"THE VILLAGERS OF IOANNINA CITY" U LIKABETSKOM AMFITEATRU

Aleksandar Manić

Značaj janjinskih "Seljana" za grčku muziku je veliki, pre svega jer su oni skinuli prašinu sa grčke tradicionalne kontinentalne muzike
(ilustracija, U amfiteatru Vučjeg brda okupilo se oko pet hiljada ljubitelja muzike janjinskih rok "Seljana")

Grčka rok grupa "The Villagers of Ioannina City" (Seljani grada Janjine) održala je u petak 22. septembra koncert u atinskom pozorištu na Likabetu, Vučjem brdu. Amfiteatar, izgrađen 1965. godine, bio je zatvoren 2008. godine iz bezbedonosnih razloga. Posle rekonstrukcije i proširivanja na četiri hiljada mesta, otvoren je sredinom septembra koncertom pod upravom Stavrosa Ksarhakosa, jednog od najvažnijih grčkih savremenih kompozitora i dirigenata. Odmah potom, nastupila je poznata janjinska rok grupa.

grci-seljani-koncert-s

Energija sa scene prešla je i na publiku

Progresivni psihodelični etno stoner

"Seljani" su započeli svoj rad 2007. godine, stvarajući vrlo specifičnu muziku. Oni, na podlozi hevi-metal i stoner zvuka, sviraju progresivni rok prožet psihodelijom i etno muzikom. Vešto koristeći etno nasleđe u kompozicijama, oni su, pored klasičnih rokerskih instrumenata gitare, basa, bubnjeva i klavijatura, uveli instrumente potpuno netipične za rok muziku – klarinet, kome se poverava većina solaža, a za njim gajde i kaval, tradicionalnu balkansku flautu.

Uprkos šesnaestogodišnjem postojanju, grupa je snimila samo dva studijska albuma "Riza" (2014) i "Age of Aquarius" (2019), jedan singl "Zvara / Karakolia" (2014) i jedan živi album "Through Space And Time" (2020). Sasvim prirodno, grupa je imala brojne koncerte i ljubitelji njihove muzike ne nalaze se samo u Grčkoj, nego širom kontinenta o čemu svedoči atinski koncert koji je označio početak njihove evropske turneje.

U amfiteatru Vučjeg brda okupilo se oko pet hiljada ljubitelja muzike janjinskih rok "Seljana", a koncert je započet kompozicijom "Age of Aquarius", pesmi o ponovnom rođenju i životu u prirodi. Njihov psihodelični i stonerski zvuk sa produženim ponavljanjem određenih rifova koji ne ostaju u petlji, nego se razvijaju na zanimljiv način, stvara hipnotički efekat. Stoner rok je obično sporog do srednjeg tempa i ima jako izobličen, težak zvuk vođen basom i prožet gruvom. Najčešći nedostaci psihodelične stoner muzike su da nemaju određen pravac i da, kroz ponavljanje, brzo postaju monotone i dosadne. Sa "Seljanima" prilike su su potpuno drugačije.

grci-amfiteatar-seljani-s

Amfiteatar Likabet, posle 15 godina, ponovo je otvoren za koncerte i predstave

Oniričko putovanje sa plemenskim akcentima

Konstrukcije njihovih kompozicija su zasnovane na repetitivnim i polako evoluirajućim strukturama koje proizvode hipnotički i zarazni trans koji vole ljubitelji teškog stonera. Osećaj za melodijsku jednostavnost je vrlo važan i, mada su "Villagers" često opisivani kao folk-rok bend, kompozicije "Father Sun" i "Dance of Night", ukazuju da tu ima više psihodelije nego folka. Ubacivanje solaža na gajdama i klarinetu donosi oslobađanje od teškog stoner zvuka i na neki način nas uvode u psihedelične melodije.

