Stefan Milenković „u svom ritmu“ u Arilju

Danijela Ćirović

Završen je jubilarni 10. ARLEMM, festival klasične, duhovne i tradicionalne muzike, koji je i ove godine organizovao brojne radionice za decu i mlade, ali i sjajne koncerte na ostrvu Uski vir na Rzavu

Poznati ariljski festival klasične, duhovne i tradicionalne muzike završen je uz zvuke „Del arno benda“ i grupe „Ničim izazvan“, dok je ovaj jubilarni deseti ARLEMM obeležilo učešće renomiranog srpskog violiniste Stefana Milenkovića. Kroz Arilje je još jednom, za 16 dana trajanja festivala, prošlo više hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva.

ARLEMM

Milenković je održao motivacioni govor pod nazivom „Živi život u svom ritmu“, vodio masterklas časove za decu polaznike koji su i sami imali nastup, a onda uz kamerni orkestar „Muzikon“ svirao u sjajnom ambijentu ostrva Uski vir na Rzavu. Predstavljajući ga pred koncert, sekretar i predstavnik za medije ARLEMM-a Brankica Vitorović podsetila je da je Milenković počeo da svira sa tri godine, da je sa 16 već imao hiljadu koncerata, da danas predaje na Univerzitetu Ilinois i „živi prema svojoj melodiji“.

Za koncert mu je koleginica pozajmila violinu, za koju se Milenković našalio da je „vodootporna“. Prošlog petka su, naime, Arilje i okolinu zasuli pljuskovi i krupan grad, pa je bilo rizično ovakvim uslovima izlagati Milenkovićevu violinu staru više od dva i po veka.

Na društvenim mrežama su „iskakali“ snimci sa porukama da se „sa Uskog vira čuje Vivaldi“, koje je i sam Milenković rado delio na svom profilu, a Telenor je, kao jedan od sponzora, koncert prenosio uživo preko svog JuTjub kanala.

Veče sa Stefanom Milenkovićem

Veče sa Stefanom Milenkovićem

„Kao da skočiš u Rzav“

„Zašto je ARLEMM najbolji festival na svetu? Pa, zato što ovde čitav grad učestvuje, deca se igraju okolo, svi se znaju, pozdravljaju na ulici, ne bulje svi u telefone po ceo dan, i svi imaju neku ’ulogu’“, kaže Milenković.

Tokom motivacionog govora je ispričao anegdotu kako su ga pozdravila dvojica dečaka tih dana u Arilju. Zaustavili su bicikle ispred njega, rekli da su volonteri manifestacije i „da su tu ako nešto treba“.

„Ta ideja da svi osećaju ovaj festival kao njihov i kao deo grada je super. U velikom gradu se to izgubi. Zato su najveći, najbolji festivali uvek u manjim mestima. Dok u velikom gradu dodaš samo mali deo, kockicu čitavom dešavanju, ovde kao da uroniš direktno, kao da skočiš u Rzav i to je sa svih strana oko tebe“, ističe Milenković.

Što se tiče samog masterklasa i talenata domaće omladine, ovaj profesor violine kaže da Srbija ima sve preduslove da bude supersila u muzici, „jer imamo urođenu muzakalnost i fleksibilan um, malo bunta, nerv, mada nam nekad fali malo discipline i strukture“. Imao je priliku da vidi zemlje kojima violina takođe nije u tradiciji, a koje su postale vrlo značajne u tom smislu, jer su određeni pojedinci uspeli „i povukli druge da se u tome oprobaju“.

Violine u gradu malina

Violine u gradu malina

„Vraćanje“ Srbiji

Na pitanje BalkanMagazina da li se oseća kao takav podsticaj mlađim generacijama da krenu njegovim stopama, Milenković uz osmeh kaže:

„Ako sam nekada nekog ispirisao, mogu da budem najsrećniji čovek na svetu. Tu i tamo dođe neko, pa kaže da je zbog mene počeo da svira, ili mi dobaci: ’Uvek sam te mrzeo kad sam bio mali, jer su mi roditelji govorili – vidiš kako on svira’. Da se sada zaustavim u životu i ne uradim više ništa, mogu da budem zadovoljan ovim što sam postigao.“

On navodi da je prirodno da mladi traže bolje uslove i više mogućnosti u inostranstvu, gde i sam živi već 22 godine, ali i da je dobro da se „napravi krug“ i jednog dana se vrate.

