DOBAR ZNAK ZA GURMANE

tekst:    Dragica Bajić, foto: Dragan Bosnić i Dragica Bajić

Lovci kuvaju za vas, ako ste voljni da probate njihove đakonije. Dobar znak je kafana u kojoj mogu da se osete mirisi Beograda i Srbije, ambijent minulih vremena i starih kafana kojih gotovo da više nema (foto: lovački jelovnik)

Najzad nešto pozitivno, rećićete, konačno neki dobar znak da ide na bolje, da se nešto kreće u pozitivnom smeru. Nećemo vas razočarati. Samo ćemo vam reći da taj Dobar znak postoji i to u Beogradu. U pitanju je restoran-galerija sa tim imenom.Dobar znak u Borči


Lepa građevina napravljena od rekonstruisane banatske debele cigle sa žigovima majtora na ciglama, sa slamnatim krovom, unutra sva u drvetu i mirisima Srbije sa tavanice - pršutom i slaninom koji su toliko visoko na krovnim gredama da ni mačka ne bi mogla da ih dosegne. Čovek se zapita kako li se dohvataju: mora da postoji način, jer kako su obešene, tako verovatno mogu i da se skinu.Pogled na restoran sa galerije


Povod za priču o Dobrom znaku su lovci ali vrsni kuvari koji će narednih mesec dana pripremati divljač u ovom restoranu.

Lovački jelovnik raznovrsan, podrazumeva sve ono što lovci vole, a oni znaju šta je najbolje od divljači i kako se priprema na pravi način. Znači, meso divljači određeno vreme mora da stoji u pacu i tek onda može da se priprema, a i za pripremu takođe treba znanje i iskustvo. Rezultat svega su izvanredni specijaliteti kojima je teško odoleti.Pored ognjišta


Restoran, lep, prostran sa kaminom u sredini, a oni koji vole malo više intime mogu i na galeriju. A galerija ima i restoranski i izložbeni prostor slike i razne rukotvorine, sve ono što predstavlja Srbiju. Da se razumemo, nije ono što viđate uobičajeno, a što se zove „etno“, ali ako biste ušli u restoran zavezanih očiju, znali biste da ste negde u Srbiji. Po mom ukusu.

Oko kamina nekoliko stolova. Nekako bi svi želeli baš tu da sednu, ali ko stigne pre, može i da bira.

Postoji mogućnost da se zadovolje svi ukusi, pa i mogućnost da se bira jelovnik, od posnog, vegetarijanskog, mrsnog ili po narudžbi iz tradicionalne srpske kuhinje, kako vam volja. Sve je majstorski pripremljeno i servirano uz najbolja pića. Restoran-galerija je otvoren i za razne proslave, svadbe i poslovne skupove. Treba samo poželeti i ljubazni domaćini će vam omogućiti da sa svojim prijateljima uživate ili da se predstavite na pravi način pred poslovnim partnerima. Možda to pomogne pri dogovaranju. Nije se slučajno nekad posao završavao u kafanama. E, to je Dobar znak, sećanje na stari Beograd i Srbiju i na kafane kojih uglavnom više nema. Otuda i naziv „Dobar znak“ za sve one koji su pomislili da ovakvih kafana više nema, da postoje samo u sećanjima starih Beograđana. Dobar znak zrači toplinom minulih vremena.

Zidove ukrašavaju dela poznatih beogradskih majstora koje ćete često zateći za nekim od stolova i imati priliku da se sa njima upoznate ili porazgovarate.

Restoran je klimatizovan, ali za letnja uživanja ima baštu u travnjaku, sa velikim suncobranima od drveta i trske i stazama popločanim ciglom. Ima i dovoljno prostora za dečju igru.

Tu je i ograđen prostor za pripremu jela na otvorenoj vatri, kako to imaju običaj lovci kad polaze ujutru u lov, ali i kad se iz lova vrate. Kažu da tako pripremljeno jelo ima posebnu aromu. Ma šta, kažu, pa probali smo i bili su u pravu.

Teška srca krenusmo iz restorana, sve nekako odugovlačeći ne bi li duže ostali. Tako nam se svidelo, barem meni, a vidim i mojim kolegama. Do neke druge zgodne prilike, dobar je znak što imamo Dobar znak.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...