POŠTA-LIDER U TRANSFERU NOVCA

Autor:   Jelica Putniković

U sve većoj konkurenciji novih vidova komunikacije i usluga transfera Pošta Srbije se bori za lidersku poziciju i korisnicima nudi dve atraktivne usluge transfera novca: PosTneT uputnicu i Poštansku uputnicu (na slici: Pošta u Žablju)

- Za brzo i jednostavno slanje novac primaocu u bilo kom mestu u Srbiji našim korisnicima, građanima nudimo mogućnost korišćenja naše usluge uputničkog prometa, dve atraktivne usluge transfera novca: PosTneT uputnicu i Poštansku uputnicu. Novac koji se uplati u bilo kojoj pošti Pošta Srbije će preneti i uručiti primaocu, na adresi ili na šalteru, prema izboru pošiljaoca – kaže Svetlana Lešević, direktor Sektora za novčane usluge JP PTT saobraćaja Srbija.PosTneT uputnica

U JP PTT saobraćaja Srbija ističu da je PosTneT uputnica usluga najbržeg transfera novca.

- Ovaj način transfera novca namenjen je isključivo graađnima kao fizičkim licima. Na osnovu zahteva pošiljaoca novac se isplaćuje primaocu na šalteru bilo koje pošte u Srbiji ili na označenoj adresi na dostavnom području ovlašćene pošte. PosTneT uputnica korisniku omogućava trenutno raspolaganje novcem, jer je dostupna za isplatu na šalteru pošte neposredno nakon uplate – kaže Svetlana Lešević ističući da su strogo propisani rokovi za isplatu postnet uputnice na adresu primaoca.

Za uplate izvršene radnim danom do 15 časova isplata novca se vrši istog dana. Za ostale uplate rok za isplatu je, najkasnije, do 12 časova narednog radnog dana.


Poštanska uputnica

Poštanska uputnica je usluga koja omogućava fizičkom ili pravnom licu da pošalje novac primaocu na bilo kojoj adresi u Srbiji.

- Fizičko lice vrši uplatu u bilo kojoj pošti a pravno lice može izabrati način slanja uputnica: elektronskim putem ili dolaskom u poštu. Da bi pravno lice slalo uputnice elektronskim putem potrebno je da zaključi ugovor sa Poštom i da postupa u skladu sa Uputstvom koje je objavljeno na sajtu Pošte www.posta.rs – objašnjava Svetlana Lešević.

Procedura za pravna lica je takva da pošiljalac na šalteru pošte predaje popunjen obrazac Spisak uputnica, koji se može preuzeti u bilo kojoj pošti u Srbiji ili putem sajta Pošte. Uplatu uputničkog iznosa i poštarine pravna lice vrše bezgotovinskim putem na osnovu instrukcije za plaćanje, koju izdaje Pošta, a koja sadrži bitne elemente naloga za plaćanje.

- Na taj način, pravnim licima je ponuđena apsolutno komforna usluga, koju mogu koristiti iz svojih prostorija – napominje direktorka Sektora za novčane usluge JP PTT saobraćaja Srbija.

Poštonoša isplaćuje novac po osnovu poštanske uputnice primaocu na adresi. Ukoliko ne zatekne primaoca na adresi, poštonoša ostavlja obaveštenje o prispeću u poštanskom sandučetu, na osnovu kojeg primalac može podići novac isti dan u pošti navedenoj u obaveštenju.

Svetlana Lešević ističe da od narednog dana primalac novac može podići u bilo kojoj pošti u zemlji.

I rokovi za prenos i uručenje poštanske uputnice, odnosno obaveštenja o prispeću novca strogo su definisani. Konkretno, poštonoša sa novcem ili obaveštenjem stiže najduže u roku od dva dana na užem dostavnom području a četiri radna dana je rok na širem dostavnom području. Za najšire dostavno područje rok je sedam radnih dana.Ekskluzivnost usluge

- Izborom Pošte Srbije za posrednika u transferu novca pravna lica ostvaruju jedinstvenu prednost - maksimalnu dostupnost servisa, koju na tržištu nudi isključivo Pošta Srbije. Zahvaljujući svojim kapacitetima i mreži poštanskih jedinica Pošta Srbije je jedina u mogućnosti da novac učini dostupnim bilo kojem korisniku na teritoriji cele zemlje – ističe Svetlana Lešević najavljujući da će elektronsko slanje poštanske uputnice uskoro biti dostupno svim građanima – fizičkim licima.

U PTT saobraćaja Srbije, naime, planiraju da u narednom periodu uvedu usluge elektronskog slanja poštanske uputnice i za fizička lica.

- Osim toga, možemo najaviti uvođenje novog servisa, Međunarodne poštanske uputnice, kojom će građani moći da šalju u inostranstvo i primaju iz inostranstva novac putem Pošte, bez otvaranja tekućih dinarskih i deviznih računa. Usluga će biti omogućena u saradnji sa zainteresovanim državama putem bilateralnih sporazuma – otkriva Svetlana Lešević komentarišući da će Pošta Srbije i dalje nastojati da razvija usluge prema potrebama korisnika.Informacije

Da bi razvili što bolju komunikaciju sa građanima iz JP PTT saobraćaja Srbije sve korisnike pozivaju da sve primedbe, sugestije i pohvale u vezi sa novčanim uslugama Pošte dostavljaju elektronskom poštom na e-mail adresu novcano@ptt.rs

Svetlana Lešević napominje da građani sve informacije o statusu svoje uputnice, koju su poslali ili treba da je prime, mogu dobiti na osnovu broja uputnice:

- u svim PosTneT poštama,

- posredstvom Informativnog servisa na telefon: 0700 100 300,

- na internet sajtu Pošte www.posta.rs ,

- slanjem SMS poruke:

- za poštansku uputnicu: UPSTA – razmak - broj uputnice, na broj 2377

- za postnet uputnicu: PUSTA – razmak - broj uputnice, na broj 2377.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...