„Svakako da ovo jeste i moje ’vraćanje’ Srbiji. Mislim da sam morao da prođem taj put, da vidim kako to funkcioniše napolju i šta sve postoji. Ali, u jednom trenutku stvari počnu da se ponavljaju. Onda vidite kompletnu sliku. Ovde imam devojčice i dečake koji su došli da uče, vidi se srce sa kojim sviraju, to je savršeno. To treba neko da neguje i da prati“, dodao je on.

Polaznici Milenkovićevog masterklasa

Polaznici Milenkovićevog masterklasa

Muzika menja svest

Organizatori ARLEMM-a iznova podsećaju da upravo umetnost i muzika menjaju stvari. Direktor fonda za razvoj i strategijsko planiranje festivala Vesna Grbović obratila se prisutnima na Uskom viru, zahvalila se onima „koji su postavljali temelje ARLEMM-a“ i istakla da festival „menja društvo u kome živimo na pozitivan način“. Dragutin Mladenović, direktor ARLEMM-a, ranije je već naznačio da „muzika i umetnost mogu da naprave promene u svesti jednog društva, u turističkom i privrednom smislu, pozitivno delujući na ceo jedan region“.

U ovom kontekstu, i Marija Aleksić, direktor Turističke organizacije Arilje, kaže da je ARLEMM zapravo „ariljska čarolija“.

„Grad u tih 16 dana živi nezamislivim tempom, na svakom ćošku su razne radionice za decu, muzičke, likovne, plesne, modne. Maltene u svakom objektu u koji uđete, čućete zvuke nekog instrumenta. Tako se na dečijem odeljenju u Biblioteci čuje violina, na naučnom je viola, u bioskopu je klavir, u galeriji je ove godine časove držao Stefan Milenković“, ističe ona.

Od 1. juna pošao je umetnički karavan, izložba fotografija sa svih prethodnih devet festivala, i to od Beograda, preko Novog Sada, Čačka, Užica, Požege, Zlatibora i Ivanjice, a posle ARLEMM-a u Arilju, karavan se seli u Kosjerić i Valjevo tokom ovog meseca.

Iako je rano za procene koliko je ljudi bilo u Arilju za vreme ovogodišnjeg jubilarnog festivala, Aleksićeva kaže da je dovoljno pomenuti da su svi smeštajni kapaciteti bili popunjeni do poslednjeg mesta, kao i da su čak pojedine goste morali da upute na okolna naselja za vreme koncerata na Uskom viru, jer je Arilje bilo dupke puno.

'Barselona džipsi Balkan orkestra'

'Barselona džipsi Balkan orkestra'

Radionice i nastupi

Ovogodišnji ARLEMM je otvoren koncertom orkestra „Metamorfozis“ pod umetničkim rukovodstvom violiniste Saše Mirkovića, posle čega je nastupio nemački saksofonista Hejden Čizom sa kvartetom i Bojanom Zulfikarpašićem. Pored već pomenutih izvođača, na festivalu su se mogli čuti i Divna Ljubojević i hor „Melodi“, sjajan „Baselona džipsi Balkan orkestra“ i mnoge druge grupe, horovi i pojedinci, a na trgu je svirao i Jovan Maljoković sa svojim „Balkan salsa bendom“.

Sa mladim polaznicima iz zemlje i inostranstva radili su vrhunski predavači i profesori violine, violončela, klavira, viole, kontrabasa, duhovnog pojanja, flaute, solo pevanja i gitare. Osim muzičke nastave, deca i mladi su bili u mogućnosti da pohađaju slikarsku, ekološku, dizajnersku, psihološku radionicu, a posetioci su uživali u brojnim koncertima, predavanjima, duhovnim i besedničkim večerima.

ARLEMM je trajao je od 20. jula do 4. avgusta i realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, u saradnji sa Opštinom, Bibliotekom Arilje, Sokojem, uz sponzore – „Ikstrim intimo“ i Telenor.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...