Utihnula muzika na Mećavniku

BM

Zlatne matrjoške festivala Kustendorf CLASSIC otišle su u Samaru i Istočno Sarajevo

Na Mećavniku je 12. jula završeno trodnevno nadmetanje učenika muzičkih škola i akademija iz Rusije, Srbije i Belorusije u umeću izvođenja ruske klasične muzike.

Glavnu nagradu VII festivala ruske muzike Kustendorf CLASSIC, koji je organizovao srpski režiser Emir Kusturica uz podršku kompanije Gaspromnjeft.  – Zlatnu matrjošku – u mlađoj kategoriji (13 do 17 godina) osvojio Valerij Makarov iz Samare. Srebrnu matrjošku dobio je Aleksandar Tjan iz Sankt Peterburga, a bronza je uručena Miroslavu Bataljonku iz Minska.

Od učesnika u kategoriji od 17 do 25 godina najbolji je bio Mihajlo Živojinović sa Muzičke akademje iz Istočnog Sarajeva. Srebrna matrjoška dodeljena je Anastasiji Mihnovec iz Minska, a Bronzanu matrjošku je dobila Ana Savkina iz Moskve.

Među zvezdama klasične muzike koje su nastupile na večernjim koncertima festivala Kustendorf CLASSIC-2019 bio je violista i dirigent Jurij Bašmet. Izvanredni bariton Marijinskog teatra Vasilij Gerelo izvodio je stare ruske romanse i napolitanske pesme.

„Čuo sam mnogo oduševljenih komentara o festivalu i sanjao sam da dođem ovde. Ove godine se, srećom, pojavila ta mogućnost i moram da priznam da su mi se veoma dopali i mesto održavanja festivala i njegova atmosfera. Nazvao bih ovo malim rajem za muzičare. Svuda se čuje muzika, mladi muzičari sviraju Šuberta, Šopena, Lista, svoje kompozicije. Među ljudima vladaju topli prijateljski odnosi. To je posebno važno za omladinu. Pesnik Sergej Mihalkov je jednom prilikom rekao: Oni su danas omladina, a sutra – narod. Ako sada pokažemo deci svet stvaralaštva, muzike i humanosti, možemo da se nadamo da će oni odrasti u istinski talentovane i dobre ljude“, izjavio je Vasilij Gerelo.

Tradicionalno, priznati umetnici nisu samo obradovali publiku svojim nastupima, već su i prenosili svoja znanja početnicima. Master klasove su učesnicima festivala održali poznati pijanisti Jurij Rozum i Oleg Vajnštejn, kao i popularni srpski glumac Miloš Biković.

Festival je zatvoren velikim gala koncertom, na kom su nastupile zvezde svetske klasične scene: violončelista, narodni umetnik Jermenije Narek Haknazarjan, bariton Marijinskog teatra Jefim Zavaljni, violinista i osnivač krosover orkestra Almazian Symphony, Hačatur Almazjan.

„Ovo je fantastičan festival koji je veoma značajan i za mlade muzičare i za nas, pedagoge. Mi dobro poznajemo moskovske i peterburške muzičke škole, a ovde nastupaju mladi iz svih, pa čak i najudaljenijih, delova Rusije - Omska, Hanti-Mansijska, Tjumena, Tomska, i imamo priliku da vidimo kakvi talenti postoje u celoj zemlji! Takođe, veoma mi je drago što je ove godine prvi put zajedno sa Srbijom i Rusijom predstavljena i Belorusija. U našoj muzičkoj kulturi ima mnogo toga zajedničkog i ovakvi festivali, kao što je Kustendorf, uvek otvaraju mogućnost da se vidi nešto novo, nešto što do sada nije bilo poznato“, izjavila je Jekaterina Dulova, rektor Beloruske muzičke akademije i predsednik žirija festivala Kustendorf CLASSIC.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...