Boljšoj festival u Drvengradu

Večeras počinje Četvrti festival klasične muzike Boljšoj u etno selu Mećavnik. (foto: detalj sa prethodnih festivala)

Muzički festival Boljšoj, koji se već tradicionalno, uz podršku generalnog sponzora Gaspromnjefta po četvrti put održava u etno selu Mećavnik, u nacionalnom parku Mokra gora  biće otvoren večeras.

Na glavnoj sceni Drvengrada će do 17. jula, u toku tri dana trajanja festivala 65 mladih učesnika iz muzičkih škola i akademija Srbije, Republike Srpske i Rusije izvoditi klasična i savremena dela ruskih i srpskih kompozitora. Podeljeni u dve starosne grupe (od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina), oni će se nadmetati za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu Matrjošku.

Ruski takmičari dolaze iz sedam gradova: Muravljenko, Mis Kamenij, Nojabrsk, Omsk, Orenburg, Tomsk i Hanti-Mansijsk. Međunarodni žiri festivala predvodiće Jurij Rozum, čuveni pijanista, narodni umetnik Rusije, solista Moskovske državne filharmonije. U žiriju su i Ljiljana Nestorovska, dekan Beogradskog fakulteta muzičke umetnosti i Zoran Komadina, profesor muzičke Akademije Istočnog Sarajeva.

Festival Boljšoj na ovaj način formira platformu za dijalog talentovane omladine iz Srbije, Republike Srpske i Rusije i pruža mogućnost za razmenu iskustava i stvaranje muzičkih i socijalnih veza.

Ove godine festival je dobio novi vizuelni izgled, koji prikazuje jedinstvo kulturnih vrednosti dva slovenska naroda – ruskog i srpskog. Logo festivala je sastavljen od nekoliko simbola, od kojih je centralni ruska babuška u bojama ruske i srpske državne zastave.

„Gasprom njeft je najveći međunarodni investitor u Srbiji, i to ne samo kada je reč o komercijalnim, industrijskim projektima. Podrška festivalu Boljšoj predstavlja ulaganje u razvoj kulturne i socijalne saradnje dve zemalje, dva bratska naroda, jačanje istorijskih veza između Rusije i Srbije. Učešće na festivalu pruža mogućnost mladim izvođačima da razmene iskustva, da sarađuju sa majstorima klasične muzike i da razviju i usavrše svoje muzičko umeće“, izjavio je Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora za korporativne komunikacije kompanije Gaspromnjeft.

Među značajnim događajima ovogodišnje manifestacije je nastup violončeliste Nareka Ahnazarjana, pobednika međunarodnog muzičkog konkursa koji nosi ime Petra Iljiča Čajkovskog, kao i nastupi svetski poznatih muzičara srpskog porekla - tenora Zorana Todorovića i violiniste Nemanje Radulovića.

Koncertni program prvog dana festivala otvoriće upravo Zoran Todorović, jedan od najboljih svetskih lirskih tenora, koji će izvesti niz klasičnih operskih arija.

Večernji program drugog dana festivala sastojaće se od solističkog koncerta Jurija Rozuma i nastupa Nareka Ahnazarjana u pratnji simfonijskog orkestra Boljšoj, pod upravom dirigenta Srboljuba Dinića, rukovodioca opere u Meksiko Sitiju.

Simfonijski orkestar Boljšoj osnovan je 2015. godine, zahvaljujući istoimenom festivalu klasične muzike. Ideja o osnivanju sopstvenog orkestra rodila se iz težnje da se mladim umetnicima i studentima omoguće prvi profesionalni nastupi zajedno sa poznatim izvođačima klasične muzike.

Trećeg dana festivala nastupiće čuveni violinista Nemanja Radulović, koji će izvesti dela Petra Iljiča Čajkovskog, Johana Sebastijana Baha i Dmitrija Šostakoviča u pratnji ansambla Double Sens.

Finalni akord festivala biće performans kvinteta Boljšoj sa muzičkom temom iz filma Aelita – kraljica Marsa Jakova Protozanova.

U okviru festivala organizatori su pripremili majstorske kurseve violončela sa Narekom Ahnazarjanom, klavira sa Jurijem Rozumom, violine sa Nemanjom Radulovićem i vokalne vežbe sa Zoranom Todorovićem.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...