INTERNET ADRESA NA SRPSKOJ ĆIRILICI

Miloš Obradović

U prvih šest meseci pravo registracije .SRB domena imaće samo vlasnici Internet domena .RS i to po povlašćenoj ceni od jednog dinara

Srbija je među prvim zemljama u svetu koja je registrovala Internet domen na nacionalnom pismu, koje nije engleski alfabet, pa će tako srpski korisnici moći da registruju Internet adrese na ćirilici. Nakon ruskog .RF domena, srpski .SRB je drugi domen u svetu na ćirilici. Osim toga, to je prvi domen koji se čita onako kako je napisan, pa odatle i moto kampanje za popularizaciju .SRB domena „Linkuj kao što govoriš“.

U prvih šest meseci pravo registracije .SRB domena imaće samo vlasnici Internet domena .RS i to po povlašćenoj ceni od jednog dinara. Nakon toga, ćiriličke domena moći će da registruje svako ko to želi. Inače, državne institucije su prve koje su otvorile .SRB domen.


Predstavljanje ćiriličnog domena u RNIDS-u

Na predstavljanju novog ćiriličnog domena u Domu internet domena Srbije, Mirjana Tasić iz Registra nacionalnog internet domena Srbije, institucije koja je i dobila dozvolu da upravlja ovim domenom, istakla je da se na ovome radi već dve godine i da smo među prvim zemljama ušli u proces odobravanja domena na nacionalnom pismu.

Zanimljivo je da je na anketu za odabir nacionalnog domena u aprilu 2010. godine stiglo 133 predloga od čega su četiri ušla u uži krug. Između .SRB, .SRBIJA, .SB i .RSB, od 10.505 glasova, čak 80 odsto je bilo za .SRB.

ICAAN, međunarodna organizacija za dodeljivanje brojeva i oznaka je 8. novembra 2010. godine donela odluku da prihvati .SRB kao domen Srbije na ćirilici, a 21. aprila 2011. da ovaj domen bude poveren na brigu RNIDS-u.

Od sada je građanima i firmama na raspolaganju pet domena na ćirilici. Osim .SRB, preduzećima je namenjeno .pr.srb, organizacijama .org.srb, obrazovanju .obr.srb, i .od.srb. Takođe tu su i poddomeni .upr.srb. za državnu upravu i .ak.srb za akademsku mrežu.

Jasna Matić, državna sekretarka za digitalnu agendu ocenila je da će ćirilični domen omogućiti lakšu integraciju Internet adrese u tekstove na ćirilici, pre svega obrasce i formulare.

„Ćirilica je deo našeg identiteta i ovo je pokušaj da je sačuvamo, ali i modernizujemo“, rekla je ona.

Inače, domen je morao sadržati neki simbol po kome se razlikuje od standardnog alfabeta koji se sada koristi, pa tako nismo mogli da dobijemo domen .SR.

O značaju Interneta za ćirilicu, ali i obrnuto govorio je lingvista Vlado Đukanović rečima “Internet može biti za ćirilicu isto što i pejsmejker za slabo srce. Može joj vratiti i produžiti život“.

Naravno ostaje da i mi sami koristimo ćirilicu kao svoje tradicionalno pismo, ocenio je on, dodajući da će se u upotrebu ponovo vratiti svih 30 slova srpske azbuke, ali i abecede, pošto sada izgleda da nam je dovoljno samo 21 slovo da pišemo srpski jezik, aludirajuci na „ćelavu“ latinicu koja se naširoko koristi u SMS-ovima i Internet forumima.

Na kraju, mnogi su se pitali kako će prilikom traženja Internet adrese ukucati poznato www i da li će to izgledati kao njnjnj kao što ponekad možemo videti u ćiriličnim tekstovima. Rešenje je jednostavno, da bi se našla adresa, www uopšte nije neophodno upisati.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...