HRVATI SPREMAJU BOJKOT NAFTAŠIMA

Izvor:   poslovni.hr

Poziv na bojkot benzinskih pumpi 22. februara poslat je građanima Hrvatske na Facebook stranici inicijative "22.02.2012. Dan bojkotovanja SVIH benzinskih pumpi u Hrvatskoj!".

“Pozivamo sve građane RH da na 24 sata učestvuju u bojkotu benzinskih pumpi te tako pokažu nezadovoljstvo trenutnim cenama naftnih i benzinskih derivata, ali i da time zadaju udarac naftnim kompanijama u poslovanju”, stoji u saopštenju objavljenom na Facebook stranici inicijative “22.02.2012. Dan bojkotovanja SVIH benzinskih pumpi u Hrvatskoj!”

U saopštenju se navodi da je, iako su neki građani ispočetka bili skeptični, moguće poljuljati poslovanje naftnih giganta jer, ako ne sipam danas, morat ću dan pre ili posle.

“Prava istina leži u tome da se masovnim bojkotom na berzama uliva nepoverenje među ulagačima, zbog nestabilnog poslovanja,” objašnjava se u saopštenju.

Sve je krenulo Facebook inicijativom „22.02.2012. Dan bojkotovanja SVIH benzinskih pumpi!“ u čijem se priopćenju istaknuo monopol nad naftnim tržištem u Republici Hrvatskoj, te korupciji koja caruje na gotovo svim nivoima, a najpoznatija je afera „Ivo Sanader – MOL“.

“Evo nekih činjenica u vezi neopravdanog poskupljenja nafte, što utiče na sve građane koliko i na ekonomiju u celini. Kada rastu cene derivata kažu da je to vezano za kurs dolara i mediteransko tržište. No, kada je kurs dolara povoljniji i kada cene barela sirove nafte padaju oni ili ne menjanju cene ili je to pojeftinjenje od par lipa, a kada dižu cene onda dignu maksimalno koliko se može (3%). Tokom 2008. godine prosečna cena barela sirove nafte na mesečnom nivou iznosila je rekordnih 130.28 dolara. Ta 2008. godina je bila rekordna po visokim cenama sirove nafte, ali i realnijoj ceni iste u maloprodaji. Cena barela na američkom tržištu trenutno je oko 99, a londonskoj berzi 117 dolara,” navodi se u saopštenju.

U zaključku poručuju: "Pokažimo zube i naftnim kompanijama i državi, koja ima enormno visoke namete po litri derivata. Složno im dajmo do znanja da nam više ne mogu samovoljno i bahato nametati neopravdano visoke cene, jer za to nema razloga. Samo masovan bojkot ima smisla, odazovite se 22. februara (sreda) te budimo složni i ne dajte da vas zavaraju. Ako budu ignorisali bojkot, organizovaćemo novi, još duži, pa idemo do kraja. Ne čekajte da cena dođe do 12-13 kn, jer je i ovako za većinu građana neizdrživo. Vozači, poljoprivrednici, ribari, ujedinimo se. Spontano smo krenuli, organizovano delujemo.”

U saopštenju se navode i sledeći podaci:

Cene na ben. pumpama 2008.g. Cene na benz. pumpama 2012.g.

Eurosuper 95 = 6.62 kn Eurosuper BS 95 = 10.20 kn

Super plus 98 = 6.66 kn Eurosuper BS 98 = 10.58 kn

Eurodizel = 6.89 kn Eurodizel BS = 9.63 kn

Plavi dizel = 3.75 kn Plavi dizel = 6.17 kn

Loživo ulje = 4.11 kn Loživo ulje = 6.95 kn

Autoplin = cca 4 kn Autoplin = 5.49 kn

*neki derivati poput običnog dizela su izostavljeni zbog prestanka korišćenja i nemogućnosti upoređivanja cene.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...