Vetrovi oko Kule pretočeni u prve kilovate

Zoran Knežević

Prilikom određivanja tarifa za struju iz obnovljivih izvora država se ponaša veoma odgovorno, pre svega prema građanima. U Srbiji investitori u obnovljive izvore energije nemaju zarade kao u razvijenijim zemljama ali se trudimo da nađemo balans i da naši potrošači plate cenu koja je primerena njihovim primanjima ali da i investitori imaju interesa da ovde ulažu, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić prilikom jučerašnjeg puštanja u rad vetrogeneratora u okolini Kule. (foto Tanjug)

Prvi vetropark u Srbiji instalisane snage 9,9 megavata, počeo je sa radom nedaleko od Kule. U izdradnju tri vetrogeneratora italijanska kompanija Fintel energia i srpska MK Group (kroz zajedničko preduzeće MK Fintel Wind) uložile su 15 miliona evra. Kada počne da radi punim kapacitetom ovo postrojenje će godišnje proizvoditi 27 miliona kilovat sati energije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je istakao da je puštanje vetrogeneratora u okolini Kule „važan dan za našu zemlju“ jer „potvrđuje dobru politike Vlade Srbije i resornog ministartsva u oblasti energetike“.

„To je snažna potvrda da će Srbija svojim podsticajnim merama omogućiti izgradnju većeg broja elektroenergetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora. Do kraja ove godine biće usvojene tri uredbe u okviru kojih će biti definisan novi model ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, koji će investitorima omogućiti veću sigurnost za ulaganje u vetroparkove i ostale obnovljive izvore. To će stvoriti uslove da Srbija do 2020. godine poveća udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji struje sa dosadašnjih 21 na 27 procenata. Tome će doprineti i snažna podrška i podsticaji države za ulaganja u „zelenu energiju“, rekao je ministar Andrić.

Resorni ministar je još dodao da je novi Zakon o energetici, usvojen prošle godine, dao dodatnu sigurnost investitorima u toj oblasti.

„Sigurnost je važna za realizaciju svih projekata u oblasti obovljivih izvora. Do sada su izdate energetske dozvole za gradnju postrojenja ukupne snage od oko 780 megavata od kojih će do kraja godine početi realizacija projekata instalisane snage oko 500 megavata. Za Srbiju je važno da investitori dolaze iz različitih zemalja ali i iz Srbije, ali i da je za postrojenja od 102 megavata već dodeljen status privremenog povlašćenog proizvođača, rekao je Antić.

Kada budu usvojene još tri uredbe koje trebada regulišu ovu oblast počeće realizacija nekoliko velikih energetskih projekta, snage od po 100 megavata.

vetrenjaca-kila

Ministar Antić je istakao i da će u narednih nekoliko godina u Srbiji biti izgrađeno 160 do 170 vetrogeneratora.

“Cena struje koja se dobija iz vetroparkova je 9,2 evrocenti, ali ga domaćinstva plaćaju šest evrocenti, dok ostatak dotira država. Prilikom određivanja tarifa za struju iz obnovljivih izvora država se ponaša veoma odgovorno pre svega prema građanima. To je naš najveći interes, s tim što moramo voditi i računa o interesima investitora jer je normalno da oni ne ulažu iz čistog altruizma već da bi zaradili. Činjenica je da u Srbiji oni nemaju zarade kao u okolnim zemljama ili u razvijenijim zemljama Evrope ali se trudimo da nađemo balans da naši potrošači plate onu cenu koja je primerena njihovim primanjima ali da i investitori imaju interesa da ovde ulažu, rekao je minister Antić.

Izvršnji direktor kompanije Fintel energia i MK Fintel Wind Ticijano Đovaneti rekao je da investicija u okolini Kule realizovana zahvaljujući dobijanju neophodnih dozvola, nakon višegodišnjeg čekanja.

„Realizacijom ove investicije potvrdili smo našu stratešku opredeljenost da pomognemo razvoju tržišta Srbije. Naša kompanija ima ambiciozne programe i projekte koji bi trebalo da budu ostvareni u narednom periodu. Danas smo pokrenuli tri vetrogeneratora, a za nekoliko meseci počeće i izgradnja novih takvih postrojenja u Srbiji, naveo je direktor Đovaneti.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je da je finansiranje projekata obnovljivih izvora energije jedno od strateških opredeljenja te banke. On je napomenuo da je u projekte "zelene energije" Erste banka uložila oko 60 miliona evra.

„Ulaganja u obnovljive izvore jesu skupa ali će ona na dugi rok obezbediti građanima Srbije najjeftniju i najčistiju energiju. Zato je strateško opredeljenje Erste banke da finansira projekte iz sektora obnovljivih izvora energije i uvek ćemo biti tu da podržimo kompanije koje žele da rade slična postrojenja, rekao je Carić.

 Vetropark kod Kule

 Izgradnja vetroparke kompanije MK Fintel wind pored Kule, počela je u februaru ove godine a na realizaciji je radilo 45 domaćih kompanija, koje su obavile oko 85 odsto rada na planiranju i izgradnji. Prvi vetropark u Srbiji sastoji se od tri vetrogeneratora Danske firme Vestas, visine 178 metara, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi. MK Fintel Wind već radi na izgradnji drugog vetroparka u okolini Vršca.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...