Zelena energija

Vetar zapošljava

U francuskom GDF-u kažu da će ako dobiju ugovor o instalaciji više stotina eolskih turbina zaposliti 6.000 lokalnih stanovnika. Vlada Franskuske planira da do 2020. godine u sektor energije vetra uloži 20 milijardi evra i izgradi 1.200 obalskih turbina sa instalisanom snagom od 6.000 megavata.

Danci prelaze na zelenu energiju

Kako bi do 2020. godine smanjili emisiju štetnih gasova za 34 odsto Danci su usvojili novu strategiju, kojom će povećati upotrebu obnovljivih izvora (OIE)

Zrenjaninac ukrotio vetar

Mobilna, prenosiva sa jedne njive na drugu, sa salaša na drugi salaš, namontira se za čas posla, razmontira za čas posla - vetrenjača koju je Milentije Ivković, inovator, Zrenjaninac koristi za pokretanje pumpe koja crpi vodu iz zemlje.

Zeleni kilovati sa obližnjih polja

Srpska dijaspora iz SAD investiraće oko milion evra u izgradnju elektrane na biogas, od jednog megavata, u ataru Batinca, u okolini Ćuprije. Planirano je da izgradnja počne do kraja godine.

Neiskorišćeno hidrogeotermalno blago Niša

Više od tri decenije se zna da na dubini od oko 500 metara ispod Niške Banje postoji jezero tople vode, koje do sada uopšte nije korišćeno. Procenjeni kapaciteti su oko 400 miliona kubnih metara termomineralne vode

Zeleni kilovati iz mini HE od juna

Iz mini-hidroelektrana, koje finansira EBRD, prvi kilovatri će „poteći“ već u junu ove godine. Za sredstva EBRD-a mogu da konkurišu projekti kojima se štedi najmanje 20 odsto energije u proizvodnji ili koriste obnovljivi izvori energije.

Španska solarna elektrana radi i bez sunca

Solarna elektrana koja radi i bez sunca, non stop, danju i noću, izgrađena je u Španiji. Ova elektrana proizvodi 60 odsto energije više od standardnih a godišnja proizvodnja odgovara prosečnoj potrošnji 30.000 španskih domaćinstava.

Islanđani traže toplu vodu u RS

Uskoro će u Banjaluci kompanija Manvit sa Islanda započeti istraživanje termalnih voda. Ako rezultati budu pozitivni razmišljaće se o dodjeli koncesije za eksploataciju. Istraživanja bi koštala od oko tri miliona konvertibilnih maraka.

Sunce i vjetar griju džabe

Crna Gora ima dosta neiskorišćenih potencijala za proizvodnju električne energije, koji se „kriju“ u suncu i vijetru, smatra Milivoj Šovran, inženjer

Gorivo s mirisom palačinki

U Republici Srpskoj počela je proizvodnja biodizela iz ulja uljane repice, što poljoprivrednicima otvara mogućnost da i proizvodnjom biodizela razviju sopstveni mali kućni biznis. Vijek mašina koje koriste biodizel je daleko duži osim što mašine iza sebe ostavljaju miris pečenih palačinki, a ne žestokih izduvnih gasova goriva