GRAĐANIMA OD KAP OSTAJU DUGOVI

Izvor:   Novosti

Vlada Crne Gore nudi Olegu Deripaski evro da izađe iz Kombinata aluminijuma, ali je sve neizvesno. Andrija Mandić: Ne očekujem da Rusi prihvate ponudu

Vlada Crne Gore ponudila je vlasniku podgoričkog Kombinata aluminijuma firmi CEAC ruskog tajkuna Olege Deripaske jedan evro za njegov udeo u vlasništvu, kako bi država ponovo postala većinski vlasnik i, kako kažu u izvršnoj vlasti, pokušala da spasi fabriku koja je na rubu propasti.

U tom slučaju na pleća građana svalilo bi se i oko 350 miliona evra dugova koje su napravili Rusi za šest godina gazdovanja KAP-om, a kako je najavio premijer Igor Lukšić, ponovo bi plaćali subvencije za struju ukoliko bi se fabrika vratila pod okrilje države. Vlada je donela odluku da preuzme 22 od ukupno 132 miliona evra kredita Kombinata aluminijuma za koji je garantovala, a na tu temu zakazana je skupštinska rasprava za 28. februar. Oko 1.200 radnika KAP-a, zbog toga što ovoga meseca nisu primili plate, blokirali su izvoz proizvedenog aluminijuma, a zalihe sirovina su pri kraju. Oni traže da se sednica zakaže po hitnom postupku, ali to od Skupštine, u uslovima vanrednog stanja zbog vremenskih neprilika, može tražiti samo predsednik države Filip Vujanović, koji je zaposlenima obećao pomoć.

Predsednik skupštinske komisije za kontrolu privatizacija Andrija Mandić, kaže za "Novosti" da ne očekuje da Rusi prihvate ponudu države da otkupi njihovo vlasništvo za jedan evro, jer, po njegovoj oceni, drže vladu u šaci.

- Premijer Igor Lukšić pokušava da raskine ugovor sa Rusima a da se ne utvrđuje odgovornost onih koji su napravili ovako štetan ugovor za državu. Treba se setiti da su Rusi tužili Crnu Goru za 300 miliona evra - međunarodnom sudu u Frankfurtu zbog toga što im Vlada nije prikazala pravo stanje u Kombinatu aluminijuma kada ga je prodavala. Oni su taj spor dobili i Vlada je bila primorana da potpiše ugovor o poravnanju od 307 miliona evra, kojim je praktično prihvatila plaćanje odštete ali na odloženo vreme, kaže Mandić. Lider Nove srpske demokratije podseća da je njegova partija pre šest godina upozoravala na štetnost dogovora u četiri oka tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i Deripaske u podgoričkom kafiću "Grand" i na "čuvene torbe koje su iz Rusije došle ali se nisu vratile".

Plate i deblokada

Sindikat i uprava Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) postigli su dogovor da radnici prekinu blokadu izvoza aluminijuma iz kruga fabrike, pod uslovom da im zarade budu isplaćene do 24. februara.

Radnici KAP-a blokirali su u petak odvoz aluminijuma iz kruga fabrike, zato što im uprava nije isplatila januarsku zaradu.

Partner priterao uza zid

Lider sindikata Kombinata aluminijuma Rade Krivokapić smatra da je Vlada odavno trebalo da pokrene proceduru preuzimanja Kombinata aluminijuma u Podgorici.

- Vlada je dozvolila da ih strateški partner pritera uza zid da bi se odlučila za nešto ovakvo. Trebalo bi energičnije reagovati kada su radnici u pitanju jer se radi o građanima koji rade i doprinose - smatra Krivokapić.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...