EU, Švajcarska, Island i Norveška forsiraju zelenu energiju

M.L.

Čak trećina električne energije proizvedene u Evropskoj uniji, Švajcarskoj, Norveškoj i na Islandu potiče iz obnovljivih izvora, što je impresivan napredak jer, pre četiri godine to je bilo samo 24 odsto.

U Evropskoj uniji, Švajcarskoj, Norveškoj i na Islandu čak trećinu električne energije proizvode iz obnovljivih izvora, navedeno je u upravo objavljenom izveštaju Evropske asocijacije preduzeća za prenos električne energije (ENTSO). Pre četiri godine to je bilo svega 24 procenata. Povećanje udela obnovljivih izvora postignuto je na račun učešća fosilnih goriva.

Godišnji izveštaj ENTSO-a ukazuje na stabilni rast obnovljivih izvora u ovim zemljama. U okviru trećinskog učešća “zelene eneregije” 18,5 odsto je proizvedeno u hidroelektranama, a 14,4 procenta čini solarna i eolska energija. U poređenju sa izvdeštajem iz 2011. godine pada u oči rast učešća hidroenergetike, koje je tada iznosilo 15,3 odsto.

Nasuprot tome, učešće fosilnih goriva je u izrazitom padu: 2011. godine iznosilo je 48,6, a prošle godine oko 40 odsto. Udeo nuklearne energije je u tom periodu ostao stabilan, iako je u Nemačkoj došlo do zatvaranja nekoliko nuklearnih centrala.

Rast proizvodnje iz obnoviljivih izvora je, međutim, prema ENTSO, još na početku. EU, naime, ima zapisan cilj da se postigne da do 2030. godine 27 odsto sveukupne eneregije, dakle ne samo električne, proizvodi iz obnovoljivih izvora. U slučaju električene energije to znači udeo od 46 odsto, što, ako se nastave sadašnja kretanja, ipak, ne bi trebalo da bude problem.

U ovom izveštaju se ukazuje da u evropskom energetskom miksu postoje veoma velike razlike između zemalja, što je i logično. Na primer, u pogledu energije iz vetra, prednjače Danska (udeo 42,7 %), Portugalija (24,1 %) i Irska (21,2 %). U solarnoj energetici izrazito su napred Grčka (9,5 odsto), Italija (8,7) i Nemačka (6,3 %).

U samo šest zemalja je udeo obnovljivih izvora u elektro-energetici iznad 60 odsto: u Švedskoj, Portugaliji, Austriji, Islandu, Norveškoj i Švajcarskoj. Najmanji je udeo obnovljivih izvora u Mađarskoj - svega 6,6 procenta.

U izveštaju se kao zemlje koje su u elektro-ergetici najviše zavisne od fosilnih goriva navode Poljska (88,3 %) Estonija (88 %) i Holandija (83,6 %). Ta goriva najmanje koriste Švedska (2,3 %) i Francuska (5 %), koja se, inače, najviše oslanja na nuklearne centrale.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...