OSNIVA SE AGENCIJA ZA INTERVENCIJE

B. Gulan

Nova agencija bi se bavila regulisanjem tržišta i stvaranjem ambijenta koji je povoljan za rad, a to bi omogućilo manju neizvesnost kada su u pitanju cene agrarnih proizvoda

Vlada Srbije je pripremila Nacrt zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kojim se predviđa i osnivanje agencije za intervencije na tom tržištu, najavljuje ministar poljoprivrede dr Saša Dragin.

“Takva državna institucija imala bi zadatak da, kada su cene poljoprivrednih proizvoda niske, povlači te proizvode u svoje rezerve, a da ih, kada su cene visoke pušta na tržište,” navodi Dragin. To je, inače, nekada bila uloga Republičkih robnih rezervi.

Po rečima Dragina takva aktivnost je profitabilna, smanjuje skokove cena i na taj način stabilizuje tržište. Ministar poljoprivrede pojašnjava da se rad nove agencije neće preklapati s nadležnostima robnih rezervi.

,,Do sada su se isto tretirale i gumene čizme i pasta za zube, pšenica, mineralno đubrivo ili mleko i proizvodi klanične industrije. Robne rezerve moraju da imaju odliku strateških rezervi države, koje su važne u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. Dakle, nova agencija će se baviti regulisanjem tržišta i stvaranjem ambijenta koji je povoljan za rad, a to treba da omogući manju neizvesnost kada su u pitanju cene poljoprivrednih proizvoda, što je dobro i za poljoprivrednike i za prerađivače. Zakon treba da bude usvojen što pre jer je to u interesu srpske poljoprivrede’’, navodi Dragin.

Budući zakon će se odnositi na urađenje domaćeg tržišta ali i trgovinu s drugim zemljama. Zakon će se primenjivati za uređenje tržišta žitarica, šećera, voća i povrća i njihovih prerađevina, zatim vina, živog bilja i cveća, goveđeg svinjskog, ovčijeg, kozjeg mesa, jaja i mesa u preradi, mleka i mlečnih proizvoda, pčelarskih proizvoda. Određeni su i periodi kada bi se sprovodile intervencije na tržištu, u zavisnosti od vremena kada proizvodi dospevaju i kada se dešavaju njihove nestašice na tržištu.

Budućim zakonom je precizirano da će se tržišne intervencije sprovoditi merama otkupa i prodaje, podrškom privatnom skladištenju, posebnim interventnim merama koje se sprovode radi ograničenja trgovine. Tržišne intervencije će se sprovoditi i pomaganjem u prilagođavanju ponude zahtevima tržišta, zatim putem sistema proizvodnih ograničenja, kao i putem sistema posebne pomoći određenim sektorima. Radi administrativnog praćenja uvoza i izvoza, propisano je da agencija može izdavati uvozne i izvozne dozvole. Uvozne dozvole bi agencija izdavala za uvoz žitarica, šećera, voća i povrća, goveđeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, etil alkohola poljoprivrdnog porekla, dok bi se izvozne dozvole izdavale za šećer i žitarice.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...