Bethel razvija projekat plutajuće vetroelektrane

Autor:   BM

Američka građevinska kompanija Behtel udružila se sa švedskim proizvođačem vetroelektrana Heksikon, koja razvija plutajuće elektrane i prateću tehnologiju, kako bi zajedno radile na takvim projektima uz obalu Velike Britanije. U kompanijama ocenjuju da bi ova inovativna tehnologija mogla da ima značajan uticaj na proizvodnju obnovljive energije vetra u priobalnom pojasu, jer se može primeniti i u dubokoj vodi. (Foto: Hexicon)

Američka kompanija Behtel (Bechtel), lider u građevinskoj industriji uključila se u razvoj projekta plutajuće vetroelektrane u priobalnim vodama Velike Britanije. Inicijalno rešenje je osmislila švedska kompanija Heksikon (Hexicon), koja je proizvođač vetroelektrana, i koja ovu tehnologiju primenjuje i u vodama drugih zemalja.

U Behtelu ocenjuju da bi primena plutajućih elektrana mogla da izvrši značajan uticaj na proizvodnju obnovljive energije vetra u priobalnom pojasu, jer se može primeniti u dubokoj vodi uz manje troškove nego sa drugim rešenjima, zato što se sadašnje platforme na plićim mestima fiksiraju za dno.

Pozitivni rezultati ovog zajedničkog projekta treba da učvrste Veliku Britaniju na poziciji svetskog lidera u proizvodnji energije dobijene iz vetra u priobalju, i podrže plan britanskih vlasti o proizvodnji 40 gigavata obnovljive energije iz vetroparkova na moru do 2030. godine.

Bethel razvija projekat plutajuće vetroelektrane
Pozitivni rezultati američko-švedskog projekta treba da podrže plan britanskih vlasti o proizvodnji 40 gigavata obnovljive energije iz vetroparkova na moru do 2030. godine. (Izvor: opodo.co.uk)

„Naša tehnologija je jedno od rešenja koja mogu da pruže podršku projektima koji koriste energiju priobalnog vetra na otvorenom moru, što će višestruko povećati potencijal za proizvodnju obnovljive energije vetra u priobalju”, rekao je Markus Tor, izvršni direktor kompanije Heksikon.

Tor je rekao da je Velika Britanija pokazala značajnu inicijativu za razvoj ovih inovativnih rešenja i da će Behtel, kao vodeća građevinska i inženjerska kompanija na globalnom nivou omogućiti postavljanje ploveće osnove sa dvostrukim turbinama u britanskim vodama.

“To će biti dobro ne samo za Veliku Britaniju, već i šire, jer svetska potražnja za rešenjima koja se odnose na čistu energiju nastavlja da raste eksponencijalno", kaže Tor.

Ovo partnerstvo se zasniva na stručnosti i poslovnom iskustvu Behtela u oblasti inženjeringa, izgradnje, kao i finansiranja projekata za razvoj dizajna i konstruisanja priobalnih vetroelektrana, navodi se u saopštenju ove američke kompanije.

Pored realizacije projekta plutajuće vetroelektrane, snage između 35 do 40 megavata, takođe će se utvrditi na koji bi se način ova tehnologija mogla plasirati na tržište. Istovremeno, razmotriće se mogućnosti uključivanja lokalnih dobavljača u brodogradnju, povezivanje i postavku instalacija, kao i u druge aktivnost koje se odnose na budući rad plutajuće vetroelektrane.

„Kao kompanija koja ima dugu istoriju u rešavanju složenih inženjerskih problema, uključujući i of-šor industriju, uvereni smo da je ova tehnologija primenljiva i da bi zaista mogla da dovede do promena na tržištu obnovljivih izvora energije“, rekao je Džordž Vitaker, menadžer za poslovni razvoj kompanije Behtel.

Bethel razvija projekat plutajuće vetroelektrane
Behtel je izgradio Ivanpah, najveću svetsku solarno-termalnu elektranu u kalifornijskoj Mohave pustinji koja stvara električnu energiju preko usmeravanja sunčeve svetlosti ka centralnom kotlu koristeći hiljade ogledala.
(Izvor: science.time.com)

Behtel radi na izgradnji projekata koji se odnose na obnovljive izvore energije i niske emisije ugljenika, a angažuju ga kompanije koji teže da ostvare nultu emisiju štetnih gasova.

Ova američka kompanija je izgradila Ivanpah, najveću svetsku solarno-termalnu elektranu u kalifornijskoj Mohave pustinji koja stvara električnu energiju preko usmeravanja sunčeve svetlosti ka centralnom kotlu koristeći hiljade ogledala.

Pri kraju je i Kajask (Keeiask), novo hidroelektrično postrojenje u Kanadi koje će godišnje proizvoditi dovoljno električne energije za snabdevanje 400.000 domova.

Vodeća američka građevinska kompanija je nedavno dobila i projekat izgradnje vetroparka Blek Rok u zapadnoj Virdžiniji, u Sjedinjenim Državama.

Behtel je zainteresovan i za ulaganja u zelene projekte u Srbiji.

Više o tome saznajte OVDE


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...