Solarni paneli na najvećoj maloprodajnoj mreži naftnih derivata

Izvor:   NIS

Kompanija NIS otpočela je postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije na svojim benzinskim stanicama. U okviru prve faze ovog projekta solarni paneli će biti postavljeni na osam NIS Petrol i Gasprom maloprodajnih objekata širom Srbije. (Foto: NIS)

Proizvedena električna energija će se najvećim delom koristiti za potrebe benzinskih stanica uz razmenu sa distributivnom električnom mrežom. U periodima kada je proizvodnja elektrane veća od potrebe benzinske stanice višak će se isporučivati u distributivnu električnu mrežu, navodi se u saopštenju NIS-a. Takođe, da će se po istom principu, kada je proizvodnja nedovoljna, električna energija preuzimati iz mreže.

Kompanija se na ovaj korak odlučila vodeći se standardima održivog razvoja i ostvarivanja svoje zelene agende koja podrazumeva ulaganje u obnovljive izvore energije u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida i globalnog zagrevanja.

U ovaj pilot projekat NIS je uložio više od 22 miliona dinara, a prognoza je da će na ovaj način, na osam lokacija, biti ostvarena godišnja ušteda u nabavci električne energije od gotovo 300 megavat-sati (MWh), uz isporuku oko 40 megavat-sati u distributivnu mrežu i uz godišnje smanjenje emisije ugljen-dioksida od 375 tona.

Solarni paneli na najvećoj maloprodajnoj mreži naftnih derivata
(Foto: NIS)

Širenje solarne mreže

Realizacijom ovog projekta NIS još jednom pokazuje da ostaje posvećen razvoju kompanije uz odgovoran odnos prema ekologiji, ističu u ovoj kompaniji.

Uspešna realizacija ovog projekta otvara mogućnost razmatranja povećanja broja benzinskih stanica na kojima će biti postavljeni solarni paneli.

Solarni paneli na najvećoj maloprodajnoj mreži naftnih derivata
(Foto: NIS)

NIS razmatra i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana na objektima u okviru Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih objekata u Beogradu i Novom Sadu, kao i izgradnju u skladištu derivata nafte u Novom Sadu.

“Na taj način nastavljamo sa diverzifikacijom poslovanja i sa ulaganjima u zelenu energetiku“, izjavio je Nenad Pavlović, rukovodilac Centra za razvoj projekata u kompaniji NIS.

Solarni paneli već su postavljeni na Gasprom benzinskim stanicama „Krnješevci“, „Novi Beograd“ (bivša Dejton), „Stari Banovci“ i „Preljina 2“, dok je do kraja maja planirana ugradnja solarnih elektrana na stanicama „Velika Plana-autoput“, „Kragujevac 7 – Elektrošumadija“, „Blok 45“ kao i na NIS Petrol maloprodajnom objektu „Gornji Milanovac 2“.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...