„Molekuli slobode” – pesnička propaganda izvoza američkog gasa

M. Lazarević

Američko Ministarstvo energetike nastoji po svaku cenu, koja prelazi čak i u karikaturu, da opravda pritisak na svoje političke prijatelje da kupuju američki gas.

„Američki gas ima ključan značaj za razvoj slobode u svetu”, tvrdi američko Ministarstvo energetike komentarišući povećanje eksporta američkog utečnjenog prirodnog gasa (LNG). A trgovac energentima, inače i šef Uprave za fosilna goriva u ovom ministarstvu, Stiven Vinberg (Steven Winberg) pesnički nadahnuto je američki zemni gas označio za „molekule slobode”!

Amerikanci, inače, poslednjih godina pritiskaju sve više na svoje evropske vojne i političke saveznike da kupuju njihov gas i nastoje da miniraju svim sredstvima projekt nemačko-ruskog gasovoda „Severni tok 2”, čija je realizacija u završnoj fazi.

Izvoz LNG je za SAD postao politički prioritet toliko da se u u njegovom „rebrandingu” izgubila svaka mera pa to, kako primećuje britanski Gardijan (The Guardian), naprosto postaje - smešno.

„Povećanje eksportnog kapaciteta terminala Friport (Freeport) LNG je ključno za širenje gasa slobode po celom svetu. Osigurava američkim saveznicima dostupni izvor čiste energije”, napisao je izvesni Mark Menezes iz ovog Ministarstva.

A njegov šef Vinberg otišao je pesnički još dalje od njega izjavivši: „SAD imaju za sobom još jednu godinu rekordne produkcije LNG. Drago mi je što Ministarstvo čini sve u podršci sistema koji omogućava da se molekuli američke slobode izvoze po celom svetu.”

Demokratski guverner države Vašington Džej Insli (Jay Inslee), koji je, inače, najavio da će učestovati u izborima ua nominaciju demokratskog kandidata za predsednika SAD, ovakvu retoriku osuđuje kao „neuspešnu šalu”. A ne sviđa mu se ni to što američke vlasti propagiraju energetski izvor koji doprinosi globalnim promena klime.

Američka vlada sve više pritiska na Evropsku uniju da kupuje američki gas koji, osim što potiče iz bušotina škriljaca, ima još samo jednu manu – a to je da je skuplji. Glavni argument za američki gas jeste da je gas iz Rusije nije „s političkog gledišta bezbedna varijanta”.

Ministar energetike Rik Peri (Rick Perry) je čak izvoz američkog gasa uporedio sa „američkim oslobađanjem Evrope u Drugom svetskom ratu”. Ministar je izgleda, po logici funkcije, morao da izrekne još veću glupost od svojih potčinjenih.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...