PRIJAVA POREZA INTERNETOM

J. Putniković

Korišćenjem kvalifikovanih elektronskih sertifikata Sertifikacionog tela PTT saobraćaja Srbije, firme i građani Srbije mogu elektronskim putem dostaviti poresku prijavu Poreskoj upravi Srbije

Generalni direktor Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” Goran Ćirić i direktor Poreske uprave Ministarstva finansija Republike Srbije Dragutin Radosavljević potpisali su u petak protokol o saradnji u korišćenju kvalifikovanog elektonskog potpisa, kojim je omogućeno elektronsko slanje poreskih prijava u Srbiji.Poreska uprava i Pošta Srbije, kao dva ravnopravna partnera u uvođenju novih informatičkih rešenja i tehnologija, na ovaj način su unapredili svoju saradnju, naročito u pogledu implementacije i korišćenja kvalifikovanih elektronskih sertifikata Sertifikacionog tela PTT-a.

- Nakon što je postala prvo kvalifikovano sertifikaciono telo za izdavanje elektronskih sertifikata u decembru prošle godine i pošto je potpisala ugovor za Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo za izgradnju optičke infrastrukture za potrebe državnih organa, Pošta Srbije je ovim protokolom sa Poreskom upravom Srbije i definitivno promovisana u nosioca razvoja projekata e-uprave u Srbiji – rekao je Goran Ćirić, direktor PTT Srbije, napominjući da će biti proširen broj servisa koji će građanima omogućiti da više koriste e-upravu.

Posle potpisivanja protokola o saradnji Pošta Srbije je i zvanično postala prvi veliki poreski obveznik u Republici koji je poresku prijavu dostavio elektronski, korišćenjem kvalifikovanih elektronskih sertifikata. Posle direktne demonstracije prisutnim novinarima Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave je istakao da na ovaj način, Poreska uprava Ministarstva finansija Republike Srbije postaje prva državna institucija koja je unutar informacionog sistema omogućila autentifikaciju korisnika pomoću kvalifikovanih elektronskih sertifikata.

- Poreski obveznici koji dobiju kvalifikovani elektronski sertifikat, koji ima pravnu snagu potpisa, moći će da podnesu poreske prijave preko intereneta. Time se poboljšava kvalitet usluga i ubrzava rad Poreske uprave. U sistemu velikih poreskih obveznika već je 341 korisnik. Oni su tokom prošle godine podneli 100.000 prijava e-upravom bez sertifikovanog elektronskog potpisa. Sada će te poreske prijave imati snagu zvaničnog dokumenta – rekao je Radosavljević najavljujući da će i građani, kao fizička lica moći da prijave porez ako imaju kvalifikovani elektronski sertifikat.

Prijava poreza preko Interneta umnogome će olakšati i ubrzati samu proceduru obaveza građana i firmi oko poreskih prijava. To će, takođe, doprineti i velikim uštedama, smanjenjem papirologije ai i samom činjenicom da poreski obveznik neće više morati i fizički da dolazi u filijalu poreske uprave. Uz to, svi poreski obveznici će, primenom kvaifikovanog elektronskog sertifikata, a putem interneta imati mogućnost provere stanja svog poreskog zaduženja.

- Trenutno se radi na stvaranju zakonskog okvira i procedura za puno uvođenje e-uprave u Srbiji. Kod nas su problem procedure. Očekujemo da će u narednih nekoliko godine e-uprava postati pretežan način komunikacije građanja i državne uprave – rekao je Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije. Reč je o proceduri za donošenja zakona o elektronskom dokumentu.

- Usvajanje ovog zakona vrlo je važno za implementaciju elektronskog potpisa i uvođenje e- uprave u Srbiju. Ambicija PTT saobraćaja Srbije je da svim građanima Srbije omogući da na šalterima pošta mogu ne samo da prijave porez već i da overe svoju zdravstvenu knjižicu, da dobiju uverenje o državljanstvu... – rekao je Goran Ćirić, napominjući da će PTT Srbije raditi na uvođenju i drugih javnih servisa e-uprave.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...