Iz strane štampe: SAD zabranile kinesku aplikaciju TikTok

priredila Nataša Jokić

Kupuju konkurenciju da bi je uništili

Kineska aplikacija TikTok zabranjena je u SAD. Američki predsednik dao je rok nekom od američkih digitalnih džinova da do 15. septembra kupi ovu aplikaciju. Malo ko veruje da je to učinjeno zbog zaštite demokratije.

Digitalni industrijski džinovi Fejsbuk i Majkrosoft koriste političke (ne)prilike i prelaze u ofanzivu protiv Kine kako bi zaustavili uspeh aplikacije Tiktok – prenosi francuski ekonomski dnevnik L’Opinion, čija je redakcijska orjentacija izrazito neoliberalna.

Ovoga puta l’Opinion prenosi vrlo kritički tekst agencije SIPA na račun velike digitalno-industrijske četvorke koja se skraćeno naziva Gafa (Google, Apple, Facebook, Amazon).

Borba za monopol

„Metode Gafa za gušenje rivala“, naslov je teksta koji počenje na prvoj strani kao tema broja.

Fejsbuk je najavio u sredu pokretanje Instagrama u realnom vremenu, funkcije inspirisane kineskom aplikacijom TikTok koju je Donald Tramp optužio za špijunažu.

Velika petorka Gafam (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) „oduvek pokušava da se odbrani od optužbi za monopol, tvrdeći da njihova monopolska pozicija na tržištu proizilazi iz činjenice da su oni ti koji pronalaze nove stvari u tehnologiji“, piše L’Opinion i dodaje: „Oduvek je, međutim stvarnost složenija i manje herojska. Ovi džinovi američke tehnologije umnožavaju ´fore i fazone´ kako bi držali svoje rivale na odstojanju. Epizoda sa aplikacijom TikTok je samo nova epizoda i nova ilustracija.“ 

„Ova aplikacija postala je za nekoliko meseci omiljena kod mladih ljudi iz celog sveta, a Donald Tramp na nju optuženički ukazuje prstom jer je kineska. I tako, odjednom vidimo američkog predsednika koji je objektivni saveznik Majkrosofta kojeg podstiče da kupi TikTok-a“, navodi se u istom tekstu, uz primedbu da i Instagram (vlasništvo Fejsbuka) izlazi u istom trenutku sa novom funkcijom – inspirisanom aplikacijom TikTok.

„Kupiti, kopirati - ovo su dva poteza koje Gafam redovno povlače kako bi obesnažile svoje rivale. Najčešće to čine pred nosom regulatora i zakonodavaca“, zaključuje autor, dodajući da se strategija Gafam – a može sažeti u “trojstvo” koje glasi: kopirati, kupiti i ubiti. 

Druga strategija, navodi se u istom tekstu, cilja da se eliminiše konkurencija u inostranstvu i tako prezume tržište.

„Posle Huawei-a i TikTok-a sada se i kineska aplikacija WeChat našla na meti Vašingtona. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, ova preduzeća navodno predstavljaju opasnost za lične podatke američkih građana – da ne govorimo o sredstvima cenzure Komunističke partije Kine”.

Borba oko podataka

Autor teksta objavljenog u francuskom listu L’Opinion dodaje da se unutar Gafam takođe vode bitke jer Majkrosoft želi da postane konkurent Fejsbuku na tržištu društvenih mreža. Pošto je Fejbuk već kritikovan zbog skoro monopolictičke pozicije, Mark Cukerberg nije se najavio kao kandidat za kupovinu aplikacije TikTok kao što je to učinio Majkrosoft.

“Gafam imaju običaj da ´isisavaju´ podatke svojih klijenata, bilo da je reč o privatnim licima ili preduzećima. Evropska komisija počela je da istražuje šta se krije iza Guglovog projekta da kupi konektovane narukvice Fitbit. Postoji strah da ova operacija dodatno ojača položaj Gugla na tržišti reklame preko interneta”… Zahvaljujući Fitbit-u, Google će u stvari saznati sve o zdravlju i fizičkoj kondiciji brojnih potoršača”, piše l’Opinion.

