NOVA USLUGA – OPEN IP TV TELEKOMA SRBIJE

Marjan Petrović

Digitalni prenos TV signala, gledalac sam odabira, organizuje i uređuje program koji želi da gleda.

Krajem prošle godine, Telekom Srbija je na naše tržište uveo atraktivnu uslugu – IP TV, koja građanima Srbije nudi sasvim novo iskustvo gledanja televizije. Nova usluga pružiće korisnicima prevashodno mogućnost uređivanja sopstvenog programa i odabir niza korisnih dodatnih usluga.

IPTV, kao medij budućnosti, predstavlja digitalnu televiziju koja se emituje putem Interneta i, za razliku od postojećih oblika distribucije televizije, kao novinu uvodi široku interaktivnost i visoku personalizaciju televizijskih sadržaja. Potpuni uvid u programske šeme, mogućnost naprednog pretraživanja programa, detaljne informacije o programu koji se trenutno gleda, kreiranje liste omiljenih kanala, elektronska videoteka – samo su neke od naprednih mogućnosti koje će po prvi put biti dostupne gledaocima u Srbiji.Urednik svog tv programa

Slobodnog vremena je sve manje, TV kanala sve više... Ko još ima vremena da „vrti” programe daljinskim upravljačem u nedogled? Pojavom usluge Telekoma Srbija – Open IPTV (Internet Protokol Televizija), čini se, na prvi pogled, da će ovakvi i slični svakodnevni problemi biti rešeni. Izborom Open IPTV gledalac postaje urednik svog televizijskog programa, jer ova usluga predstavlja interaktivnu televiziju na usluzi gledalaca. Interaktivnost podrazumeva da korišćenjem Open IPTV gledalac sam odabira, organizuje i uređuje program koji želi da gleda.

Open IPTV je nova generacija televizije tj. nov način distribucije televizijskog programa. Koristeći postojeću telefonsku liniju, do stana korisnika dolazi digitalni TV signal visokog kvaliteta, imun na atmosferske smetnje i spreman na dvosmernu komunikaciju punu interaktivnih multimedijalnih sadržaja koje IPTV omogućava.


Preduslovi i instalacija

Svaki dom koji ima telefonsku liniju i gde postoje tehničke mogućnosti za uslugu koje ne zavise od toga da li je centrala digitalna ili analogna, već podrazumevaju uslove za omogućavanje Internet pristupa dovoljno velikog kapaciteta i kvalitetne kućne instalacije, može da dobije IPTV. Instalacija opreme kod korisnika je besplatna: sastoji se od set ap boksa (uređaja čija namena je da obavlja konverziju signala) koji se povezuje na ADSL modem i televizor. Korišćenjem postojeće telefonske linije, do stana gledaoca dolazi digitalni TV signal visokog kvaliteta, imun na atmosferske smetnje i spreman na dvosmernu komunikaciju, punu najrazličitijih vrsta video sadržaja i dodatnih usluga kao što su „Video na zahtev” i naručivanje snimanja TV programa.

Osnovni korisnik ima mogućnost kreiranja naloga za tri dodatna potkorisnika, kojima može ograničiti pristup određenim sadržajima, dopustiti, odnosno zabraniti pristup nekom od servisa, ograničiti sumu novca koja se može potrošiti na sadržaje i usluge koje se dodatno naplaćuju. Roditelji će na ovaj način, pomoću PIN kodova moći da zaključaju dodatne programe i sadržaje i to samo one za ko?e procene da mogu da štete njihovoj deci. Korisnici koji imaju dvojni telefonski priključak trenutno ne mogu da dobiju i koriste IP TV uslugu.


Interaktivni meni

Televizijski signal i Internet su nezavisni jedan od drugog i ovu uslugu mogu koristiti i oni koji nemaju kompjuter, dok kvalitet slike i tona ne zavisi od brzine Interneta. Sva komunikacija sa Open IPTV se dešava preko interaktivnog menija. Tako se može napraviti lista omiljenih televizijskih kanala, a uz pomoć elektronskog programskog vodiča gledalac može da sazna podatke o emisiji koju gleda, da zakaže snimanje emisije i da je kasnije gleda i da izabere paket programa.

Programski vodič ima mogućnosti zaključavanja kanala, formiranje liste omiljenih kanala, automatsko prebacivanje na program koji je gledalac sam odredio, kao i brzo pretraživanje kanala. Ukoliko se TV sadržaji koji zanimaju gledaoca emituju u isto vreme, gledalac zakazuje snimanje i gleda ih kada to njemu odgovara. Ako korisnik želi da zakaže snimanje emisije koja ga zanima, to može učiniti neograničeno, a snimljene emisije će biti sačuvane na serveru 72 sata.


