Valerij Gergijev zatvorio ovogodišnji Boljšoj festival

J.P.

Najveći dirigent današnjice, Valerij Gergijev zatvorio je ovogodišnji Boljšoj festival na Mećavniku, koji se održava uz podršku kompanije Gaspromnjeft. Pobednici, najbolji mladi muzičari od učesnika iz Srbije, Rusije, Republike Srpske i Belorusije dobili su zlatnu, srebrnu ili bronzanu matrjošku.

Uvertirom Romeo i Julija Petra Iljiča Čajkovskog Valerij Gergijev, najveći dirigent današnjice je u subotu uveče sa simfonijskim orkestrom Boljšoj zatvorio peti Boljšoj festival klasične muzike koji se, uz podršku kompanije Gaspromnjeft održava na Mećavniku na Mokroj Gori.

Gergijev je specijalno povodom ove muzičke manifestacije doleteo na Mećavnik i pored nastupa učesnicima priredio specijalno iznaneđenje – održao je otvoreni majstorski čas orkestru Boljšoj. Potom je ovaj čuveni dirigent uručio nagrade pobednicima ovogodišnjeg festivala ruske muzike Boljšoj.

Valerij-Gergijev

Peti po redu Boljšoj festival je otvoren u četvrtak 13. jula, i tokom tri dana trajanja, publika je imala prilike da uživa u nastupima najpoznatijih muzičkih zvezda današnjice: violiniste Romana Simovića, klavirskog kvinteta istog umetnika, oformljenog specijalno za potrebe ovogodišnjeg festivala, kao i u vrhunskim muzičkim performansama u izvođenju violinistkinje Tatjane Samuil, mecosoprana Milijane Nikolić, violončeliste Justusa Grima. Oni su svirali u pratnji Simfonijskog orkestra Boljšoj, kojim je dirigovao Srboljub Dinić.

Festival je, međutim, posvećen mladim, neafirmisanim muzičkim talentime iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, koji su imali prilike da pokažu svoje znanje i veštine, kao i da učestvuju u master radionicama Romana Simovića, Tatjane Samuil i Justusa Grima.

Ove godine su se 62 mlada talenta iz Srbije, Republike Srpske i Rusije družili, učili od slavnih majstora i, naravno, borili za nagrade festivala. Među učesnicima konkursnog programa u grupi od 18 do 25 godina najbolji je bio srpski kvintet harmonika iz Istočnog Sarajeva, Accordeus. Zlatnu nagradu uručio im je umetnički rukovodilac Marijinskog tetra, dirigent Valerij Gergijev. Srebrnu matrjošku dobila je flautistkinja Ana Malkov iz Novog Sada a bronzanu matrjošku dobila je pijanistkinja Ivana Damjanov, takođe iz Novog Sada.

boljsoj-pobednici

U uzrasnoj kategoriji od 13 do 17 godina zlatnu matrjošku osvojila je pijanistkinja Svetlana Zvereva iz Sankt Peterburga, srebrnu matrjošku dobila je pijanistkinja Jana Jakovljević iz Beograda, a bronzanu matrjošku osvojila je sopran Violeta Sabajeva iz Omska.

U okviru novog programa Dijalog talenata pred gostima festivala nastupili su mladi muzičari: Aljona Rostovska, sopran iz Rusije, Aleksa Mirković, harmonikaš iz Srbije, Mina Radivojević, sopran iz Srbije, Jelizaveta Antonova, vokal iz Rusije, Aleksandra Latinović, violinistikinja iz Srbije a svoje umeće na klaviru je pokazao Vladislav Handogij iz Belorusije.

Cilj održavanja festivala je upravo promocija mladih muzičara, kao i jačanje kulturnih veza Srbije i Rusije, zbog čega je kompanija Gaspromnjeft njegov generalni pokrovitelj već petu godinu zaredom.

Značaj ove muzičke manifestacije je prepoznao i slavni dirigent Gergijev i prilikom boravka na Mećavniku zahvalio Emiru Kusturici i kompaniji Gaspromnjeft na organizaciji ovog jedinstvenog umetničkog događaja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...