U Pančevu dve nove vetroelektrane

Autor:   BM

Preduzeće Elicio Wind iz Beograda planira da na području grada Pančeva odnosno opština Starčevo i Pančevo izgradi dve vetroelektrane snage do 60 megavata (MW), za koje je predviđeno postavljanje ukupno 11 pojedinačnih stubova vetrogeneratora. (Foto: Pixabay)

U zavisnosti od potencijala vetra planira se izgradnja jedne ili više vetroelektrana, infrastrukturnog kompleksa sa odgovarajućom poveznom srednjenaponskom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva, a sve prema mogućnostima i uslovima priključenja na elektroenergetske sisteme, pojašnjeno je u Planu detaljne regulacije za izgradnju infrastrukturnog kompleksa "Vetroelektrana" na području KO Starčevo i Pančevo.

Prema usvojenom prostornom planu, prostor obuhvaćen planom se nalazi na poljoprivrednom zemljištu. Postojeći režim korišćenja zemljišta jeste primarna poljoprivredna, ratarska proizvodnja.

U Pančevu dve nove vetroelektrane
(Foto: Pixabay)

Sam lokalitet planiranog infrastrukturnog polja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora saobraćajno je dostupan preko mreže atarskih puteva koji se priključuju sa severne strane na trasu državnog puta IB reda broj 14 (sam priključak je izvan obuhvata Plana i biće razrešen projektno-tehničkom dokumentacijom).

U obuhvatu plana kompleksa "Vetroelektrana" izgradiće se dve vetroelektrane, za koje je predviđeno postavljanje ukupno maksimalno 11 pojedinačnih stubova vetrogeneratora.

Ukupna sumarna snaga ove dve vetroelektrane neće biti veća od 60 megavata (MW).

Prema planu, prva vetroelektrana će biti snage do 50 megavata zvaće se vetroelektrana Elicio Wind 01, imaće maksimalno devet vetrogeneratora, i biće priključena na prenosni elektroenergetski sistem;

Druga vetroelektrana će imati kapacitet do 10 megavata snage i zvaće se vetroelektrana Nadel 1, sa dva vetrogeneratora i biće priključena na distributivni elektroenergetski sistem.

Predviđeno je i da najveća visina stuba vetrogeneratora, uključujući lopaticu turbine u gornjem položaju, bude maksimalno 250 metara. Prečnik elise bi bio maksimalno 180 metara, navodi se  u PDR-u koji je izradio JP Urbanizam iz Pančeva.

U Pančevu dve nove vetroelektrane
(Foto: Pixabay)

U najširem konktestu gledano, tehničko - tehnološke celine vetroelektrane čine pojedinačni stubovi vetrogeneratora u kojima se energija vetra u turbinama konvertuje u električnu energiju, a odatle podzemnom sabirnom elektroenergetskom mrežom srednjenaponskih 30 (35) kilovolti (kV) kablova distribuira do centralne transformatorske stanice TS 110/30(35) kV za vetroelektrane do 50 megavata, odnosno do trafostanice 30(35)/20 kilobolti za vetroelektrane do 10  megavata, kako bi se dalje plasirala u elektroenergetski prenosni/distributivni sistem.

Prostorno-funkcionalna organizacija infrastrukturnog kompleksa determinisana je, pre svega, usvojenim rasporedom stubova vetrogeneratora, na osnovu koga su definisani svi ostali sadržaji kompleksa vetroelektrane.

Lokacija vetrogeneratora se može realizovati na jednoj ili više katastarskih parcela, u zavisnosti od pozicije i veličine vetrogeneratora.

U Pančevu dve nove vetroelektrane
(Foto: Pixabay)

Za vetroelektrane Elicio Wind 01 priključak na prenosni sistem električne energije predviđen je na 110 kilovoltni naponski nivo i zbog toga je predviđena trafostanica od 110/30(35) kilovolti kao veza između vetrogeneratora i prenosne mreže od 110 kilovolti. Vetrogeneratori u sklopu ove vetroelektrane će imati izlazni ili radni napon od 30(35) kilovolti.

Navodi se i da je za vetroelektranu Nadel 1 predviđen priključak na 20 kilovoltni naponski nivo i zbog toga je planirana trafostanica od 30(35)/20 kilovolti kao i razvodno postrojenje koje predstavlja vezu između vetrogeneratora i distributivne mreže od 20 kilovolti.

Javni uvid nacrta ovog PDR-a i izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu trajaće 30 dana, počev od 27. janaura.

Izvor: eKapija

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...