Električni automobili će se proizvoditi u Kragujevcu

Autor:   BM

Potpisivanjem ugovora sa jednom od najvećih multinacionalnih korporacija za proizvodnju električnih automobila, kompanijom Stelantis, koja pod svojim okriljem okuplja neke od najprestižnijih auto-brendova kao što su italijanski Fijat i američka Krajsler grupa, uz francuski Sitroen i Pežo, koji su pripojeni pre dve i po godine, zvaničnici Srbije su nagovesili početak nove ere u investiranju i razvoju domaće automobilske industrije. Ugovor se naime odnosi na finansiranje proizvodnje električnih automobila u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, koja bi trebalo da počne 2024. godine. (Foto: Stellantis.com)

Fijat 500 L, godinama je već jedini automobil koji se proizvodi u Kragujevačkoj fabrici. Poslovanje beleži samo negativnu putanju, o čemu govori i prošlogodišnji saldo koji pokazuje pad proizvodnje na nivo nezabeležen od 2012. godine, kada je italijanski gigant došao u Srbiju.

Sastanak održan 28. aprila između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i rukovodstva kompanije Stelantis, mogao bi da znači da za automobilsku industriju Srbije stižu neki bolji dani.

Ugovor potpisan na sastanku u Beogradu odnosi se na finansiranje proizvodnje električnih automobila u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu.

Ugovorom je dogovoreno zajedničko investiranje u novi proizvodni pogon, u vrednosti od 190 miliona evra, od čega se 48 miliona evra izdvaja iz državnog budžeta Srbije.

Izvršni direktor Stelantisa, Karlos Tavareš istakao je tokom sastanka sa srpskim predsednikom da će fabrika u Kragujevcu igrati ključnu ulogu u strateškom planu kompanije nazvanom Dare Forward 2030.

„Naš plan je da proizvodimo ne manje od 75 modela električnih vozila. Od toga ne manje od 50 će se proizvoditi u Evropi. To će učiniti slobodu kretanja još čistijom, i mi svi smo posvećeni našim potomcima. Zato je naš plan da budemo karbonski neutralni - da smanjimo uticaj na životnu sredinu. To je naše obećanje unucima i potomcima“, rekao je Tavareš tokom kasnijeg obraćanja medijima, preneo je Fonet.

Električni automobili će se proizvoditi u Kragujevcu
(Foto: Stellantis.com)

Model vozila ostaje nepoznanica

Kompanija Stelantis, jedan od vodećih svetskih proizvođača automobila, nastao spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fijat - Krajsler Automobili (Fiat Chrysler Automobiles ) i francuske automobilske grupe PSA, već neko vreme najavljuje svoj povratak na velika vrata u industriji automobila.

Koji će se model proizvoditi u Srbiji za sada nije poznato, ali se očekuje da će 2024. godine na tržište plasirati redizajnirani električni model poznate „Pande“.

Posle potpisivanja ugovora sa srpskim zvaničnicima su se pojavile nešto drugačije, a nezvanične informacije da bi tehnološki, kragujevački električni proizvod trebalo da bude najsličniji Pežoovom modelu „208” ili Opelovoj „Korsi”.

Karlos Tavareš, izvršni direktor Stelantisa na sastanku u Vladi Srbije
Karlos Tavareš, izvršni direktor Stelantisa na sastanku u Vladi Srbije (Izvor: Fonet)

Uzdržani optimizam

Nakon meseci spekulacija o auto-gigantu koji dolazi u Srbiju, sudbini Fijata i njegovih radnika, proizvodnji novih modela, najave koje su stizale iz Fijatovih sindikata, da će novi investitor biti Stelantis, su se izvesno ispostavile kao tačne.

Međutim, nisu malobrojne ni ocene da se iz malo dostupnih informacija o ovom aranžmanu može zaključiti da je postignut načelni dogovor o proizvodnji električnog automobila, dok je precizno definisan potpisani ugovor o finansiranju.

„Šampanjac ćemo da otvaramo kada počne proizvodnja električnog automobila u Kragujevcu, a do tada možemo da budemo uzdržano optimistični - i ništa više”, izjavio je za Fonet ekonomista Saša Đogović povodom potpisivanja ugovora sa kompanijom Stelantis.

Model Fijat 500 L, koji se proizvodi u Kragujevcu
Model Fijat 500 L, koji se proizvodi u Kragujevcu (Izvor: Stelantis.com)

Spas za Fijat

Očekuje se da će proizvodnja novog modela električnog automobila u Fijatovoj fabrici, u Kragujevcu dovesti do povećanja broja radnih mesta i zapravo značiti revitalizaciju fabrike, koja se u velikoj meri održava uz podršku države.