Autor navodi da se konkurentima Gafam-a  takođe izvlače podaci. Navodi primer sajta Yelp, koji je skupljao mišljenja potrošača. Yelp optužuje Gugl da je krao njihov sadržaj kako bi k sebi privukao internet-posetioce Yelpa. Demokratski poslanik David Cicilline naveo je 29. jula da se Yelp žalio Guglu i da mu je Gugl na to zapretio da više neće da ga objavljuje na svom pretraživaču. 

Metode Amazona su iste.

Američka cenzura

Francuski Courrier International prenosi da je zabrana TikTok-a na američkoj teritoriji izazvala je reakcije u kineskoj javnosti. Kineski dnevnik Huanqui Shibao govori o „američkoj cenzuri: Bez ikakvih skrupula SAD pljačka TikTok“, piše ovaj list, zaključjući da u svetu u kome dominiraju SAD „moć odnosi pobedu nad pravilima“.

Huanqui Shibao piše: „Kina je odredila uslove za poslovanje američkih digitalnih preduzeća na njenom tržištu koja su obavezna da posluju u okviru zakonom utvrđenih okvira“.

Francuski Courrier International na ovo komentariše da je kineski dnevnik zaboravio da je američki internet pretraživač zabranjen u Hong Kongu 2010. godine.

Kineski list podseća da je Trampova administracija donela naređenje o zatvaranju aplikacije, odbijajući pri tom da kaže koji su to uslovi pod kojima bi TikTok mogao da nastavi da posluje u SAD. Huanqui Shibao zaključuje da će „SAD skupo platiti ovu odluku“ i dodaje: „Treba reći da su se pod sadašnjom administracijom SAD pretvorile u nešto nenormalno“.

I kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo na svom nalogu na društvenoj mreži Weibo, izjavu portparola koji je poručio SAD da „ne treba imati dvostruki aršin“ što je aluzija na navode Trampa da TikTok ugrožava bezbednost SAD.

Courrier International, međutim, pozivajući se na šangajski portal Pengpai, prenosi da je na nalogu ministarstva greškom ostala aktivirana mogućnost za čitanje komentara koji su stigli u hiljadama ali su brzo postali nevidljivi. Mogla su se pročitati pitanja: „Iz kojih razloga ne mogu da imam nalog na tviteru (mreža zabranjena u Kini)“, ili „Konačno, Amerikanci su naučili da nas kopiraju“.

Da li će oni koji sumnjaju u Peking, promeniti mišljenje posle čitanja vesti koje objavljuje The Irish Times: TikTok je najavio da će podaci njegovih evropskih korisnika biti čuvani na serverima u Dablinu. Kineski ByteDance „uložiće 420 miliona evra u izgradnju centra za čuvanje podataka u Irskoj i otvoriće više stotina radnih mesta“.

Britanski The Times zaključuje da kineski digitalni gigant poručuje na ovaj način da namerava da održi aplikaciju aktivnom van SAD.

Prvi stvarni svetski uspeh jednog kineskog preduzeća

Odakle pomama za TikTokom? Čak 85 odsto korisnika mlađi su od 15 godina. Aplikacija daje mogućnost da delite vaše muzičke video snimke, duge do 15 sekundi, sa potpuno nepoznatim korisnicima.

Nemački Die Zeit piše o „zvezdama“ TikToka, bliznakinjama Lisi i Leni Mantler koje imaju 32,7 miliona pratilaca. Rođene su u Štutgardu 2002. godine. Postavljale su svoje snimke na kojima pevaju, igraju i prave šale „sa svojim zubnim aparatima koji svetlucaju, stekle su svetsku slavu jer je delovalo kao da slavu uopšte ne traže“, komentariše Die Zeit. Dve sestre zatvorile su svoj nalog, objasnivši da su sada odrasle i da će ostati aktivne kod rivala – na Instagramu, Fejsbuku i Jutjubu.

Američki The Atlantis komentariše da je problem u tome što je TikTok prvi stvarni svetski uspeh jednog kineskog preduzeća što u Vašingtonu izaziva rastuću podozrivost prema Pekingu. List konstatuje da su se vremena promenila i da Amerikanci više ne vide Kinu toliko kao „potencijalnog partnera“ koliko kao „strateškog neprijatelja“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...