Peking ima od Nove godine najdužu metro mrežu – 442 kilometara

Milan Lazarević

Kineski glavni grad ubrzano gradi nove linije metroa tako da će mreža 2020. biti duga preko hiljadu kilometara

Na prelomu stare i nove godine kineski glavni grad Peking je dobio četiri nove linije metroa i postao grad sa najdužom mrežom metro linija na svetu -  442 kilometara. Dosad je najdužu mrežu na svetu ima najveći kineski grad Šangaj (420 kilometara)

peking metro voz

Peking je počeo ubrzano da gradi metro zbog Olimpijade 2008. ali istim tempom nastavlja i dalje pa će mreža, kako se predviđa, do 2020. premašiti dužinu od hiljadu kilometara. S puštanjem u promet četiri nove nove linije pekinški metro povećava dnevni kapacitet prevoza za 1,5 milion putnika, tj na preko devet miliona putnika. Ubrzanom gradnjom metroa nastoji se da se olakša sada veoma opterećeni ulični saobraćaj u ovom gradu, koji se smatra najgorim u Kini. Prva linija metroa u Pekingu otvorena je još 1969. ali je dosta dugo metro tavorio u razvoju koji je ubrzan u poslednjih deset godina kada je pušteno u promet 13 novih linija.

peking metro guzva

Pekinški metro je ne samo najduži, nego verovatno i najjeftiniji na svetu. Karta za jednu vožnju stoji samo dva juana, što iznosi nešto manje od četvrtine evra. Izuzetak je samo ekspres linija za aerodrom koja košta 25 juana tj nešto više od  tri evra.  Putovanje na aerodrom, međutim, traje 29 minuta, sa trasom na kojoj ima četiri stanice, a vozovi se kreću brzinom od 110 kilometara na sat.

peking metro unutra

Dugo je na svetu, sve do 2010,  najduži metro imao London – 408 kilometara. Nujorški metro je dug 368 kilometara, moskovski 312... Najbrže u Evropi se širi mreža metroa u Madridu koja je sada duga 226,7 kilometara. Najdužu mrežu metroa bez vozača ima Dubai. Tamo su pruge, na kojima vozovima upravljaju računari, a ne ljudi, duge 74,7 kilometara. Najkraćim metroom na svetu se smatra podzemna železnica u Istanbulu, između dva susedna kvarta Karakoj i Bejoglu koje deli dosta velika visinska razlika – duga je 573 metra, zovu je Tunel. To je, inače, posle londonskog metroa, najstarija podzemna železnica na svetu (puštena u promet 1875.)

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...