FAO: HRANA POJEVTINJUJE 11 MESECI ZA REDOM - UKUPNO 17,8 POSTO

ML

Iako su se cene hrane smanjile, u nizu zemalja, naročito u Africi, i dalje su, po oceni FAO, na nepodnošljivom nivou za široke mase stanovništva
(ilustracija, FAO očekuje ovog leta drugu najbolju žetvu pšenice u istoriji. Sa rekordne visine, na koju su se cene hrane popele lane u martu usled rata u Ukrajini, indeks cena je dosad pao ukupno za 17,8 procenta)

Svetske cene hrane u januaru ove godine su, kako je saopštila prošle nedelje Organizacija OUN za hranu i poljoprivredu (FAO), pale jedanaesti mesec za redom, jedino je cena šećera rasla i dostigla šestogodišnji maksimum. Indeks, koji prati cene žitarica, biljnih ulja, mlečnih proizvoda, mesa i šećera na tržištima u svetu, pao je u februaru za 0,6 boda, na 129,8 bodova. Pad odražava naročito sniženje cena biljnih ulja i mlečnih proizvoda.

FAO očekuje ovog leta drugu najbolju žetvu pšenice u istoriji. Sa rekordne visine, na koju su se cene hrane popele lane u martu usled rata u Ukrajini, indeks cena je dosad pao ukupno za 17,8 procenta. U svetu, iako su se u izvesnoj meri cene hrane smanjile, u nizu zemalja, naročito u Africi, i dalje su, po oceni FAO, na nepodnošljivom nivou za široke mase stanovništva. 

Ukupni pad cena biljnih ulja od 3,2 procenta - od palminog do suncokretovog i repinog, kao i pojevtinjenje mlečnih proizvoda, više su nego kompenzovali nagli rast svetskih cena šećera od 6,9 posto koje su tako dostigle najviši nivo u poslednjih šest godina, pre svega usled smanjenju produkcije u Indiji i padu cena nafte i etanola u Brazilu.

Cene žitarica su ostale u odnosu na decembar praktično nepromenjene. Cena pšenice je umereno porasla usled bojazni od suše u Sjedinjenim Državama, ali jaka konkurencija među eksporterima, među kojima se povremeno nalazi i Rusija, delovala je protiv poskupljenja.

FAO očekuje ove godine žetvu pšenice od oko 784 miliona tona, što bi bila druga najbolja žetva ove žitarice u istoriji. Tome doprinose naročito američki farmeri koji su, računajući na porast cena, povećali površine pod ovom kulturom.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...