PRIMENA KVALIFIKOVANIH E-POTPISA

J. Putniković

Pošta Srbije pustila je u produkciju aplikaciju za kvalifikovano e-potpisivanje i verifikaciju

Pošta je pustila u produkciju aplikaciju „Kvalifikovani e-potpis“, koja služi za kvalifikovano elektronsko potpisivanje datoteka i verifikaciju kvalifikovanog e-potpisa. Aplikacija se može besplatno preuzeti sa Web strane Sertifikacionog tela Pošte: http://www.ca.posta.rs/preuzimanje_softvera.htm

Ova aplikacija predstavlja prvu praktičnu primenu Zakona o elektronskom potpisu u domenu kvalifikovanog potpisivanja elektronskih dokumenata i elektronskih datoteka uopšte. Na taj način Pošta Srbije je načinila veoma važan iskorak i i skazuje jasno opredeljenje i posvećenost u procesu uvođenja e-uprave u Republici Srbiji.

Kvalifikovani elektronski potpis, stavljen na neki skup elektronskih podataka, pouzdano garantuje identitet potpisnika, integritet elektronske datoteke i onemogućava naknadno poricanje odgovornosti za njen sadržaj. Kvalifikovani e-potpis ima istu pravnu snagu kao i svojeručni potpis i pečat.

Korisnici kvalifikovanih e-sertifikata Sertifikacionog tela Pošte mogu da koriste aplikaciju „Kvalifikovani e-potpis“ za elektronsko potpisivanje datoteka i verifikaciju e-potpisa.

Korisnici koji nemaju kvalifikovane elektronske sertifikate mogu da koriste ovu aplikaciju samo za verifikaciju e-potpisa.

Aplikacija „Kvalifikovani e-potpis“ izrađena je prema standardu XADES-EPES, a neophodan uslov za njeno korišćenje je postojanje internet konekcije. Rezultat procesa kvalifikovanog potpisivanja je XML datoteka, koja sadrži izvornu datoteku i kvalifikovani elektronski potpis izvorne datoteke.

Prilikom potpisivanja i verifikacije, preko aplikacije se može proveriti izdavalac sertifikata, da li je sertifikat kvalifikovan, da li je važeći, opozvan ili istekao i da li je očuvan ili narušen integritet izvorne datoteke.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...