Igra kao čista senzacija

BM

Čista senzacija slogan je 17. Beogradskog festivala igre - spektakularnog nastupa svetski priznatih umetnika, koji se održava od 21. marta do 12. aprila 2020. godine, uz generalno pokroviteljstvo kompanije NIS.

Ovogodišnji 17. Beogradski festival igre se pod sloganom Čista senzacija održava od 21. marta do 12. aprila 2020. godine, uz generalno pokroviteljstvo kompanije NIS.

Program će i ove godine biti raznovrstan, bogat i originalan, iz dvanaest zemalja učesnica, a festival će, uz pratnju Beogradske filharmonije, otvoriti Drezden Frankfurt kompanija igre, sa delom koje je posebno kreirano za beogradsku publiku. Između ostalih, tokom tri nedelje trajanja, pred domaćom publikom nastupiće Kompanija 111 iz Tuluza sa delom Pepeo koju izvodi Šantala Šivalingapa, međunarodno priznata umetnica stila klasične indijske igre. Sve ljubitelje Leonarda Koena obradovaće komad „Igraj sa mnom“ trupe Balet džez Montreal, kao omaž slavnom pesniku i kantautoru. Publici će biti predstavljeno i delo argentinske trupe Un Poyo Rojo, poznate po poigravanju sa akrobatikom, brodvejski step šampioni Divine Rhythm Productions i mnogi drugi.

U ambasadi Francuske u Srbiji na najavnoj konferenciji za medije su prisustvovali ambasadori i otpravnici poslova zemalja čije će umetničke trupe učestvovati na festivalu: Francuske, Kanade, Argentine, Nemačke, Brazila, Belgije, Italije, Holandije, Hrvatske, Izraela i Španije, kao i ambasador Delegacije EU u Srbiji, predstavnici Grada Beograda, kompanije NIS, kompanije Viza i Beogradskog festivala igre.

Kao kompanija koja u svim segmentima podržava izuzetnost i stremljenje vrhunskim rezultatima, NIS ove godine ima čast da podrži Beogradski festival igre, manifestaciju koja presudno doprinosi promociji umetnosti u Srbiji, afirmaciji mladih umetnika i popularizaciji naše zemlje u svetu, donoseći joj istaknuto mesto na svetskoj kulturnoj sceni. Podrška projektima čiji je cilj promocija kulture i istinskih vrednosti važan je segment društvene odgovornosti NIS-a, koji je prepoznao ključni značaj ove manifestacije u oblasti kulture, i koji će nastaviti da ulaže u aktivnosti koje doprinose kvalitetnijem životu građana.

„Dokaz da je naš izbor pravi i da je pravac ulaganja o kome razmišljamo kao društveno odgovorna kompanija pravi, je u tome da se festival već 17 godina održava veoma uspešno i da se ovde sastaju umetnici iz Evrope i sveta. Generalno sponzorstvo festivala je logičan korak za našu kompaniju, koja neprestano, godinama unazad, ulaže u razvoj kulture i u to da zajednicu u kojoj živimo učinimo boljom za sve nas. Podršku ovakvoj manifestaciji NIS ne vidi samo kao podršku Festivalu igre, već i kao podršku i promociju Srbije, kao ulaganje u mlade i ovo je još jedan od NIS-ovih projekata gde nam je fokus na mladoj populaciji, a takođe, ulažemo i u profesionalnu umetnost“, izjavio je Goran Stojilković, zamenik generalnog direktora NIS-a.

Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre, rekla je da je u organizaciji ovakvog festivala selekcija najveće zadovoljstvo i najveća odgovornost.

„Ako je izbor prosečan ili loš, onda je sav ogroman trud i rad uzaludan. Verujem u snagu umetnika i njegovog dela, jer je to ono što nas okuplja, bilo da smo producenti, organizatori, sponzori, novinari ili publika. Kada imate vrhunske radove, onda imate cilj i opravdanje. Sigurni smo da je pred vama i nama program čistih senzacija, neponovljivih iskustava, koja niko ne može da vam prepriča“, navela je Aja Jung.

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i pozorišta. On je mesto na kome se okupljaju i etablirani i neafirmisani umetnici i pruža nemerljivu podršku zainteresovanim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umetničkih oblasti u Srbiji i u regionu. Njegovo održavanje omogućava i sklapanje kontakata sa inostranim trupama, što predstavlja mogućnost za stipendiranje i angažman mladih igrača. Strateško opredeljenje kompanije NIS je upravo ulaganje u mlade i želja da, u skladu sa korporativnim sloganom „Budućnost na delu“, motiviše pojedince da kreiraju bolju i lepšu budućnost za sve nas.

Beogradski festival igre je do sada pridobio brojnu publiku, tako da je od osnivanja do danas predstavljeno više od 400 koreografskih ostvarenja, dok poslednje edicije prati oko 23.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Zvaničnom početku festivala prethodila je tradicionalna revija filmova Dani igre, održana u februaru u beogradskoj Kinoteci i u novosadskom Kulturnom centru, a kao uvertira u ono što nas očekuje, publika će imati priliku da vidi prvake i soliste Njujork Siti baleta, četrnaest igrača i dva muzičara, koje predvode zvezde Sterling Hiltin i Danijel Ulbriht.

Prvaci i solisti Njujork Siti baleta gostuju u okviru turneje koja obuhvata i Tel Aviv, Haifu i Budimpeštu i koja je jedina turneja ove čuvene trupe tokom tekuće pozorišne sezone. Njihov nastup u Srbiji, ujedno i prvi u ovom delu Evrope, planiran je za 13. mart u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i 14. mart u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...