Zelena energija

Sve više fotonaponskih panela u Britaniji

Britansko fotonaponsko tržište se oporavlja. Britanci su tokom 2012. godine instalirali oko 63 MW fotonaponskih panela.

Portugalci u srpske vetrenjače ulažu 60 miliona evra

Portugalska kompanija "Vat energija" namerava da u Srbiju investira 60 miliona evra. Svaka od planiranih 18 vetrenjača, kako je najavljeno, imaće snagu od 2,5 megavata

Neobični Indijac najavljuje velike investicije u Srbiju

Američki milijarder indijskog porekla Čirindživ Katurija (47) namerava da uloži u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Srbiji oko četiri milijarde dolara.

Mesec – alternativni izvor energije

Energetski potencijali Meseca, poput helijuma – 3 i mogućnosti proizvodnje lunarne solarne energije, koja bi se slala na Zemlju, mogli bi rešiti problem „energetske gladi“ na planeti

Grčka će proizvoditi 40 % električne energije iz vetra i solara do 2020.

S obzirom da mnoge stare elektrane na lignit uskoro izlaze iz upotrebe, a samo nekoliko novih gasnih postrojenja i elektrana na lignit je u izgradnji, Grci razliku u potražnji nameravaju da pokriju iz obnovljivih izvora energije.

Italijani grade fabriku drvenih peleta u Svilajncu

Predstavnici opštine Svilajnac i italijanska kompanija Paci e Palari (Paci & Pagliari) potpisali su juče u Pezaru u Italiji protokol o saradnji o izgradnji fabrike peleta od drveta u koju će ta firma uložiti više od četiri miliona evra.

Evropska supermreža pred brojnim preprekama

Zagovornici obnovljive energije tvrde da bi električna supermreža osnažila industriju čiste energije tako što bi povezala vetroelektrane u Škotskoj i solarne komplekse u Španiji i severnoj Africi s gusto naseljenim žarištima u Evropi.

Prva solarna toplana u Šumadiji

U selu Badnjevcu, nadomak Kragujevca, urađeno je pilot postrojenje prve solarne toplane u Srbiji, što predstavlja veliki prodor na polju energetske efikasnosti i uspešnog korišćenja obnovljivih izvora energije.

Gradi se vetropark kod Negotina

Izgradnja 18 vetrogeneratora ukupnog kapaciteta 60 megavata, planirana je kod Negotina na lokaciji Nikine vode - Popadija – Plavna.

Manje subvencija za solarnu energiju

Ko u Nemačkoj ulaže u solarnu energiju može da računa na državnu podršku. Ta činjenica je pospešila munjevito širenje fotonaponskih solarnih sistema. Ipak država sada povlači subvencije.