SLOVENSKI ESPERANTO DOBIO PODRŠKU EU

Milan Lazarević

Slovenski narodi moćiće međusobno da komuniciraju na novoslovenskom jeziku

Projekat češkog lingviste Vojtecha Merunke i eksperta za obrazovanje Zdeneka Linharta, kolokvijalno nazvan novoslovenski ili slovenski esperanto, dobio je ovih dana podporu Obrazovnog programa Evropske unije. Radi se o novom jeziku, napravljenom na bazi staroslovenskog, koji treba da postane sredstvo komunikacije unutar Europske unije između ljudi iz zemalja sa većinskim slovenskim stanovništvom, jer će im biti sasvim razumljiv uz minimalno učenje. Zato ga i zovu – novoslovenski. Takvih je, inače, danas nekoliko članica Unije: Češka, Slovačka, Poljska, Slovenija i Bugarska. Pred neposrednim pristupanjem ili su poodmakli u integracionom procesu su Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija i BiH, a u daljoj mogućoj perpektivi integracije su još i Ukrajina i Belorusija. Neki ne isključuju ni Rusiju.

Rad na stvaranju međuslovenog jezika je u poodmakloj fazi. Već idućeg meseca na Poljoprivrednom fakultetu u Pragu organizovaće se prvi međunarodni kursevi, čiji će apsolventi postati, u svojim zemljama, neka vrsta savremenih novih prosvetitelja - širitelja jedinstvenog slovenskog jezika. Priprema se i web koji će biti osnova za komunikaciju i širenje “slovenskog esperanta”.

Projekt je dobio grant u okviru celoevropskog programa Grundtvig, usmerenog na obrazovanje odraslih. Ovaj program je veoma razgranat – samo iz Češke je ove godine usvojeno 53 nova projekata. Među njima slovenski esperanto nije možda najveći ali je sigurno najoriginalniji i najzanimljiviji.

Kome najviše može pomoći taj novo-stari opšteslovenski jezik? U EU je, na primer, problem razmena znanja i iskustava i učešća stanovništva u regionalnim susretima vezanim za privredu, turizam i lokalnu samopravu. Građani, službenici i preduzimači u manjim sredinama engleski govore najčeće slabo i više formalno, a prevođenje je finansijski i organizaciono dosta zahtevno. Stručnjaci iz slovenskih naroda mogu, tvrde autori novoslavenskog, da komuniciraju između sebe na novoslavenskom jer taj pomoćni jezik je sačinjen iz onog što je zajedničko svima tj staroslavenskog. Tim jezikom se ne mora savršeno ovladati, dovoljne su osnove. Jezik je politički i nacionalno sasvim neutralan, svima podjednako blizak i razumljiv, kao i podjednako, mada ne mnogo, tačnije, minimalno moguće udaljen.

Projekt je deo šireg modernog trenda stvaranja modernih međujezika koji se, za razliku od klasičnog, starog, svetskog esperanta koriste u komunikaciji užih, određenih skupina. Ti jezici imaju bitnu prednost u tome što ih pripadnici tih grupa razumeju i što njhovo učenje nije nimalo složeno.

Novoslovenski mutant tandema Merunka - Lincharta je, međutim, prvi projekt u Evropi s ciljem olakašanja komunikacije između pripadnika raznih naroda sa sličnim jezicima, u ovom slučaju jezicima slovenskog porekla. Grant funkcioniše slično kao studentski boravci u okviru poznatog programa Erasmus. EU će polaznicima kurseva plaćati veći deo troškova , koji se kreću oko hiljadu evra po osobi, kao i troškove puta iz svoje zemlje do Praga (i natrag), odnosno, do zemlje u kojoj će se držati kursevi. To, dakle, ne znači da će ti kursevi biti stalno u Pragu i da će se stalno morati da se putuje - apsolventi, naime, lako mogu sami nastaviti da šire taj novi jezik u svojim sredinama.Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...