Prvi agrosolarni projekat na Balkanu

Autor:   BM

Potpisivanjem memoranduma o razumevanju s kineskom kompanijom Pauer Čajna (PowerChina), kompanije Fintel Energija i MK Grup (Group) zvanično su počele realizaciju zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli čija je investiciona vrednost 340 miliona evra, saopštila je danas kompanija MK Grup i najavila izgradnju pilot solarnog parka u naredna tri meseca. Agrosolar je, kako je navedeno u saopštenju, prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, i prostiraće se na 770 hektara. (Foto: Pexels)

Projekat koji će se realizovati u Kuli, podrazumeva korišćenje energije sunca i omogućava održivu poljoprivrednu proizvodnju ispod solarnih panela.

Generalni direktor Fintel energije Ticijano Ðovaneti je kao posebno značajno istakao izgradnju pilot solarnog parka od 50 kilovata, koja započinje u naredna tri meseca.

"Solarna elektrana imaće kapacitet od 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije je oko 832 gigavat sata, što zadovoljava potrebe oko 200.000 domaćinstava", rekao je Đovaneti.

Dodao je da se tako doprinosi ostvarenju cilja Srbije da učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine.

Prilikom potpisivanja memoranduma je predočeno i da Agrosolar donosi veliku inovaciju kroz sinergiju zelene energije i održive poljoprivrede.

Prvi agrosolarni projekat na Balkanu
Agrosolar bi godišnje proizvodio oko 832 gigavat sati zelene energije, što podmiruje potrebe oko 200.000 domaćinstava. (Foto: Pexels)

Prema rečima direktora resora za finansije i rizike MK Grupe Andrije Vukovića, obe ove oblasti su uveliko deo agende MK Grupe, ali i nacionalne strategije Srbije.

“Ovaj projekat doneće još jednu inovaciju u srpski energetski sektor, pošto će u okviru druge faze biti izgrađeno postrojenje za proizvodnju zelenog vodonika koje će se napajati iz solarne elektrane", rekao je direktor resora za finansije i rizike MK Grupe Andrija Vuković.

Naveo je da će pored zelenog vodonika ova tehnologija omogućiti i proizvodnju 300 tona urea mineralnog đubriva dnevno, dobijenog na potpuno održiv način.

Vetropark “Košava”, Izbište
Vetropark “Košava”, Izbište (Youtube screenshot)

Predstavnik kompanije Pauer Čajna u Srbiji Yang Bo je istakao zadovoljstvo što je ova kompanija potpisivanjem sporazuma ozvaničila saradnju i partnerstvo sa Fintel energijom i MK grupom.

Ove dve firme dugo rade na proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu.

Krajem 2015. godine otvoren je vetropark „Kula“,koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 megavata, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi vetropark “La Pikolina” (La Piccolina), ukupne instalisane snage od 6,6 megavata.

U septembru 2019. godine, pokretanjem vetroparka „Košava“ u Izbištu sa instalisanom snagom postrojenja od 69 megavata, čak 45.000 domaćinstava je pokriveno „zelenom“ energijom, navodi se u saopštenju MK grupe.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...