Takva klima je prisutna od samog dolaska italijanskog giganta, iako se najavljivalo da će Fijatovo prisustvo biti ogroman zamajac za razvoj Šumadije i ukupne srpske privrede.

Fijat u Kragujevcu, kao kompanija Fijat Automobili Srbija (FAS) proizvodi model 500 L i sa 350 miliona evra je među prvih 10 izvoznika u Srbiji.

Međutim, Fijat je istovremeno i najveći uvoznik u zemlji, sa uvozom od oko milijardu evra.

To i ne čudi, jer se uvoze motor, menjač, elektronika, limarija, odnosno svi ključni delovi, tako da je ukupan efekat mnogo manji od onoga kako su ga zagovornici ovog posla predstavljali izborne 2008. godine.

Fijat automobili Srbija, Kragujevac
Fijat automobili Srbija, Kragujevac (Izvor: Stelantis.com)

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, državna podrška Fijatu u Kragujevcu bila je „gubitak svake mere".

Navodi se da kompanija već više od decenije dobija ogromne podsticaje, što uključuje i subvencije od 10.000 evra po radnom mestu, a plaća se i 1.000 evra za „troškove" obuke. FAS praktično ne plaća ni poreze i doprinose na zarade, jer se država obavezala da će u periodu od 10 godina refundirati pun uplaćeni iznos za sve radnike, a oslobođen je i poreza na imovinu, kao i taksa prema lokalnoj samoupravi. Sem toga, država je subvencionisala i prodaju Fijatovih automobila nekoliko godina zamašnim iznosom od po 3.000 evra po automobilu.

Analizom završnih računa za 2013. i 2014. godinu, zaključuje se da je samo u tim godinama kompanija Fijat automobili Srbija primila više od šest milijardi dinara subvencija. Investcije je država pravdala rastom izvoza od 1,3 milijarde evra, ali bez kalkulacije troškova Fijata nastalih uvozom komponenti.

Sem toga, prošle godine, kada je za 11 meseci fabrika u Kragujevcu radila nepunih 60 radnih dana, proizvodnja je pala na nivo nezabeležen još od 2012. godine, kada je automobilski gigant počeo da posluje u Srbiji.

Uz takvo poslovanje, Fijat automobili Srbija pao je na osmo mesto najvećih srpskih izvoznika i u prvih deset meseci prošle godine. U tom periodu priodao je vozila u vrednosti od 255 miliona evra što je za oko 30 miliona manje nego u istom periodu 2020.godine.

Sve ovo navodi na zaključak da kompaniji Stelantis, koja najavljuje početak proizvodnje električnih automobila u kragujevačkoj fabrici, odgovaraju uslovi poslovanja u Srbiji. Međutim, pitanje koje se nameće je koliko bi to moglo da košta građane, odnosno poreske obveznike.

Posle najave o načelnom dogovoru srpskih zvaničnika i multinacionalne korporacije o proizvodnji  još uvek nepoznatog tipa automobila, advokat Rodoljub Šabić je izjavio za agenciju Beta da je pravi trenutak da se javnosti predoče ukupni troškovi u celokupnom poslovanju fabrike Fijat, jer građani plaćaju velike subvencije, a uskraćeno im je pravo na informacije.

Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, ocenio je da je način na koji je javnost obaveštena o novom aranžmanu, bez dokumentovanja punim informacijama, još jednom potvrđuje neodgovoran odnos prema pravu javnosti da zna istinu.

Fiat Concept Centoventi
Fiat Concept Centoventi (Foto: Stellantis.com)

Srbija u eri održive mobilnosti

Cene električnih automobila na svetskom tržištu se sada kreću od 20 do više od 80.000 evra. Procenjuje se da će model električnog automobila, koji će se proizvoditi u Kragujevcu, koštati oko 30.000 evra.

U Srbiji je trenutno 8.000 električnih automobila. Potrožnja nije izgledna ni uz subvencije države od 5.000 evra, po električnom automobilu. Nedostaje i infrastruktura, jer u zemlji postoji ne više od stotinak javnih punjača i to u većim gradovima i na glavnim putnim trasama. Imaju ih i veći tržni centri i pumpe, ali se malo koriste.

Srpsko tržište jeste siromašno da bi se u nekoj bližoj perspektivi mogao očekivati rast kupovine novog električnog modela, ali se bez svake sumnje očekuje profit od izvoza.

Na evropskom tržištu svaki deseti prodati novi model automobila je električni ili hibridni. Održivi razvoj, udobnost i vožnja bez buke, bolje performanse od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, su samo neke od prednosti savremenih vozila.

U Stelantisu kažu da će do kraja 2030. godine prosečna cena proizvodnje električnog automobila pasti za oko 40 odsto, tako da će i cene biti niže.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...