RUSIJA: ZBOG SLABIJE ŽETVE MANJI ROD ŽITARICA, MOŽDA I OGRANIČENJE IZVOZA

M.L.

To je u subotu, kako prenosi agencija TASS, saopštilo rusko Ministarstvo poljoprivrede
(ilustracija, Prema rečima Patruševa, ministra poljoprivrede, do početka avgusta u Rusiji je požnjeveno 27 odsto površina, a prikupljeno je 55 miliona tona žita)

Rusija ove godine sasvim izvesno neće uspeti,  zbog loših vremenskih uslova i nedostatka delova za poljoprivredne mašine, da ubere planiranih 130 miliona tona žitarica. To je u subotu, kako prenosi agencija TASS, saopštilo rusko Ministarstvo poljoprivrede i upozorilo da će se možda zato ograničiti izvoz žita.

Prema Ministarstvu, dosad ove godine požnjevene količine žitarica su osetno manje nego u isto vreme lane.

"Ukoliko ne ispunimo da ispunimo planirane količine u žetvi, moraćemo da revidiramo naš plan izvoza žitarica za oko 50 miliona tona", izjavio je ministar poljoprivrede Dimitrij Patrušev. Slabija berba u Rusiji može, prema njemu, imati osetni negativan uticaj na svetsko tržište, a „situacija je naročito teška kada se radi o pšenici“, dodao je on.

Rusija je, zajedno s Ukrajinom, pre rata i sankcija koje su usledile, učestvovala u izvozu pšenice sa skoro trećinom. Od njihovog izvoza žita izrazito su zavisne neke siromašnih zemalja u Africi i na Bliskom Istoku.

Zapadne zemlje su optuživale Rusiju da hranu i moguću glad navodno zloupotrebljava prema zemljama u razvoju kao oružje. Moskva i Kijev su, inače, krajem jula potpisale sporazum koji će omogućiti izvoz ukrajinskog žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...