Solarna elektrana na beogradskom aerodromu

Autor:   BM

Kompanija Belgrade Airport koja upravlja beogradskim aerodromom „Nikola Tesla” pustila je danas u rad solarno postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 1,1 milion kilovat časova zelene električne energije i aerodromu obezbediti električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora. Održivim poslovanjem Belgrade Airport teži da dostigne cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. (Foto: Belgrade Airport)

Kolilčina električne energije koja će biti proizvedena je uporediva sa godišnjom potrošnjom od okvirno 430 domaćinstava, a na ovaj način će aerodrom smanjiti emisiju ugljen dioksida za 900 tona godišnje, navela je u saopštenju francuska kompanija VINCI Airports, koja je koncesionar beogradskog aerodroma i u čijem sastavu posluje Belgrade Airport.

Solarno postrojenje nalazi se u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, pored novog Tesla parkinga, i sastoji se od blizu 3.000 fotonaponskih panela koji pretvaraju sunčanu u električnu energiju raspoređenih na platou površine 15.900 kvadrata, prenosi Fonet.

Solarna elektrana na beogradskom aerodromu
(Foto: Belgrade Airport)

Ova inicijativa je deo globalnih napora kompanije VINCI Airports u pravcu ekološke i energetske tranzicije, i prvi je aerodromski operater koji se, 2016. godine, obavezao na međunarodnu strategiju zaštite životne sredine.

Kako je saopšteno, kompanija je od 2018. godine smanjila emisiju ugljen dioksida za 28 odsto, naročito instaliranjem solarnih elektrana u svojoj mreži aerodroma koje već dostižu 30 megavata fotonaponske snage u radu.

„Održivim poslovanjem Belgrade Airport teži da dostigne cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Od 2018. godine implementiramo niz ekoloških projekata na aerodromu, poput toplane na prirodan gas, postrojenja za preradu čvrstog otpada i za preradu otpadnih voda. Nastavićemo da poslujemo na održiv način i doprinosimo zdravijem okruženju”, rekao je generalni direktor kompanije Belgrade Airport Fransoa Berizo.

Solarna elektrana na beogradskom aerodromu
Solarno postrojenje nalazi se u blizini aerodromskog kompleksa i ima blizu 3.000 fotonaponskih panela
na površini od 15.900 kvadrata. (Foto: Pixabay)

U novembru 2020. godine kompanija Belgrade Airport se pridružila Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima, a aerodrom „Nikola Tesla Beograd” dobio je sertifikat nivoa jedan, dok je sertifikacija za nivo dva u toku.

„Takođe, pokrenuta je inicijativa za implementaciju standarda 50001 o energetskoj efikasnosti čime će se beogradski aerodrom svrstati među malobrojne kompanije u zemlji koje su svoje procese uskladile sa zahtevima ovog standarda”, navedeno je u saopštenju.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...