NOVI NAČINI ZAŠTITE PODATAKA I KOMUNIKACIJA

Autor:   Marijan Petrović

Tržište aplikacija za kolaboraciju vredeće 34 milijarde dolara

Kompanija Cisko nedavno je predstavila aplikacije koje pomažu osnovne kompontente infrastrukture bezbednosti mreže – network security i isporuku servisa virtuelnih (cloud) bezbednosti. Cilj je omogućavanje poslovanja sa većom bezbednošću, dok su zaposleni sve više mobilni i interaktivni. Tehnologije za kolaboraciju i mobilnost redefinišu mesto, vreme i način na koji se poslovi obavljaju. Kako je u porastu rad sa udaljenih mesta i korišćenje alata koji se zasnivaju na upotrebi Interneta za te poslove, čiji je cilj poboljšavanje produktivnosti, kompanije se moraju fokusirati na nove načine zaštite podataka i komunikacija, smatraju u Cisku.
Nova rešenja ove kompanije donose mobilne i decentralizovane lokacije, na sve većem broju mobilnih uređaja omogućavajući saradnju unutar i između kompanija, deljenje sadržaja i umrežavanje, što dovodi do snažne, otvorene, dostupne i brze mreže kao neophodnog elementa. Cisko redefiniše mrežu tako što širi aplikacije zasnovane na softveru kao mreži, u mrežu preduzeća i šireći bezbednost preduzeća u cloud. Ponuda bezbednosti uključuje veću odbranu od pretnji koja pomaže korisnicima da se zaštite od napada, malvera i botneta – bez obzira gde se povezuju i komuniciraju.
Ravnoteža bezbednosti i mogućnosti

U skladu sa svojom strategijom i očekivanjem da će tržište aplikacija za kolabraciju dostići vrednost od 34 milijarde dolara, Cisko je predstavio novu sofver-kao-servis-arhitekturu (SaaS) i poboljšanja zasnovana na Cisco WebEx collaborative applications. Kompanija sada širi cloud u infrastrukturu mreža preduzeća kroz visoko pouzdani i skalabilni Cisco WebEx Collaboration Cloud i nove serije rutera – Cisco ASR 1000 Series Aggregation Services Routers. WebEx omogućava da se poveća produktivnost i smanje troškovi kroz organizovanja online sastanaka, konferencija i treninga sa saradnicima, klijentima i partnerima. Cisco WebEx Collaboration Cloud je dizajniran sa namerom da donese visok kvalitet, sigurnost i pouzdana iskustva korisnicima unutar i između kompanija. Collaboration cloud hostuje preko 200.000 WebEx sesija tokom dana, a uz ove aplikacije vreme je iskorišćeno 99,99 odsto. Gartner procenjuje da će do 2011. godine tržište SaaS-a (softver – kao - servis) dostići vrednost do 19,3 milijardi dolara.
„U današnjem svetu promena, posao zahteva osmišljenu strategiju bezbednosti koja se oslanja na fizičke, virtuelne, mobilne i globalne aspekte poslova. Naša vizija za bezbednost je zasnovana na balansu zaštite i mogućnosti koji integrišu bezbednost od mreže do krajnjih korisnika. Bezbednost bi trebalo da dođe do podataka o najnovijim pretnjama da bi smanjili pretnje koje se brzo menjaju. Ova kombinacija je ono što omogućava kompanijama da sarađuju sa većim poverenjem kada angažuju radnike, partnere i korisnike”, izjavio je ovom prilikom Tom Gillis, potpredsednik i direktor Jedinice za poslovnu sigurnost u kompaniji Cisko.

Strategija za inteligentne sisteme električne energije

Cisko je objavio i svoj plan da donese sveobuhvatno rešenje infrastrukture mreže koje pomaže javnim komunalnim preduzećima i njihovim korisnicima da efikasnije upravljaju isporukom i potrošnjom energije. Naime, procenjeno je da električna energija uzrokuje prosečno 25 odsto globalne emisije štetnih gasova. Praćenje rada mreže u realnom vremenu poboljšaće pouzdanost i korišćenje mreže, smanjiti prekide isporuke i povećati povraćaj investicija.
Rešenja pametne mreže Cisco’s Smart Grid solutions se odnose na ključne tačke unutar infrastrukture električne energije: od centara za skladištenje podataka, kroz „komšijske mreže“ do kompanija i domova. Iskustvo kompanije u arhitekturi mreža, zasnovano na industrijskim standardima, doneće preko potrebno znanje javnim komunalnim preduzećima koja teže da integrišu pametnije kapacitete za korišćenje energije po potrebi, čiji je rezultat veće održavanje energije, manja emisija štetnih gasova koji izazivaju globalno zagrevanje i inovativni servisi krajnjih korisnika.

Bez povećanja emisije štetnih gasova

Kako se očekuje porast svetske potražnje za električnom energijom od 82 odsto do 2030. godine, kao i porast globalne emisije ugljen-dioksida od 59 odsto, izgradnja tehnološki osposobljene pametne mreže može pomoći da ne dođe do povećanja u emisiji štetnih gasova na tri različita načina: da smanji rast potražnje električne energije, ubrza usvajanje obnovljivih izvora električne energije i odloži izgradnju nove generacije elektrocentrala i infrastrukture za prenos. Sveobuhvatna strategija za razvoj bezbednog, inteligentnog električnog sistema doneće prednosti za javna komunalna preduzeća, kompanije i korisnike, i istovremeno ublažiti uticaj na životnu sredinu.
Najavljeno je i da će kompanija Cisko uvesti Smart Grid rešenja za unapređenje usluga i optimizaciju mreže koja utiču na čitav spektar energetske infrastrukture, od stvaranja energije do kompanija i domova. Bezbedna rešenja za transmisiju i automatizaciju distribucije kojima se upravlja izdaleka i koja se mogu preoblikovati, stvoriće optimalne uslove za upravljanje mrežom i troškovima oko nje. Ciskovi svičevi i ruteri su platforme zasnovane na standardima i osmišljene tako da pruže podatke, bezbednost i efikasnost velikim i malim električnim podstanicama.

Optimiziranje potražnje za energijom

Osim toga, Cisko rešenja za upravljanje energijom za domaćinstva i kompanije (Home Energy Management and Business Energy Management solutions) pomoći će da se potražnja za energijom, njeno korišćenje i troškovi optimizuju tako što će biti omogućen veći pristup podacima i sredstvima za analizu. EnergyWise rešenja, predstavljena početkom ove godine, biće osnova za Business Energy Management, omogućavajući kompanijama da koriste svoju mrežu kao platformu za optimizaciju energije kroz sve svoje poslove i objekte.
Da bi se ubrzao razvoj, države, lokalne vlade, javna komunalna preduzeća i IT kompanije moraju zajedno raditi u pravcu zajedničkog cilja. U sledećem periodu Cisko planira da predstavi rešenja i dodatne usluge kako bi podržao inicijativu koja je usmerena pravo na rast Smart Grid tržišta koje je projektovano tako da dosegne 20 milijardi dolara godišnje u narednih pet godina.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...