KOD KUĆE SA TOSKOM

Prevela:   Tijana Vlahović

Novi vid kućne zabave je opera tipa "uradi sam" - s profesionalnim pevačima i muzičarima unajmljenim na sat.

Za Tonija Hulsa, partnera "KPMG", firme za računovodstvo u Londonu, razmišljanje o proslavi njegovog pedesetog rođendana bilo je veoma izazovno. "Možete slaviti sa praskom i bez stavljanja svoje glave u rernu", rezonovao je on. Gospodin Huls, dugogodišnji ljubitelj opere, odlučio je da obeleži svojih pola veka uz večeru, šampanjac i "Seviljskog berberina" za 70 gostiju.

To nije bila cela opera, ali su prijatelji g. Hulsa dobili pijanistu i pet operskih pevača u kompletnim kostimima, od kojih su neki ulazili i izlazili kroz prozore elegantne kuće iz 18. veka u severnom Londonu, kako bi na odgovarajući način dočarali Rosinijevu priču o ljubavi i intrigi. Veče je bilo, kažu, izuzetno zabavno i veoma uspešno. Čak su i gosti koji ne vole mnogo operu zaista uživali.

Opera kod kuce

Ako volite operu, više ne morate posećivati prigušene dvorane Skale ili Kovent gardena da biste čuli svoje omiljene zvezde ili arije. Privatna opera je Hulsa koštala oko 5000 dolara, malo više od rezervacije za četiri lože u Kovent gardenu. Sa fleksibilnim budžetom, skoro sve što poželite je dostupno i to gde god vi hoćete.

Mladi američki tenor, na primer, može koštati 300 dolara za četrdesetpetominutnu izvedbu u vašoj kući. "Travijata" u vašoj bašti, sa 20 profesionalnih učesnika, kostimi, pozornica  i pijanista, koštaće oko 10.000 dolara, plus putni troškovi. Današnji popularni soprani, kao što je recimo Sesilija Bartoli, koštaće između 15.000 i 25.000 dolara, zavisno od događaja. Da biste doveli najpoznatije tenore na svoju zabavu može biti zamršeno, ali sa čekom od 30.000 dolara - stvar je rešena.

Opera "uradi sam" je postala pristupačna u sve većoj meri iz nekoliko razloga. Prvi je promenjena ekonomija operskog biznisa. Ne tako davno, talentovani vrhunski izvođač mogao je računati na unosne ugovore za snimanje - što je iznosilo 80% njegovih primanja. Međutim, ovakvi ugovori postaju jako retki. Ovih dana, postoji dvadeset briljantnih snimaka "Figarove ženidbe", naglašava Fredi Štokdejl, osnivač i menadžer Operskog paviljona, koji postavlja privatne opere širom sveta, i za pojedince i za preduzeća.

Internet programi za razmenjivanje datoteka takođe uzimaju svoj danak zaradi od prodaje snimljene muzike. U međuvremenu, državni fondovi za operske kompanije  nastavljaju da opadaju. Sve ovo se događa istovremeno dok vrhunske muzičke akademije daju nove mlade snage svake godine.

Ako već imate omiljenog pevača na pameti, jednostavno ukucajte njegovo ime u pretraživač na www.operabase.com i njegovi ili njeni detalji će se pojaviti, zajedno sa ličnim ili agentovim adresama e-pošte, rasporedom nastupa, biografijom i fotografijama. "Nemojte se stideti", kaže Mark Tinkler, umetnički direktor engleske kompanije "Džepna opera", koji je vodio organizaciju zabave g. Hulsa, "svako ima cenu".

Ako vam nije toliko stalo do toga ko će se pojaviti na vašoj večeri, pogledajte www.gigmasters.com. Ova dobro organizovana Web lokacija sadrži listu školovanih pevača i klasičnih muzičara širom Severne Amerike. Svaki umetnik ima svoju stranicu koja uključuje prethodne angažmane, fotografije, video i audio datoteke za preuzimanje i, u nekim slučajevima, kalendar nastupa mesecima unapred. Lokacija vam takođe omogućava pretragu za umetnicima iz određenih gradova ili oblasti ili za onima koji su voljni da putuju.

Operska scena u vasem domu

Filip Blejk Džons, umetnički direktor "Opera interluds", tvrdi da je prostor od 10 do 15 kvadratnih stopa (oko jedan do jedan i po kvadratni metar, prim. prev.) dovoljno veliki za solo nastup soprana ili harfiste, koji će vam naplatiti 1750 dolara za 25 minuta. "Garden opera kompani" kaže da može da postavi pozornicu za "Karmen" u prostor od 35 x 20 stopa (10,7 x 6,1 metara, prim. prev.). Ali i ovo je opera. Tako da nije sve vezano za novac i prostor, već i  za oduševljenje da se nađete dve sobe dalje od Don Đovanija koji silazi u pakao.

Sopran Karolina Hilde, diplomac britanske "Gildhol škole za muziku i dramu" i talentovana mlada operaskih pevačica, stajala je na desetinama poznatih pozornica, ali kaže da najviše od svega voli privatne opere. "To je tako ljupko kad možete da vidite i osetite reakciju publike čim počnete da pevate. Skoro uvek, čućete 'O moj Bože', možda i od nekog ko operu čuje prvi put."

Gospođica Hilde je veoma entuzijastična u vezi sa "uradi sam" operom pa je nedavno oformila sopstveni trio "Dijamantske dive". Naravno, one imaju svoju Web lokaciju i uvek su raspoložene da se dogovore za skoro svaku vrstu angažmana koji možete da zamislite.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...