Solarna elektrana u Zaovinama

kWh

U planovima PD Drinsko-Limske HE je izgradnja fotonaponske elektrane od 345 kilovati u Zaovinama, na brani Lazići. Trenutno se u dve mašinske radionice HE Bajina Bašta izrađuje noseća metalna konstrukcija za solarne panele.

Kako Srbija ima velike potencijale u energetici, neophodno je korišćenje svih raspoloživih energetskih potencijala i dodatno investiranje, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije vode, vetra i sunca. U planovima PD Drinsko-Limske HE je izgradnja fotonaponske elektrane od 345 kilovati u Zaovinama, na brani Lazići. Projekat za izgradnju solarne elektrane u Zaovinama  je spreman, a realizovaće se iz sopstvenih sredstava i ukoliko ne bude dodatnih problema, trebalo bi da bude sledeće godine u funkciji.

- Ako se posmatra u odnosu na već instalisanu snagu hidrokapaciteta, snaga buduće solarne elektrane nije velika, ali je značajna. Dobićemo nešto novo u Bajinoj Bašti i pokušaćemo da iskoristimo sve potencijale koje imamo. Elektrana će se graditi na brani Lazići i već smo započeli aktivnosti koje se tiču nabavke dela opreme - ističe Zlatan Jovanović, v. d. direktora PD Drinsko-Limske HE. - Međutim, postoje izvesne nesuglasice sa nadležnim Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Zavodom za zaštitu životne sredine, jer nije dobijena saglasnost na svih 300 kilovata zbog, prema našem mišljenju, pogrešnog tumačenja jedne uredbe o režimima zaštite.

Kako nam je objasnio Jovanović, prema Uredbi o režimima zaštite prirode, predviđeno je da se u trećoj zoni omogući izgradnja solarnih elektrana do 100 kilovati snage, što je nama bilo prilično nelogično, ako imate u vidu da se dozvoljava izgradnja hidroelektrana do 30 megavata. Glavni problem je što se Zaovine tretiraju kao zaštićeno područje, iako to još uvek nisu. Ipak, očekuje se dobijanje saglasnosti za svih 300 kilovata, kako bi naredne godine počela nabavka opreme i izgradnja solarne elektrane.

-  Građevinski radovi započeti na samom kraju prošle godine prekinuti su zbog loših vremenskih uslova. Trenutno se u dve mašinske radionice HE Bajina Bašta izrađuje noseća metalna konstrukcija za solarne panele. U okviru prve faze radi se konstrukcija za 100 kilovata - kaže Slobodan Spasojević, glavni mašinski inženjer za tehničko-tehnološku pripremu u HE Bajina Bašta. Nakon izrade konstrukcije sledi toplo cinkovanje, a zatim ugradnja na licu mesta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...