Šal i ešarpa – oznaka muške sofisticarnosti

Aleksandar Manić, Pariz

Verovatno najbolji izbor je svila, jer je topla, prijatna za nošenje, izdržljiva i, naravno, vrlo elegantna, problem je što je prilično skupa
(ilustrtacija, Šeš nošen u urbanoj varijanti sa višeslojnom odećom; svileni "snood" umesto klasičnog šala)

Za razliku od svih drugih delova muške oodeće, gde su konstrukcija i struktura podjednako važni kao i materijal, za ešarpe i šalove računa se samo materijal. Međutim, izbor ešarpe je složena stvar koja, pored materijala, podleže brojnim kriterijumima: klima, sezona, dnevne prilike, dominantna boja odeće i način vezivanja. Zato, šalovi i ešarpe mogu da se nose na hiljadu načina. Najvažnije od svega je da se odabrana ešarpa slaže uz opšti izgled svojom bojom, teksturom i načinom vezivanja. Ako se poštuju osnovna sartorijalna pravila, šal i ešarpa postaju važan detalj koji u opšti izgled unosi sofisticiranost.

salovi-2-

Klasičan vuneni šal nošen u opuštenim zimskim varijantama

Izbor materijala

Šalovi i ešarpe mogu da se nose i kada je toplije i kada je hladnije. U zavisnosti od potreba, bira se materijal. Ešarpe od sintetičkih vlakana nisu dobar izbor, jer ne upijaju znoj. Mnogo je bolje opredeliti se za prirodne materijale biljnog ili životinjskog porekla.

Na primer, lan ima takvu teksturu da ešarpama daje reljef i lako se uklapa u različite stilove. Vuna je dobar izbor, jer je topla i prijatna za nošenje. Ako vam grebe vrat, odaberite ešarpu od kašmira (dlaka tibetanske koze), znatno skupljeg, ali izuzetno prijatnog za nošenje.

Verovatno najbolji izbor je svila, jer je topla, prijatna za nošenje, izdržljiva i, naravno, vrlo elegantna. Istovremeno, od svih vlakana, svila je najređa (1% proizvodnje) i najskuplja. U zavisnosti od debljine, ešarpa može da bude manje ili više topla. Potom, svila je vrlo fluidna i ta osobina daje poseban pečat izgledu. Problem je što su ešarpe od kvalitetne svile prilično skupe.

sal-vuna-

Široka ešarpa nonšalantno prebačena preko ramena i vunena kapasmanjuju formalnost odela klasičnog kroja

Modni detalji iz radne i zaštitne odeće

Šalovi i ešarpe mogu da se podele u nekoliko kategorija koje, uglavnom, proizilaze iz radne, zaštitne ili sportske odeće. Danas, moda dopušta raznovrsne kombinacije, te su pozajmice i stilizacije sastavni deo svakodnevnog načina oblačenja. Zato, ne treba se čuditi što su neke ešarpe i šalovi pristigli iz azijske ženske mode ili iz afričke tradicije zaštitne odeće.

Bandana, nekadašnji deo ženske odeće – marama, najverovatnije iz Goe, pristigla je u Evropu  preko portugalskih kolonizatora. Potom su je za svoje potrebe preuzeli muškarci i nosili je oko vrata. Taj deo iberijske ruralne odeće, oni su sa sobom odneli u američku emigraciju. Usvojili su je prvo kauboji, štiteći se od prašine, a potom i rudari (crvene bandane, odakle i izraz "redneck"). Tokom 70-ih godina, nosili su je rokeri, motordžije i homoseksualci, a potom i članovi boys-bendova. Danas se bandana slaže sa brojnim stilovima oblačenja, počevši od opuštenog do elegantnog stila.

Stilizovana radna odeća dopušta nošenje marame-bandane, isto kao i kožna jakna i tu ne mogu da se naprave greške. Sa klasičnim pantalonama i majicom, bandana dodaje malo više boje čitavoj kombinaciji. U smelijim kombinacijama, ona može da zameni kravatu i tada je najbolje odabrati belu košulju i sivi sako, jer to ostavlja sve mogućnosti za izbor marame. Potom, moguće je presaviti maramu i od nje napraviti traku te je vezati oko vrata. Bandana može da bude od pamuka, u neformalnim prilikama, ali bolje je da bude od svile što doprinosi opštoj rafiniranosti i eleganciji.

sal-cvorovi-

Dvostruki čvor na šalu od tanke vune dodaje sofisticarnost opštem izgledu elegancije

Šeš, snood, preppy

Šeš (tagelmust) je ešarpa duga 4 do 8 metara, široka jedan do dva metra, i uvek je načinjena od pamuka ili od lana. Nju, preko glave, lica i vrata, nose Tuarezi, nomadi iz Sahare, i ona ih štiti od vetra, prašine, peska i vreline u pustinji. Prirodno, u gradskoj sredini, šeš ne može da se nosi na pustinjski način, ali on može da unese avanturističku crtu u opšti stil. Uzevši u obzir veličinu, najbolje je odabrati boje koje vam pristaju, potom je obmotati oko vrata i ostaviti da se slobodno pomera. Druga varijanta je prebaciti šeš preko ramena i pustiti ga da stvori nabore koji će silueti dodati volumen.

