Srpsko tradicionalno iće i piće na Sajmu od 25-28. novembra

Miloš Obradović

Na Beogradskom sajmu od 25. do 28. novembra biće održan 10. Sajam etno hrane i pića na kome će izlagati više od 300 proizvođača
(foto, prizor sa prošlogodišnjeg Sajma etno hrane)

Od 25. do 28. novembra na Beogradskom sajmu biće održan 10. Sajam etno hrane i pića na kome će više od 300 proizvođača izložiti najbolje od domaće hrane sa geografskim poreklom što Srbija, ali i okolne zemlje imaju da ponude. Glavni pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Grad Beograd, a organizaciju događaja će u saradnji izneti Privredna komora Srbije, Privredna komora Beograda i Beogradski Sajam.

Cilj sajma je da se uglavnom mali proizvođači predstave kupcima pre svega trgovinskim lancima, restoranima i hotelima, pronađu investitore koji bi uložili u proizvodnju, ambalažu ili plasman etno proizvoda. Sajam etno hrane je jedinstvena prilika da se predstave tržištu bez velikih troškova što je inače veliki problem za male proizvođače.

 Takođe, radi se i na edukaciji proizvođača iz oblasti standardizacije, upoznavanje tržišta sa specifičnim proizvodima i promocija etno hrane i pića i tradicionalnog načina pripremanja prehrambenih proizvoda kao dela kulturnog identiteta naroda.

Na sajmu će nastupiti proizvođači tradicionalnih proizvoda na zbirnim štandovima regionalnih privrednih komora, zadružnih saveza, gradskih i opštinskih uprava.

Prošle godine na sajmu je učestvovalo 320 proizvođača iz Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Italije, Rumunije i Ruske Federacije i predstavljeno je više od 1.500 različitih proizvoda najčešće ručne izrade od organski gajenih sirovina.

Osim što bi mala gazdinstva i proizvodnja mogli imati koristi, od njihovog posla može imati koristi i država kroz veći broj turista ili kroz veći izvoz, posebno proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom kao što su leskovački ajvar, kačarski med, homoljski med, duvan čvarci, futoški kupus... Upravo spoj turizma i proizvodnje zdrave hrane mogao bi biti značajan deo brenda Srbije.

Za poslovne posetioce ulaz je besplatan, uz popunjavanje registracionog lista ili vizit kartu, a za ostale zainteresovane građane ulaznica košta 250 dinara. Cena ulaznica za grupne posete je 150 dinara (uz overen spisak, najmanje 20 osoba).


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...