Fejsbuk postavlja podmorski kabl oko Afrike

M.L.

Kabl bi trebalo da spoji ukupno 23 zemlje u Africi, na Srednjem istoku i Evropi
(ilustracija, trasa Fejsbukovog projketa TuAafrika)

Američka kompanija Fejsbuk (Facebook) počela je da realizuje smeli plan kako da se poboljša internet veza u Africi, Srednjem istoku i nekim južnim evropskim zemljama. Kako javlja SiEnBiSi (CNBC), postavlja se 37 hiljada kilometara dugi podmorski kabl koji treba da poboljša sadašnju intrenet vezu, ili da uvede novu vezu, za 1,3 milijarde žitelja Afrike.

Fejsbuk je pozvao na učešće u ovom, zaista grandioznom projektu, nazvanom Tu Afrika (2Africa), nekoliko kompanija radi pomoći u logističkim i tehničkim rešenjima, među kojima su, na primer, Čajna mobajl (China Mobile), južnoafrička telekomunikaciona kompanija MTN, francuski Oranž (Orange), britanski Vodafon (Vodafone)... Samo polaganje kabla treba da obavi kompanija Alkatel sabmarin netvorks (Alcatel Submarine Networks) koja je u vlasništvu firme Nokia.

Učesnici  i saradnici u pojektu nisu se još precizno izjasnili o ceni koštanja i preciznim rokovima za realizaciju ovog projekta. Kabl bi trebalo da spoji ukupno 23 zemlje u Africi, na Srednjem istoku i Evropi. Fejsbuk ističe da će "omogućiti skoro tri puta veći kapacitet nego svi kablovi kojima je sada pripojena Afrika". Ovaj kabl imaće dužinu skoro koliko i obim Zemlje.

Za projekat je odmah izrazilo interesovanje nekoliko kompanija u ovoj brašni, na primer, Tviter (Twitter) koja bi htela da se proširi i učvrsti na ovim područjima.

Sličan plan ima i Gugl (Google) koji namerava da postavi svoj podmorski kabl nazvan Ekviano (Equiano) i spoji Evropi i Afriku.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...