Umro "češki slavuj" – Karel Got

M. Lazarević

Bio je, bez konkurencije, najveća ličnost češke popularne muzike, cenjen i u drugim zemljama
(foto, Karel Got)

Noćas je u 80-oj godini života, posle duge i teške bolesti, umro Karel Got (Gott), "češki slavuj",  kako su mu mnogi tepali. Prema muzičkim kritičarima, bez konkurencije, najveća ličnost češke popularne muzike, koju niko više ne može da zameni na sceni u Češkoj i okolnim zemljama. Bio je popularan i u zemljama bivšeg SSSR-a.

"S odlaskom Karela Gota kao da je otišao i deo svih nas", izjavio je ovim povodom ugledni muzikolog Miloš Skalka. Može se slobodno reći da je on možda jedini (dosad živi) Čeh (za) koga su svakako znali svi pripadnici njegovog naroda, po mnogim mišljenjima najmuzikalnijim od svih drugih naroda, božanstveni tenor koji je grejao šesdeset godina češke, slovačke, nemačke, poljske i druge, među njima i naše južnoslovenske, duše tokom kraćeg ili dužeg boravka u ovoj nama, tako bliskoj zemlji.

Vlada će, kako je najavljeno, objaviti i nacionalnu žalost ovim povodom i prirediti državnu sahranu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...