Novi digitalni zakon stupio na snagu u EU: ugrožena svemoć digitalnih džinova?

Nataša Jokić, Strazbur

Tehnološki giganti ne prihvataju da zbog novih pravila izgube faktički suverenitet nad svojom digitalnom teritorijom. Sajtovi za elektрonsku trgovinu Amazon i Zalando već podneli žalbe Evropskom sudu pravde, a velika je verovatnoća da će se slični sporovi umnožiti, a procedure odugovlačiti
(ilustracija, Evropa nastoji da razvije digitalnu javnu sferu koja garantuje prava građana (mikmagic/shutterstock.com)

Zakon o digitalnim uslugama (DSA), koji je u EU stupio na snagu 25. avgusta, obavezuje 19 digitalnih džinova da poštuju nova pravila o transparentnosti, borbi protiv dezinformacija, protiv mržnje na mreži i dečje pornografije. U slučaju nepoštovanja, zaprećene su visoke kazne.

Na udaru ovog zakona potencijalno su društvene mreže Facebook, Instagram, TikTok, X (ranije Tviter), Jutjub, Snapčat, LinkedIn i Pinterest. Takođe će zakon morati da poštuju i komercijalne platforme kao Amazon, Buking, AliEkpres, Zalando, Gugl šoping, ali i Vikipedia i Gugl map, kao i prodavnice aplikacija Gugl i Epl, Gugl pretraga i Majkrosoftov Bing.

Dva zakona - protiv laži i krađe

Nova pravila koja je početkom jula usvojio Evropski parlament, sabrana su u dva glavna teksta: prvi je tekst zakona o digitalnim uslugama (skraćeno DSA), a drugi je zakon o digitalnom tržištu (DMA).

DSA uključuje brojne mere za borbu, posebno protiv širenja nedozvoljenog sadržaja i dezinformacija na mreži. DMA ima za cilj da spreči vlasnike digitalnih platformi (kao što je iOS sistem za iPhone ili Google - sistem usluga) da zloupotrebe svoju dominantnu poziciju.

Očekuje se period od četiri do šest meseci da se tehnološki giganti prilagode novim zakonima.

„To bi trebalo da se desi sledeće godine“, izjavila je Margaret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju. „Možda ne na početku godine, ali negde sledeće godine. Veoma je ambiciozno, ali zaista se trudimo i dajemo sve od sebe.”

„Teško je doneti zakon, ali je sto puta komplikovanije primeniti zakon“, dodala je ona, navodeći primere Gugla, Amazona i Fejsbuka. „Teško je promeniti njihove navike“.

Neki mediji objavljuju da, navodno, ovi tehnološki giganti, uprkos intenzivnim lobističkim naporima, nisu uspeli mnogo da utiču na formulisanje tekstova novih zakona.

Generalni direktor Apl-a Tim Kuk nije krio da ima veoma loše mišljenje o zakonu o digitalnom tržištu (DMA). Njegova će kompanija morati da otvori iPhone i iPad drugim prodavnicama aplikacija.

„Postojaće alternativni načini za dobijanje aplikacija na ajfonu i verujemo da će to uništiti bezbednost ajfona” rekao je Tim Kuk pre godinu dana.

Dosad neviđeni mehanizmi kontrole

Međunaridna štampa govori o zakonodavnom arsenalu bez presedana, naglašavajući da Evropa preduzima dva velika koraka da reguliše svemoć tehnoloških giganata

Fajnenšel tajms https://www.ft.com/content/b1615700-fb10-4305-adc3-50f3d0e800e1 izveštava da su mnogi požurili da ispoštuju novo zakonodavstvo pre roka:  „Meta, Facebook-ova matična kompanija, rekla je da je okupila jedan od najvećih timova u svojoj istoriji, sa 1.000 profesionalaca koji trenutno rade na DSA. Ista mobilizacija na TikTok-u“.

„Pravila uključuju zabranu ciljnih oglasa, rukvodeći se podacima o veroispovesti, polu ili seksualnoj orijentaciji, mehanizme kojima se platforme primoravaju da otkriju mere koje preduzimaju u borbi protiv dezinformacija ili propagande i nove garancije za zaštitu maloletnika“, piše britanski ekonomski dnevnik.

Većina korisnika interneta jedva da će primetiti neke od promena koje ove kompanije sada moraju da primene, ocenjuje britanski nedeljnik Economist https://www.economist.com/the-economist-explains/2023/08/24/how-europes-new-digital-law-will-change-the-internet :

„Platforme će morati da dele više informacija sa regulatorima o tome na koji način moderiraju sadržaj, odlučuju šta korisnici vide i koriste veštačku inteligenciju. Oni, takođe, moraju omogućiti istraživačima i revizorskim firmama da ispitaju interne podatke kako bi potvrdili da su u skladu sa pravilima.”

Mogu li se zakoni primeniti?

Jedna od prepreka za primenu novih zakona je i nedostatak finansijskih sredstava u kasi evropskog regulatora na šta je nedavno upozorila Evropska potrošačka organizacija (BEUC). Na primer, planirano je da oko 80 stručnjaka bude odgovorno za obezbeđivanje usklađenosti sa DMA.

„Ako Komisija ne angažuje stručnjake koji su joj potrebni da nadgledaju praksu tehnoloških giganata na tržištu, zakonodavstvo bi moglo biti paralizovano neefikasnom primenom“, upozorava BEUC. 

Ostaje da se vidi „kako će Evropska unija uspeti da primeni novi zakon“, piše i britanski nedeljnik Ekonomist, podsećajući da su sankcije oštre. „Kazne bi mogle biti do 6% globalnog godišnjeg prometa, što bi bilo ekvivalentno oko 7 milijardi dolara u slučaju kompanije Meta“.

U slučaju ponovljenog prekršaja kazna će biti uvećana na 20 odsto globalnog prometa.

Platforme brane svoje digitalne teritorije

Tehnološki giganti ne prihvataju da zbog novih pravila izgube faktički suverenitet nad svojom digitalnom teritorijom i smatraju to previsokom cenom. Britanski nedeljnik navodi da su sajtovi za elektornsku trgovinu Amazon i Zalando već podneli žalbe Evropskom sudu pravde. Velika je verovatnoća da će se slični sporovi umnožiti, a procedure odugovlačiti, upozorava britanski Ekonomist.

Švajcarski dnevnik Le Temps https://www.letemps.ch/economie/cyber/regulation-geants-tech-progresse-trois-obstacles-se-profilent-deja preneo je da DMA ima za cilj, na primer, da omogući malim platformama da traže od većih servisa za razmenu poruka da ovlaste svoje korisnike da razmenjuju poruke i šalju glasovne poruke ili datoteke u svim aplikacijama. “Stoga bi trebalo da bude moguće da korisnici WhatsApp-a komuniciraju sa korisnicima Signala, a korisnici Telegrama da razgovaraju sa onima iz švajcarske aplikacije Threema. Čini se da je ova interoperabilnost veoma teška za primenu, posebno zbog šifrovanja komunikacija“, piše ovaj dnevnik iz Ženeve.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...