Zelena energija

Karpatski basen leži na moru tople vode

Subotica, kao i ceo Karpatski basen leži na neiskorišćenom moru termalne vode, rečeno je na Naučnom skupu skup o obnovljivoj energiji u Subotici (foto: Učesnici Međunarodne konferencija o obnovljivim izvorima energije EXPRES 2011)

Talijanski novac za rumunjske vjetroelektrane

Enel Green Power, talijanska energetska tvrtka je u rumunjske vjetroelektrane tokom 2011. godine uložila 330 miliona eura

Ekolozi procenjuju HE Ombla

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Hrvatske lobira da se HE Ombla zamijeni s vjetroelektrana. Mirela Holi, ministrica okoliša traži revizorsku ocjenu projekta hidroelektrane Ombla.

Sve više fotonaponskih panela u Britaniji

Britansko fotonaponsko tržište se oporavlja. Britanci su tokom 2012. godine instalirali oko 63 MW fotonaponskih panela.

Portugalci u srpske vetrenjače ulažu 60 miliona evra

Portugalska kompanija "Vat energija" namerava da u Srbiju investira 60 miliona evra. Svaka od planiranih 18 vetrenjača, kako je najavljeno, imaće snagu od 2,5 megavata

Neobični Indijac najavljuje velike investicije u Srbiju

Američki milijarder indijskog porekla Čirindživ Katurija (47) namerava da uloži u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Srbiji oko četiri milijarde dolara.

Mesec – alternativni izvor energije

Energetski potencijali Meseca, poput helijuma – 3 i mogućnosti proizvodnje lunarne solarne energije, koja bi se slala na Zemlju, mogli bi rešiti problem „energetske gladi“ na planeti

Grčka će proizvoditi 40 % električne energije iz vetra i solara do 2020.

S obzirom da mnoge stare elektrane na lignit uskoro izlaze iz upotrebe, a samo nekoliko novih gasnih postrojenja i elektrana na lignit je u izgradnji, Grci razliku u potražnji nameravaju da pokriju iz obnovljivih izvora energije.

Italijani grade fabriku drvenih peleta u Svilajncu

Predstavnici opštine Svilajnac i italijanska kompanija Paci e Palari (Paci & Pagliari) potpisali su juče u Pezaru u Italiji protokol o saradnji o izgradnji fabrike peleta od drveta u koju će ta firma uložiti više od četiri miliona evra.