Zelena energija

Zeleni kilovati iz mini HE od juna

Iz mini-hidroelektrana, koje finansira EBRD, prvi kilovatri će „poteći“ već u junu ove godine. Za sredstva EBRD-a mogu da konkurišu projekti kojima se štedi najmanje 20 odsto energije u proizvodnji ili koriste obnovljivi izvori energije.

Islanđani traže toplu vodu u RS

Uskoro će u Banjaluci kompanija Manvit sa Islanda započeti istraživanje termalnih voda. Ako rezultati budu pozitivni razmišljaće se o dodjeli koncesije za eksploataciju. Istraživanja bi koštala od oko tri miliona konvertibilnih maraka.

Sunce i vjetar griju džabe

Crna Gora ima dosta neiskorišćenih potencijala za proizvodnju električne energije, koji se „kriju“ u suncu i vijetru, smatra Milivoj Šovran, inženjer

Gorivo s mirisom palačinki

U Republici Srpskoj počela je proizvodnja biodizela iz ulja uljane repice, što poljoprivrednicima otvara mogućnost da i proizvodnjom biodizela razviju sopstveni mali kućni biznis. Vijek mašina koje koriste biodizel je daleko duži osim što mašine iza sebe ostavljaju miris pečenih palačinki, a ne žestokih izduvnih gasova goriva

Vetar osvojio Rumuniju

Energija iz vjetra postala je važan dio energetskog miksa Rumunjske koja je „privukla“ velike europske igrače u tom sektoru – iz Češke, Italije, Portugalije, Španjolske.

Zeleni kilovati osvajaju Hrvatsku

Puštena je u rad najveća solarna elektrana u Hrvatskoj ukupne snage 283 kWp, koja svu proizvedenu električnu energiju predaje u elektroenergetsku mrežu. Očekuje se i početak rada još veće solarne elektrane a planirani su i završetci radova na nekoliko manjih na krovovima obiteljskih kuća.

Počela sa radom prva solarna elektrana u Srbiji

Prva solarna elektrana u Srbiji, u selu Vrbovac kod Blaca, napravljena je za osam meseci, a njena vrednost je 30.000 evra

Solarna energija osvaja Amerikance

Proizvodnja struje energijom sunca u SAD je tokom prošle godine povećana za više od dva puta. Iz solarnih objekata više od 370.000 domaćinstava se snabdeva energijom. A i tržište opreme za fotonaponsku solarnu energiju je tokom 2011. godine profitiralo.

Strouberi drvo štedi energiju

Strouberi drvo u Novom Sadu od kada je ono “zasađeno” koristilo 50.000 građana. Za većinu od njih ovo bio prvi kontakt sa čistim izvorom energije.