Zelena energija

Neobični Indijac najavljuje velike investicije u Srbiju

Američki milijarder indijskog porekla Čirindživ Katurija (47) namerava da uloži u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Srbiji oko četiri milijarde dolara.

Mesec – alternativni izvor energije

Energetski potencijali Meseca, poput helijuma – 3 i mogućnosti proizvodnje lunarne solarne energije, koja bi se slala na Zemlju, mogli bi rešiti problem „energetske gladi“ na planeti

Grčka će proizvoditi 40 % električne energije iz vetra i solara do 2020.

S obzirom da mnoge stare elektrane na lignit uskoro izlaze iz upotrebe, a samo nekoliko novih gasnih postrojenja i elektrana na lignit je u izgradnji, Grci razliku u potražnji nameravaju da pokriju iz obnovljivih izvora energije.

Italijani grade fabriku drvenih peleta u Svilajncu

Predstavnici opštine Svilajnac i italijanska kompanija Paci e Palari (Paci & Pagliari) potpisali su juče u Pezaru u Italiji protokol o saradnji o izgradnji fabrike peleta od drveta u koju će ta firma uložiti više od četiri miliona evra.

Evropska supermreža pred brojnim preprekama

Zagovornici obnovljive energije tvrde da bi električna supermreža osnažila industriju čiste energije tako što bi povezala vetroelektrane u Škotskoj i solarne komplekse u Španiji i severnoj Africi s gusto naseljenim žarištima u Evropi.

Prva solarna toplana u Šumadiji

U selu Badnjevcu, nadomak Kragujevca, urađeno je pilot postrojenje prve solarne toplane u Srbiji, što predstavlja veliki prodor na polju energetske efikasnosti i uspešnog korišćenja obnovljivih izvora energije.

Gradi se vetropark kod Negotina

Izgradnja 18 vetrogeneratora ukupnog kapaciteta 60 megavata, planirana je kod Negotina na lokaciji Nikine vode - Popadija – Plavna.

Manje subvencija za solarnu energiju

Ko u Nemačkoj ulaže u solarnu energiju može da računa na državnu podršku. Ta činjenica je pospešila munjevito širenje fotonaponskih solarnih sistema. Ipak država sada povlači subvencije.

Rotšild i princ Čarls ulažu u zelene elektrane

Investitori, među kojima su britanski princ Čarls i britanski finansijer Jakob Rotšild, uložiće 102 miliona dolara u proizvodnju električne energije iz otpada.

Luksemburška kompanija gradi solarni park u Srbiji

Luksemburška kompanija "Sekrum ekviti partners jurop" (Securum Equity Partners Europe) planira da u Srbiji gradi solarni park u koji će biti uloženo oko dve milijarde evra