Boris Berezovski na Kolarcu s beogradskim orkestrom Muzikon

S. P.

“Titan klavira“ 9. decembra u Kolarčevoj zadužbini svira Šostakoviča i Šopena u pratnji kamernog orkestra Muzikon, ali bez dirigenta, što je novi izazov koji je ruski umetnik sebi postavio
(foto: Slavni ruski pijanista Boris Berezovski)

Boris Berezovski, jedan od najvećih virtuoza među pijanistima današnjice, sviraće 9. decembra od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarca, a pratiće ga mladi beogradski orkestar Muzikon. Ovim koncertom se nastavlja druga sezona “Steinway & Sons“ serijala, u okviru koga Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju značajna imena svetskog pijanizma i, u isti mah, promovišu čuveni “stenvej“ instrument.

Muzikon-

Orkestar Muzikon, fotografija Jovana Nedeljkova

Berezovski, koga nazivaju “titanom klavira“ i “istinskim naslednikom velikih ruskih pijanista“, postavio je sebi novi profesionalni izazov - nastupe sa orkestrima ali bez dirigenta. To nije neobično kada je u pitanju muzika iz perioda baroka i ranog klasicizma, ali je svakako kuriozitet kada se, kao na ovom koncertu, izvode Šostakovič (koncert za klavir i orkestar br.2) i Šopen (koncert za klavir i orkestar br.2), tako da će beogradska publika, koja je već imala priliku da uživo sluša Berezovskog, moći da iskusi i jednu pravu retkost.

Proslavljeni ruski izvođač rođen je 1969. u Moskvi. Studirao je na tamošnjem konzervatorijumu kod Elise Virsaladze, a privatne časove držao mu je Aleksander Sac. S nepunih 20 godina, 1988, postigao je veliki uspeh na svom prvom nastupu u londonskom Vigmor holu. Tajms ga je tada opisao kao “umetnika koji izuzetno obećava, blistave virtuoznosti i ogromne moći“. Dve godine kasnije osvojio je zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju Čajkovski. A 1991. debitovao je u Fort Vortu u Teksasu i pariskom Luvru.

Posle ovih uspeha, Berezovski je svirao s najvećim orkestrima i dirigentima u najpoznatijim salama širom sveta i na uglednim festivalima. Bi-Bi-Sijev Muzički magazin ga je 2006. nagradio kao najboljeg instrumentalistu.

Njegova diskografska ostvarenja obuhvataju snimke dela Betovena, Šopena, Šumana, Lista, Rahmanjinova, Musorgskog, Ravela, Čajkovskog, Sen-Sansa... Od 2014. godine, on je i umetnički rukovodilac Festivala muzike Zemlje u Moskvi i Sankt Peterburgu.

O koncertima bez dirigenta Boris Berezovski kaže:

“Dugo sam mislio da je koncert, zapravo, kamerna muzika u velikom obimu, a kada svirate kvintete, nemate dirigenta. Tako se desilo da sam pokušao da sviram najteže komade bez dirigenta i to vrlo dobro funkcioniše. Orkestri to vole... Tokom probe, normalno se zaustavljamo kada nešto ne ide, to ispravimo i to je to. Nastavljamo i sviramo. Velika razlika je u tome što muzičari iz orkestra više ne vide sebe samo kao pratnju, već i kao ravnopravne partnere sa solistom... To pruža mnogo veće zadovoljstvo meni i orkestrima i, kao rezultat, publici“.

Kamerni orkestar Muzikon okuplja najbolje mlade profesionalce iz Srbije i inostranstva i ostvaruje saradnju sa eminentnim solistima i koncertmajstorima širom Evrope. Prva sezona ovog orkestra, sastavljena od šest tematskih koncerata pod nazivom “Hypercube“, održana je na Kolarcu 2017. godne, dok je druga, nazvana “Level up“, donela premijeru Simfonije br.1. Aleksandra Sedlara, kao i koncert “Rock & Classic“, koji je organizovan u cilju privlačenja nove publike u zdanje na Studentskom trgu.

Pored klasičnog repertoara, Muzikon razvija i izvodi i drugačije projekte (digitalni koncerti, interaktivni dizajn, 3D maping i nove tehnologije). Jedan od njih je “Queen Symphony“, rok spektakl ostvaren u saradnji sa Queen real tribute bendom koji je, na različitim mestima, izveden pred više od 200.000 ljudi.

Uz koncerte u sopstvenoj produkciji, Muzikon je nastupao na festivalima Arlem, Bunt, na UNICEF-ovom koncertu sa Stefanom Milenkovićem i drugim manifestacijama. Sezonu “Level Up“ završio je 28. novembra u Velikoj dvorani Kolarca, nastupom poznate austrijske pijanistkinje i redovne profesorke Univerziteta Mocarteum – Kordelije Hofer Tojč, kao i jedne od naših najznačajnijih pijanistkinja Minke Popović. Publika je premijerno čula delo za dva klavira i orkestar kompozitorke Ane Đorđević.

Posle sviranja s Berezovskim, Muzikon putuje u Kinu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...