PAK PO PAK - MILENIJUMSKI ISKORAK

J.P.

Uvođenjem poštanskog adresnog koda (PAK) Pošta Srbije obezbeđuje uslove za automatizovano sortiranje i preradu pošiljki koje će brže stizati na adresu primaoca

Uvođenjem poštanskog adresnog koda, Pošta Srbije načinila je tehnološki korak od sedam milja. Poštanski adresni kod (PAK), kao sastavni deo adrese svake pošiljke, sadrži šest brojeva koji zamenjuju nazive opštine, naselja i ulice. Pošiljka sa ovom oznakom sigurno i za najkraće vreme stiže na adresu na koju je upućena. PAK je značajan projekat za budućnost poštanskog saobraćaja. "Implementacija PAK-a za Poštu Srbije predstavlja preduslov za uvođenje automatizovanog sortiranja i prerade pošiljaka, efikasnost i pouzdanost poštanskog saobraćaja i temelj na kome će se dograđivati novi asortimani i kvalitet usluga", ističe Đorđe Zagorac, direktor Sektora za transport i preradu u Direkciji za mrežu i rukovodilac Projekta za izradu i implementaciju PAK-a.


Od zamisli do stvarnosti

Početak rada na poštanskom adresnom kodu otpočeo je pre sedam godina. Odabran je tim od sedamdesetak stručnih radnika koji je u proteklom periodu predano i vredno radio na području radnih jedinica. Trebalo je stvoriti tačnu bazu podataka svake opštine, grada, ulice, kućnog broja u Srbiji i tako sačiniti potpuni adresar. Pri tom je bilo poznato da su mnoge zgrade neobeležene, bez kućnog broja, bez naziva ulice, da se ulice često preimenuju, a objekti dograđuju. Zbog toga je stvaranje standardizovane, jedinstvene baze adresa, veoma značajno za sve stanovnike, državu, korisnike i velike firme.

To je razlog što je ovaj projekat, pored resornog ministarstva i drugih državnih organa, zdušno podržao i finansijski pomogao i Svetski poštanski savez. Projekat na izradi PAK-a predstavljen je kao deo strateškog plana razvoja Srbije i dobio je važnost zamajca na otvaranju novih puteva razvoja zemlje.Pređen je dug put od ideje do aplikacija koje su projektovali stručnjaci informacionih tehnologija, od unošenja novih podataka i njihovog usaglašavanja sa drugim institucijama, bez kojih ne može da se sačini potpun, objedinjen i tačan adresar stanovništva. "Druga faza uvođenja PAK-a, posle one najteže u kojoj smo sakupljali podatke, obučavali ljude, ažurirali izmene i dopune, počela je prezentacijama korisnicima sa velikim brojem pošiljaka. Govorili smo o značaju, primeni, uštedama. Oko 20 velikih korisnika naših usluga, kao što su EPS, Telekom, Infostan, KDS, Ikom, banke, koji učestvuju sa oko 80 posto pisama u našim tokovima i čine veliki deo našeg poštanskog saobraćaja, bilo je veoma zainteresovano za PAK. Dokaz za to je podatak da je većina korisnika već odštampala račune ili koverte sa adresnim kodom, i da je tako za 30 posto smanjen broj ponovljenih slanja, dodatnih troškova, utuženja, rokova."


Infostan prvi primenio PAK

Prvi koji su primenili PAK na svojim pošiljkama su Infostan i Gradski sudija za prekršaje Beograda. Zahvaljujući poštanskom adresnom kodu, omogućeno je precizno usmeravanje telegrama i Post-net uputnica, a uskoro će i preporučene pošiljke biti praćene uz pomoć veze PAK-a i bar-koda. "Predstoji nam veliki marketinški pohod ka korisnicima i građanima, koje ćemo ubediti u sve prednosti uvođenja ove velike tehnološke i organizacione revolucije u pošti", kaže Zagorac.Stoga je snimljen propagandni film o načinu unošenja i prednostima adresnog koda, zanimljiv TV spot, štampane su dopisnice koje će dobiti svako domaćinstvo, deliće se flajeri i drugi propagandni materijali. U svakoj pošti postavljen je plakat PAK-a i Adresar poštanskog koda, a po gradovima su istaknuti bilbordi. Kada korisnici, i poštanski radnici uvide prednosti adresnog koda i počnu da ga primenjuju, tada će se smatrati da je ovaj veliki posao urađen. Ali, pošto su dostavni rejoni i pošte promenljive kategorije, podaci u adresnoj bazi svakodnevno će se dorađivati. O ovoj novini u srpskim poštama građani mogu da se obaveste i na sajtu, ili pozivanjem kol centra PTT-a, a uskoro će u post-šopovima moći da se kupi i CD-DVD sa pretraživačem poštanskih adresnih kodova, i uputstvom sa jasnim prednostima upotrebe adresnog koda.

"Projektni tim na uvođenju PAK-a savesno je radio na tačnosti adresa građana koji žive u 67.000 ulica koliko ih je kodirano u Srbiji. Od ovog ogromnog broja, skoro 8.000 ulica ima interni naziv koji smo mi dodelili i to po onom kako su građani smatrali da treba, jer pisanih podataka nije bilo. U dogovoru sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, trebalo bi da se interni nazivi tih sokaka ili uličica prihvate i ozvaniče. A to je presudno za naš dalji rad. Od 22 miliona pošiljaka mesečno, sedam miliona već ima adresni kod. Izgradnjom Glavnog poštanskog centra znatno će se unaprediti poštanski saobraćaj, što će uticati da se poveća prihod, smanje troškovi, skratiće se put do adresata i doprineće nezaustavljivom napretku u moderna poštanska vremena", kaže, na kraju, Đorđe Zagorac.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...