Američki Behtel zainteresovan za zelene projekte u Srbiji

Autor:   BM

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima američke kompanije Behtel o saradnji u oblasti energetike i ulaganja u obnovljive izvore energije. U ovoj vodećoj američkoj građevinskoj kompaniji ocenjuju da Srbija ima veliki potencijal za razvoj obnovljive energije, posebno solarne i energije vetra, kao i zelenog vodonika. (Behtel je zainteresovan da u Srbiji ulaže u energiju iz obnovljivih izvora. Foto: Pixabay)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sastala se sa predsednikom za region američke kompanije Behtel Stu Džonsom i ambasadorom Sjedinjenih Država u Srbiji Entonijem Godfrijem.

Sagovornici su se složili da odličnu saradnju koja je započeta u sektoru infrastrukture i saobraćaja treba nastaviti i u energetici.

Behtelov predsednik za region Stu Džons je istakao da je ta američka kompanija zainteresovana da radi u Srbiji i da je trenutno najviše angažovana u Velikoj Britaniji na projektima vezanim za obnovljive izvore energije.

„Smatramo da Srbija može i treba da bude prva zemlja u regionu koja će ulagati u nove tehnologije u obnovljivim izvorima energije, posebno u oblasti vetroparkova, solarne energije, ali i u zeleni vodonik“, rekao je Džons.

Predstavnik vodeće američke građevinske kompanije je izjavio i da je Behtel spreman na saradnju sa Srbijom, kao i da se već razgovara o strategiji razvoja i primeni novih tehnologija.

Američki Behtel zainteresovan za zelene projekte u Srbiji
Predstavnik američke kompanije za region Stu Džons ocenjuje da Srbija treba da bude prva zemlja u regionu koja će ulagati u nove tehnologije u obnovljivim izvorima energije. (Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike)

Mihajlović je istakla da je za Srbiju od značaja da i u energetici sarađuje sa jednom od vodećih svetskih kompanija, kao i da je resorno ministarstvo pripremilo nove zakone, sa ciljem kreiranja povoljnog poslovnog okruženja i otvaranja tržišta za nove investicije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Dodala je da je za energetski sektor Srbije tekuća godina važna i da je u pripremi nacionalni plan za energetiku i klimu.

„Radićemo na dekarbonizaciji, hoćemo da povećamo proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i da unapredimo energetsku efikasnost“, navela je ministarka.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnje uspešne saradnje, rekavši da je Behtel svetski priznata kompanija koja je zainteresovana za projekte u energetskom sektoru u Srbiji.

Behtel je inače jedna od referentnih svetskih kompanija za inženjering, građevinarstvo i upravljanje projektima. Od 1898. godine ova američka kompanija je realizovala više od 25.000 značajnih projekata u 160 zemalja na svih sedam kontinenata. Poslovne operacije Behtela se odnose na razvoj infrastrukture, nuklearnu energiju, bezbednost i životnu sredinu, a prisutni su i u naftno-gasnom sektoru, hemijskoj industriji, kao i u oblasti rudarstva i metala.

Behtel u Velikoj Britaniji trenutno razvija projekat plutajuće vetroelektrane. Više o tome saznajte OVDE.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...