Evrokomesar Etinger predlaže jedinstvene putarine u EU

M. Lazarević

Ukinute su granične policijske i carinske kontrole ali u EU postoje i dalje 28 različitih nacionalnih sistema naknade za korišćenje auto-puteva za putnička vozila
(foto, Vožnja nemačkim autoputevima zasad je besplatna ali Nemci planiraju da počnu naplatu za strance)

U EU bi se morao uvesti jedínstveni sistem za putnička vozila u pogledu naknade za korišćenje autoputeva, predložio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger (Gunther Oettinger), čime je odmah izazvao reagovanje nemačkih političara koji nameravaju da ukinu dosadašnju praksa besplatnog korišćenja autoputeva i da naknade za njihovo korišćenje za strance uvedu od 2016. U ostalim zemljama zasad nije bilo reagovanja na ovaj predlog.

Etinger, koji potiče iz vladajuće stranke u Nemačkoj CDU, smatra da je groteskno da, posle uvođenja šengenskog sistema i ukidanja graničnih policijskih i carinskih kontrola, postoji i dalje 28 pojedinačnih sistema regulisanja naknade korišćenje autoputeva.  Kako je izjavio dnevniku Velt am sontag (Welt am Sonntag), mogla bi se bez većih problema uvesti jedinstvena naknada u EU za korišćenja i to tako što prihod ne bi ulazio u kasu EU nego bi pripao direktno pojedinačnim članicama. Jasno je, i bez obrazlaganja, da bi uštede u vremenu i gorivu - koji se nemilice troše prilikom čekanja na plaćanje putarine, kao i na troškovima 28 nacionalnih sistema - bile zaista velike, bilo da se radi o tzv vinjetama koje omogućavaju korišćenje autoputeva u nekoj zemlji u određenom  vremenskom periodu, ili o naplati po pređenim kilometrima.

U Nemačkoj, inače, jedinoj velikoj zemlji u EU u kojoj je korišćenje autoputeva besplatno, priprema se značajna ali u startu kontroverzna promena – od 2016. bi, kako predlaže ministar saobraćaja Aleksander (Alexander) Dobrindt, stranci plaćali korišćenje autoputeva. Vlasnici domaćih vozila, naime, kako se objašnjava, već plaćaju naknadu za korišćenje autoputeve prilikom registracije vozila. Kako tvrdi Etinger, evropski komesar za saobraćaj Sim Kalas (Siim Kalass) ima, međutim, ozbiljne rezerve prema ovom nemačkom planu jer je “u suprotnosti sa osnovama evropskog prava”. No, te rezerve bi moglo biti eliminisane ako bi se usvojila varijanta da se nemačkim vlasnicima vozila uvede obaveza plaćanja korišćenja autoputeva, ali istovremeno im sesmanji taksa koja se plaća prilikom registraciju za deo koji ide za održavanje i gradnju autoputeva.

Iz redova tranke CSU, sestrinske CDU, reagovano je razdraženo na ovaj predlog Etingera.

“Dosta nam je saveta vrlo preplaćenih savetnika u EU”, izjavio je ovim povodom generalni sekretar CSU Šeuer (Sheuer).

Osim Nemačke, u Evropi se ne plaća korišćenje autoputeva još u Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Estoniji, Holandiji, Lihtenštajnu, Monaku i Luksemburgu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...