EU NE BRINE ZBOG IRANSKIH PRETNJI (?)

Izvor:   SEEbiz / Hina

EU nije zastrašena iranskom pretnjom da će zaustaviti izvoz nafte. Teheranu poručuju da “niko stvarno ne želi da Iran ima nuklearno oružje”

Poverenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht nije zabrinut zbog mogućeg uticaja iranske odluke o zaustavljanju izvoza nafte u šest evropskih zemalja.

“Takva pretnja neće promeniti evropsko protivljenje iranskom nuklearnom program,” kaže Karel De Gucht.

Iranska televizija na engleskom jeziku, Press TV, objavila je u sredu da je Iran zaustavio izvoz nafte u Nizozemsku, Grčku, Francusku, Portugal, Španiju i Italiju - svoje najveće kupce u EU-u - u znak odmazde za zabranu Unije na uvoz iranske sirove nafte, koja treba da stupi na snagu u julu.

Međutim, iransko ministarstvo za naftu demantuje taj medijski izveštaj. Da Gucht je izjavio da će se EU prilagoditi uticaju bilo kakve iranske akcije i da Evropa ostaje predana zaustavljanju iranskog nuklearnog programa.

"Ako oni (zaustave opskrbu naftom) ranije, mi ćemo se brže prilagoditi i to je ono što ćemo učiniti", kazao je on skupini poslovnih ljudi i novinara u Hong Kongu. Takođe je rekao da je EU odlučna u tome da izvrši pritisak na Iran, kako bi obuzdao svoje nuklearne ambicije.

"Niko stvarno ne želi da Iran ima nuklearno oružje... Ne smemo promeniti naš stav zbog pretnje Irana, to nije način na koji stvari funkcionišu", dodao je.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...