Otvara se most preko Dunava kod Vidina na granici Bugarske i Rumunije

Milan Lazarević

Autoput na koridoru 10 kroz Srbiju dobija ozbiljnu konkurenciju u rumunsko-bugarskom koridoru koji je dosad bio slabo korišćen
(foto, Most na Dunavu između Klafata i Vidina)

Vekovima preko Dunava, na sadašnjoj rumunsko-bugarskoj granici, nije bilo nijednog mosta. Konstantinov most, iz vremena Rimske imperije, prestao je da služi još u četvrtom stoleću, a novi most je napravljen tek 1954, tj oko milenijum i po potom.

Od 70-ih se stalno govorilo o potrebi da se sagradi novi most, dve zemlje  su se pre 13 godina dogovorile o tome, i danas, tojest 14. juna, konačno se novosagrađeni most između Vidina na bugarskoj i Kalafata na rumunskoj strani - otvara za saobraćaj.  

European-Transport-Corridors

Dužina dva kilometra, cena 226 miliona evra

Bugari su godinama insistirali na tome da se novi most postavi u zapadnom delu zajedničke granice na Dunavu duge oko 600 kilometara. Time bi se on nadovezivao na međunarodne puteve i auto-puteve koji vode do Grčke i Turske i dalje za Bliski istok. Radi se, u stvari, o takozvanom evropskom koridoru 4 koji spaja nemački Drezden sa Istanbulom.

Bugarsku ekonomiju su teško pogodili ratovi u bivšoj Jugoslaviji i, praktično, zatvaranje granica prema Srbiji zbog sankcija prema tadašnjem režimu Slobodana Miloševića. Tada je srednji i zapadni deo Bugarske ostao odsečen od Evrope.

Rumunska strana je zagovarala da se most postavi istočnije jer bi se na taj način, kako se ocenjivalo, raširile međunarodne trase preko njenih granica i tako bi se povećali prihodi od međunarodnog tranzita. Dogovor je potpisan u junu 2000. i prihvaćen je predlog Sofije, tj most kod Vidina, u zapadnoj Bugarskoj.

Delimično viseći most dug je skoro dva kilometara (tačnije 1.951 metar), predviđen je za autombilski i železnički saobraćaj, ima i staze za bicikliste i pešake. Sagradila ga je španska kompanija Fomento (Fomento de Construcciones y Contrats) a koštao je 226 miliona evra. Od toga 70 miliona evra potiče iz fondova EU, isto toliko u vidu povoljnog zajma priložila je Evropska investiciona banka, 60 miliona evra je dala bugarska vlada dok ostatak potiče iz francuskih i nemačkih razvojnih institucija. Rumunska strana je finansirala gradnju drumske i železničke infrastrukture na svojoj teritoriji na koridoru 4.

vidin kalafat gradnja

Most iz vremena pred završetak gradnje

Mostarina je utvrđena na šest evra. Za trajekt, na koji se dosta dugo čekalo,  plaćalo se 26 evra što je mnoge vozače, posebno kamiondžije, odvraćalo od korišćenja ovog mosta. Oko 80 procenata od mostarina treba da ide u bugarsku kasu.

Most ima 12 stubova-nosača koji su u delu reke kojim se ne plovi međusobno udaljeni 180 metara. Viseći, tj žičani deo mosta, u dužini od 180 metara, prelazi preko plovnog puta na Dunavu.

vidin kalafat ceo

Most na Dunavu između Rumunije i Bugarske biće danas i zvanično otvoren

Da li će Srbija završiti koridor 10?

I po otvaranju ovog mosta Bugarsku i Rumuniju spajaće samo pet drumskih prelaza granice, na ostalima se mora koristiti trajekt. Na granici između Bugarske i Grčke, koja je 100 kilometara kraća od bugarsko-rumunske, takvih graničnih prelaza je čak 10.

Otvaranjem ovog mosta poboljšava se konkurentnost koridora 4 prema  koridoru 10 koji prolazi kroz Srbiju, mada je prvi - duži za oko 100 kilometara. Pored toga, na “četvorci“ je kroz Rumuniju samo manjim delom sagrađen auto-put, a dobrim delom uski, stari put vodi kroz rumunske planine i njime se dosta sporo vozi.

most kod vidina

Most kod Vidina sa bugarske obale Dunava

Atraktivnost ovog koridora će, možda još više od novog mosta, povećati ulazak Rumunije i Bugarske u Šengenski sporazum čime će se eliminisati čekanja na granicama. Taj ulazak se, međutim, odlaže već dve godine zbog neispunjavanja uslova koje EU postavlja ovim novim članicama.

U međuvremenu će se, valjda, konačno dovršiti auto-put na koridoru 10 kroz Srbiju, ubrzati procedura i pojefitiniti troškovi prelaska granica za kamione na tom putnom pravcu...

Najduži most na svetu jeste kineski železnički Veliki most između Tan-janga i Khun-šana koji ima skoro 165 kilometara a otvoren je 2011. Izvan Azije najduži je most u SAD, preko jezera Pontčatrejn, od 38 kilometara a u Evropi je najduži most Vaska da Game (17,2 km). Najduži most preko vode za drumski soabraćaj je u Kini – Čing-tao, dug 42,5 kilometara.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...