Najjvevtiniji tablet na svetu stigao u Evropu

M. Lazarević

Tablet za indijske đake košta samo 35 evra

Indijski tablet Akaš (Aakash 2) namenjen prvobitno kompjuterskoj i Internet obuci indijskih đaka, koji se zbog cene smatra najjevtinijim na svetu, pojavio se i na tržištu Evrope. Počeo je ovi dana najpre da se prodaje u Britaniji u komercijalnoj verziji Ubislate7Ci.

Prodaje ga, kako infomriše BBC, engleska komanija Datavind (Datawind) po ceni od 30 funti tojest oko 30 eura.

akasi 2 prospekt

Na pitaje kako je moguće tablet prodavati praktično po ceni proizvodnih troškova (ili čak ispod toga), proizvodjač odgovara – reklama i aplikacije biće isporučivane od trećih strana. Da tablet, poznat širom sveta, dođe u ruke desetina miliona ljudi zainteresovano je mnogo međunarodnih kompanija koje za reklamu i aplikacije rado plaćaju poizvođaču. Delom je i indijska vlada dotirala prodaju.

Analitičari ocenjuju da se ovaj “sirotinjski” tablet može u Evropi susresti s nerazumevanjem potrošača, naviknutih na viši standard. Akaš ima, naime veoma skromne parametre – displej od sedam inča, površine 18  santimetara, 800x400, 512 MB operativne memorije, 4 GB interne memorije a ima, naravno konektivitet WI-FI. No, kako se smatra, glavna mu je mana što se baterija mora puniti svaka tri sata.            

Prva verzija školskog Akaša predstavljena je još 2011. ali je naišla na dosta kritika. Reputacija je popravljena s drugom verzijom koja je, uz državnu podršku, postala najprodavaniji tablet u Indiji. Akaš je po prodaji u Indiji čak ispred Ejpla (Apple) i Samsunga.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...