Šesti Boljšoj festival od 14. do 17. jula na Mećavniku

BM

Šesti festival ruske muzike Boljšoj uz podršku kompanije Gaspromnjeft održaće se od 14. do 17. jula na Mećavniku.

Festival ruske muzike Boljšoj, će se po šesti put održati od 14. do 17. jula na Mećavniku, zajednički je projekat poznatog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije Gaspromnjeft.

Glavna ideja festivala je da se podrže talenti iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske kao i iz regiona Rusije. Tokom četiri dana mladi muzičari će se takmičiti u veštini izvođenja ruske klasične muzike u dve kategorijama od dve starosne kategorije od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina, za glavnu nagradu festivala Zlatnu matrjošku. Izvođače će ocenjivati ugledni žiri: predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta Istočno Sarajevo, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Majstorske kurseve mladim talentima održaće poznati muzičari koji su gosti festivala, dok će pijanista Denis Macuev održati javni čas svim zainteresovanim muzičarima.

Po tradiciji kulturni program festivala Boljšoj obeležiće nastupi zvezda svetskog nivoa. Specijalni gosti festivala 2018. godine biće violinisti Nemanja Radulović, Julijan Rahlin i Roman Simovič i proslavljeni pijanista koga nazivaju naslednikom čuvenog Horovica, Denis Macujev.

Program šestog festivala Boljšoj biće ispunjen prvoklasnom muzikom od ranog jutra do kasne večeri. Kao dopuna takmičarskom programu i večernjim nastupima solista, kao specijalni gosti festivala nastupiće Kamerni orkestar škole muzičkih talenata iz Ćuprije u čast obeležavanja jubileja, 50 godina od osnivanja ove jedinstvene škole, zatim Kvintet Simfonijskog orkestra Boljšoj, kao i američki gitarista Geri Lukas koji će jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiti nemi film „Šahovska groznica" Vsevoloda Pudovkina.

Simfonijski orkestar Boljšoj nastupiće pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Kao posebno iznenađenje za učesnike i posetioce festivala na Mećavniku, poslednje večeri festivala 17. jula, biće održan koncert grupe Leb i sol.

Boljsoj

„Mi smo se potrudili da jedno brdo dobije najbolje muzičare sveta i da medvedi, vukovi i lisice čuju najbolju muziku. Postoji ta stalna ideja da se manifestacije održavaju na trgovima i u velikim gradovima i ta iluzije je nesnošljiva jer ja mislim da se 60 do 70% odsto života današnjeg čoveka pretvorio u fikciju. Da li se jedan divan događaj dogodio ispred 300 ili 300.000 ljudi, potpuno je svejedno. Ovo što će čuti ljudi, ali i medvedi na Mećavniku, predstavlja jedan korak ka humanosti, očuvanju životne sredine i održivog života“, izjavio je Emir Kusturica najavljujući šesti Boljšoj festival.

Sanja Lubardić, predstavnica kompanije „Gaspromnjeft“ je istakla da je festival Boljšoj prošle godine proslavio pet godina postojanja i da, „evo šestu godinu zaredom, festval se ne zaustavlja, već upravo suprotno – postaje još veći i zanimljiiviji. To je danas jedan od najvažnijih događaja u kulturnom životu Srbije. Reč je o zajedničkom projektu srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije Gazpromnjeft. Osnovna ideja festivala je podrška mladim talenatima iz muzičkih škola i akademija. U 2103. godini to su bili muzičari iz Srbije i Republike Srpske koji tek počinju, a u 2015. dolaze i mladi muzičari iz Rusije, da bii se 2018. godine broj ruskih predstavnika povećao sa sedam na 27 učesnika. U takmičarskom programu čestvuju mladi sa teritorije Rusije, gde kompanija ima delatnost, iz Jamala, Njenjeckova i Hanti Mansijske oblasti, zatim iz Tjumenske, Omske, Tomske i Orenburske oblasti, kao i iz Moskve“.

Sanja-Lubardic

Naglašavajući da ova podrška Gazpromnjefta nije iznenađenje ni za koga u Srbiji Lubardić je podsetila: „Reč je o kompaniji koja je jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji i koja posebnu pažnju poklanja podršci socijalnim projektima u zemlji, projektima koji su važni i za Srbiju i za Rusiju. Navešću samo neke od njih – obnova ruskog Nekropolja u Beogradu, zatim pomoć u saniranju štete od poplava 2014, podrška u mozaičnom oslikavanju kupole Hrama Svetog Save i naravno – podrška festivalu ruske muzike Boljšoj na Mećavniku. Posebno smo srećni što Boljšoj predstavlja jedinstvenu platformu na kojoj se harmonično prepliću različiti muzički stilovi, na kojoj možete, na istoj sceni, lako upoznati Valerija Gergieva i Denisa Macujeva. Na istoj toj sceni su veoma mladi izvođači i majstori, i svi komuniciraju sa svima. I to je ta posebna energija „Boljšoj“festivala, festivala koji doprinosi kreativnom razvoju mladih muzičkih talenata Srbije i Rusije. Glavni simbol festivala je Matrjoška napravljena u bojama ruske i srpske nacionalne zastave, i predstavlja simbol prijateljstva i ujedinjenja dva naroda – ruskog i srpskog“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...