Nalik Morisonovim plemenskim akcentima, "Seljani" istražuju emocije na oniričkim putovanjima i u mračnim ambijentima. Ne treba zaboraviti da  stoner muzika ima određene sličnosti sa muzikom Epira. Epirska muzika je teška, sporog tempa, ali istovremeno i oštra, nalik mestu odakle potiče.

Atinska publika, prilično mirna, uprkos odličnom početku koncerta, oko sredine je osetila magičnu energiju koja je dolazila sa scene i počela da stvara povratnu spregu. "Seljani" su nastavili da podižu ritam kroz instrumental "Skaros", tipičan za njihovo stvaralaštvo. Na podlozi gitare teškog i zasićenog stonerskog zvuka uz gromoglasni bas, melodijsku liniju drži balkanski klarinet. Međutim, oni ne preteruje ni sa jednim elementom i u njihovoj muzici ništa se ne čini nepotrebnim.

Koncert je nastavljen kompozicijom "Part V" u progresivno rastućem krautrok maniru. Kada god se čini da "Villagers" odstupaju od uspostavljene matrice, pomoću glatkog prelaza, oni se spretno preusmeravaju na sopstvenu stazu tako da muzika zvuči vanvremenski.

grci-seljani-albumi-s

Albumi "Riza" (2014) i "Age of Aquarius" (2019)

Jedinstven stil

"Seljani" ne samo što imaju solidne tekstove i dobre aranžmane, nego su i odlični muzičari sa puno stilskih elemenata koji doprinose opštem kvalitetu njihove muzike. Vokal Aleksisa Karametisa jedan je od važnijih elementa jer nije upadljiv, niti visoko tehnički doteran, nego je harizmatičan i u skladu sa pravcem kojim se muzika kreće. Virtuozni klarinetista Konstantis Pistiolis, pored hipnotičnih i zamršenih balkanskih melodija protkanih džez dodirima, svojom ogromnom energijom drži publiku u tenziji.

Gajdaš Konstantinos Lazos, pored solaža, nadgrađuje atmosferu isto kao klavijaturista Ahileas Radis koji stvara melodijske teksture, dok bubnjar Aris Gjanopulos svojim ritmovima gura napred bas Akisa Zoisa. Konačno, prateći vokali, iako im je uloga prilično atmosferska. potpomažu u stvaranju specifične strukture. Tako "Villagers" zadržavaju svoj jedinstveni stil zbog kojeg ne možete da ih pomešate sa radom nekog drugog benda.

Za kraj koncerta, "Villagers" su kao i uvek, ostavili diptih "Zvara" i "Karakolia" koji nisu toliko psihodelična odiseja, koliko su poziv na oslobađanje od društvenih stega i državnog terora. Te pesme su toliko poznate da Karametis i ne mora da ih peva, jer ga zamenjuje publika.

grci-seljani-logo-s

Logo "Seljana"

"Villagers" u Beogradu

Značaj janjinskih "Seljana" za grčku muziku je veliki, pre svega jer su oni skinuli prašinu sa grčke tradicionalne kontinentalne muzike i pretvorili je u živi organizam savremenog karaktera. Posle prvog albuma "Riza" pojavile su se oštre kritike koje su govorile da su "Seljani grada Janjine" odlični muzičari, koji jednostavno obrađuju postojeće epirske pesme. Bila su to preterivanja jer su njihove kompozicijske sposobnosti bile očigledne iz načina na koji su pristupili pesmama koje su obradili.

Uspeh albuma "Riza" nije ih poneo u pravcu daljnjih obrada, nego su  krenuli da razrađuju sopstvene ideje koje su u grčku rok muziku unele novu tematiku i estetiku. Njihova imaginacija, impresivna atmosfera, muzička doteranost i autentičnost ukazali su da oni pripadaju bendovima koji imaju neverovatnu sposobnost da pomeraju granice.

"The Villagers of Ioannina City", na svojoj evropskoj turneji, gostovaće 10. oktobra u beogradskom Domu omladine. Nemojte ih propustiti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...