Ešarpa u obliku rol kragne (snood), preuzeta iz zimskih sportova, navlači se preko glave i, ako je uža, štiti vrat, a ako je šira, ona u naborima pada na grudi. Ova vrsta ešarpe vizuelno skraćuje figuru i niži muškarci bi trebali da je izbegavaju.

Klasičan šal, uobičajeno ima do dva metra dužine i do pola metra širine i predstavlja najčešće nošen model. Ako je velike širine i dužine, može da se nosi kao šeš, nonšalantno prebačen preko ramena, bez ikakvog zatezanja i vezivanja.

Šal, zvan preppy (preparatory – pripremni, eng. misli se na školu koja pripema za elitne univerzitete u SAD-u), predstavlja elegantnu varijantu koja ima korene u američkoj modi pedesetih godina prošlog veka. Ukoliko je kratak i načinjenn od svile, ovaj šal može da se nosi, ne samo kao klasičan šal, nego i kao kravata ascot (kravata koja se nosi vezana oko vrata ispod košulje). Ovakav izbor, koji se oslanja na modu 30-ih godina, ukazuje na rafiniranost i na poznavanje sartorijalnih pravila. U drugoj varijanti, krajevi šala mogu da se uvuku ispod sakoa, stvarajući tako vertikalnost i vizuelno izdužujući siluetu.

salovi-cetiri-

Bandana umesto kravate; bandana sa "radnom" odećom; svilena ešarpa nošena kao "ascot" kravata; svileni šal "preppy" uvučen ispod sakoa radi vertikalnosti

Kako vezati ešarpu

Prilikom izbora šala ili ešarpe, neophodno je imati ideju vodilju na koji način će oni biti nošeni. Ako se izaberu široki i dugački, neophodno je izabrati tanku materiju koja omogućava lepo nabiranje bez preteranog volumena. Ako je kombinacija neformalna, onda ešarpa može da bude od deblje svile koja ima grublju teksturu.

Takođe, neophodno je znati da li će se šal vezivati ili ne, što će uticati na njegovu veličinu i debljinu. U slučaju ako je šal samo stavljen oko vrata, dok mu se krajevi paralelno spuštaju preko grudi, treba izabrati materiju koja prirodno pada. Činjenica je da na ovaj način nećete zaštiti grlo, ali ćete svom izgledu dodati šik izgled. Romantična asimetrija stvara se običnim prebacivanjem ešarpe preko ramena. Na taj način se smanjuje dramatičnost striktnog izgleda.

sal 5

Ešarpa sa dendijevskim čvorom, usklađena sa kačketom i maramicom u džepu sakoa

Pariski čvor se pravi najobičnijim vezivanjem dva kraja visoko na grudima, bez preteranog zatezanja da se ne bi izgubio nonšalantan izgled. Ovakav način vezivanja ešarpe odgovara neformalnim prilikama. Šal obmotan više puta oko vrata sa vidljivim ili prikrivenim čvorom, vezan na "nemaran" način, opštem izgledu daje nonšalantnu sofisticiranost. Ako vam je najvažnija udobnost i zaštita od hladnoće, onda umotajte vrat jednom ili dva puta, ostavljajući dovoljno duge krajeve koji će se spuštati niz grudi.

Zimi, kaput, mantil ili jakna mogu da se nose otkopčani (hladno je, ali ne i pravim muškarcima!). Uslov je obući više slojeva odeće, a ešarpa treba da bude dobro obmotana oko vrata. Takođe, ešarpa može da se nosi ispod sâme košulje, što je vrlo elegantno. Prirodno, treba voditi računa da materija bude tanka, a ešarpa ne preterane dužine, da ne bi stvarala gužvu ispod košulje.

Po dolasku lepših dana i više temperature, ešarpa može da se nosi vezana oko vrata u kombinaciji sa džemperom okruglog okovratnika. sa majicom kratkih ili dugih rukava, nošenih ispod sakoa. Kao i uvek, najvažniji elementi su materijal, tekstura i veličina ešarpe.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...