Raznovrsne opcije

Upravljanje svim opcijama Open IPTV se obavlja preko interaktivnog korisničkog interfejsa, uz pomoć daljinskog upravljača. A opcije su sledeće: Automatsko prebacivanje programa – Korisnik može da obeleži emisije koje želi da gleda do sedam dana unapred i kanali će se sami prebacivati u vreme kada one počinju; Snimanje sadržaja – Omogućava da sa određenih kanala korisnik izvrši zakazivanje snimanja izabranih emisija, filmova ili sportskih dešavanja i njihovo naknadno gledanje. Snimanje je moguće naručiti za više programa istovremeno, a snimljeni materijal je moguće pogledati neograničen broj puta kada god to korisnik želi u periodu od 72 sata; Video na zahtev (VoD) predstavlja elektronski video klub. Iz elektronskog kataloga videoteke korisnik bira film ili sadržaj koji želi da pogleda. Po unosu kriterijuma za pretragu (naslov filma, ime glumca i sl.) odmah je moguće videti koji su filmovi na raspolaganju. Gledanje zahtevanog sadržaja je moguće više puta u periodu od 24 sata. Cena pojedinačnih sadrzaja varira i uvek je naznačena pored naslova. Baza se neprestano dopunjuje aktuelnim filmovima, a nudi i ekskluzivne i premijerne TV sadržaje, dostupne samo OPEN IPTV korisnicima. Filmovi su podeljeni po žanrovima, a ukoliko korisnik želi da iznajmi neki od filmova, potrebno je da na daljinskom upravljaču ukuca PIN kod, a film plaća krajem meseca kroz telefonski račun; Roditeljska kontrola programa – Omogućava zaštitu dece od emisija neprimerenih za njihov uzrast. Pored zabrane gledanja materijala za odrasle iz Video na zahtev baze, moguće je definisati zabranu u zavisnosti od kanala, emisije, uzrastnog rejtinga, pa čak i doba dana.


Paketi i cene

Osnovni paket čine: RTS1, RTS2, RTV1, RTV, B92, B92info, Studio B, SOS, Metropolis, Enter, PINK, Pink music, Pink kids, Košava, Happy TV, FOX, OBN, HRT1, RTCG, BN, RAI1, TVE International, TV5 Monde, RTR Planeta, CNN, Euronews, BBC World, Eurosport, Eurosport2, NASN, ESPN, Discovery, Animal Planet, National Geographic, Travel, JIMJAM, Cartoon Network, Boomerang, Minimax, TCM, Zone Reality, Pro 7, MGM, Mezzo, VH1, MTV adria i Fashion TV. Ova ponuda će se vremenom povećavati u svim paketima.

Cena za zasnivanje pretplatničkog odnosa za IPTV uslugu iznosi 2.966,10 dinara, bez PDV-a. U ovu cenu je uključeno obezbeđivanje odgovarajuće terminalne opreme na strani korisnika – spliter, ADSL modem i set top box koja je vlasništvo Telekoma Srbija, a ukoliko korisnik želi da mu opremu montiraju tehničari iz Telekoma, ta usluga se naplaćuje 1.355,09 dinara bez PDV-a.

Ukoliko se korisnik prijavi za ovu uslugu do kraja promotivnog perioda 31. marta, dobija besplatno mesec dana korišćenja Open IPTV. Na taj način će dobiti sve Open IPTV pakete, svu neophodnu opremu i korišćenje svih pratećih usluga. U promotivnom periodu u svakom trenutku korisnik može da odustane od korišćenja Open IPTV vraćanjem opreme. Takođe, u slučaju da po isteku ovog perioda korisnik ne želi dalje da koristi uslugu, može vratiti svu opremu i zaustaviti sve svoje ugovorne obaveze.


Spisak programskih paketa


Naziv paketa

Sadržaj paketa

Cena sa PDV-om

Osnovni

Osnovni

590 din.

Fun

Osnovni & Fun

740 din.

Za odrasle

Osnovni & za odrasle

790 din.

HBO

Osnovni & HBO

990 din.

Fun & za odrasle

Osnovni, Fun & za odrasle

890 din.

HBO & Fun

Osnovni, HBO & Fun

1090 din.

HBO & za odrasle

Osnovni, HBO & za odrasle

1140 din.

HBO, Fun
& za odrasle

Osnovni, HBO, Fun & za odrasle

1190 din.


Spisak kanala osnovnog LIVE TV paketa


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...