Andrej Gugnin svira na Kolarcu

S. P.

Ruski pijanista, ovenčan brojnim nagradama, 5. oktobra prvi put nastupa pred beogradskom publikom, otvarajući novu sezonu "Steinway & Sons" serijala izvođenjem dela Betovena i Šopena
(foto, Andrej Gugnin)

Beogradska publika će uskoro imati priliku da prvi put čuje muziciranje Andreja Gugnina (1987), za koga kritičari kažu da je jedan od najuzbudljivijih pijanista svoje generacije. Njegov nastup u Velikoj dvorani Kolarca 5. oktobra s početkom u 20 časova otvara novu sezonu "Steinway & Sons" serijala.

Ovim serijalom “Piano Land” i Kolarčeva zadužbina nastoje da predstave eminentna imena svetskog pijanizma i ujedno promovišu “Steinway & Sons” instrument, jedinstven po kvalitetu. Tokom prve sezone (2018/2019), uspele koncerte održali su Luka Debarg, Arkadij Volodos, Jevgenij Sudbin i Elizabeta Leonskaja, dok će u koncertnoj sezoni 2019/2020, pored Gugnina, svirati proslavljeni Boris Berezovski s kamernim orkestrom Muzikon (9. decembra), Denis Kozhukhin (22. februara 2020.) i Fazil Saj (13. aprila 2020.)

plakat gugnin

Andrej Gugnin je školovan u klasama najuvaženijih ruskih pedagoga, među kojima su Mečetina, Lastelski i Naumov a diplomirao je na Moskovskom državnom konzervatorijumu P. I. Čajkovski kod Vere Gornostajeve. Usavršavao se kod Judeniča i Naborea na Internacionalnoj klavirskoj akademiji na jezeru Komo. Ali temelje za njegovu karijeru koncertnog pijaniste postavila je Natalija Smirnova.

Gugnin je potvrdu svog talenta dobio na prestižnim takmičenjima. Osvojio je drugu nagradu na takmičenju “Betoven” u Beču 2013, prvu na takmičenju “Valsesia Musica” 2014, zlatnu medalju i nagradu publike na “Gina Bachauer” takmičenju iste godine, a 2016. se sa Internacionalnog takmičenja u Sidneju vratio ovenčan nagradom za najbolje izvođenje sa orkestrom, kao i za kamerni i solistički nastup.

Posle tih uspeha, za njega se otvaraju vrata bečkog Muzikferajna, ženevskog Viktorija hola, Karnegi hola u Njujorku, Abravanel hola u Solt Lejk Sitiju, Sidnejske opere, moskovske Velike sale Konzervatorijuma i Koncertne sale Čajkovski, sale Marinski u Sankt Peterburgu, pariskog Luvra, tokijskog Metropolitena... Londonska filharmonija, Državni akademski simfonijski orkestar Rusije, Holandski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Jute i Sidnejski simfonijski orkestar samo su neki od orkestara koji su ovog umetnika dočekali kao gosta solistu.

Njegova bogata diskografija obuhvata snimke koncerata sa orkestrom, kamernu i solističku muziku, a ove jeseni ga očekuje snimanje za “Hyperion Records”, kuću koja mu je već objavila Posvetu Godovskom, sa delima Dmitrija Šostakoviča.

Sledeće godine, kada će svet obeležavati 250 godina od rođenja Betovena, Gugnin će sa Moskovskom filharmonijom izvesti sve koncerte ovog kompozitora.

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine predstaviće se upravo Betovenovim delom (sonata B dur, op. 106 Hammerklavier), ali će svirati i Šopena (24 prelida op. 28).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...