Cipele – osnovni deo muške odeće

Aleksandar Manić, Pariz

Nezavisno da li ste se odlučili za plitke ili duboke cipele, pravila su slična. Određeni tip cipela će se nositi samo u posebnim prilikama, dok će neki modeli biti vrlo polivalentni
(ilustracija, Obuća, po svom kvalitetu i stanju očuvanosti, odmah ukazuje na ukus osobe koja je nosi)

Obuća postoji već više od pet milenijuma i pored osnovne funkcije da zaštiti stopalo i odgovori na različite potrebe, ona je postala i oznaka društvenog statusa. Cipele se primećuju više nego drugi delovi odeće čiji izgled može da bude promenjen nekim detaljem koji na sebe privlači pažnju.

Obuća, po svom kvalitetu i stanju, odmah ukazuje na ukus osobe koja je nosi, a kvalitetne cipele, sašivene od dobre kože, razlikuju se na prvi pogled od jeftinih cipela. Postoji urbana legenda da, u pariskim noćnim klubovima, osoblje na vratima propušta ili ne propušta nepoznate goste, procenjujući kvalitet njihovih cipela.

Međutim, danas cipele gube borbu sa patikama. U Francuskoj, od sve prodate obuće, dve trećine su patike, a manje od jedne trećine su cipele.

cipele-oksford-

Plitke cipele Oksford najčešći su model u muškoj garderobi. Njihova glavna karakteristika je "zatvoreno" pertlanje, bez razmaka između rubova. One se nose u formalnim prilikama, uz odelo bez motiva, sa strukturisanim ramenima

Šta su kvalitetne cipele?

Nije retko da se vidi muškarac prilično dobro obučen koji je čitav utisak upropastio lošim cipelama, neprilagođenim odeći. Zato je neophodno poznavati osnovna pravila u dobrom izboru cipela i njihovom uklapanju u opšti izgled.

Kada se kupuju cipele, pored oblika i boje, neophodno je proveriti kvalitet kože i kvalitet izrade. Koža (teleća, juneća, konjska, reptilska...) mora da bude bez ožiljaka i oštećenja, dobro uštavljena i sa dovoljno kolagena koji joj daje elastičnost. Cipele nižeg kvaliteta imaju potplatu zalepljenu za gornji deo cipele i njihov vek trajanja je kratak, dok cipele višeg kvaliteta imaju potplatu ušivenu za gornji deo. Postoje tri sistema šivenja: Blejk daje savitljivost cipeli i finiji izgled; Gudjir je vrlo čvrsto i dugotrajno, dok je norveško šivenje namenjeno posebnoj obući za loše vremenske prilike.

Dobre cipele treba da traju desetak godina i da se tokom svog života ne deformišu i ne ispucaju, nego da se patiniraju, da stare kao dobro vino ili dobar konjak. Prirodno, nije dovoljno samo imati kvalitetne cipele, nego je neophodno i dobro se brinuti o njima: čistiti ih redovno i hraniti kožu kvalitetnim kremama, ne nositi ih svakog dana i u njih stavljati odgovarajuće drvene kalupe da se koža ne bi deformisala. Nabori na cipelama su normalna pojava i kako se leva i desna noga razlikuju, nabori nisu isti na obe cipele. Da nabori ne bi bili preterani, neophodno je odabrati dobru dužinu i širinu obuće. Kraj života cipela najbolje se vidi po stanju njihovog gornjeg dela.

cipele-derbi-

Plitke cipele Derbi, imaju težu strukturu od modela Oksford i "otvoreno" pertlanje, te se nose u svakodnevnim uslovima, sa neformalnijim teksturisanim i višebojnim odelom

Oksford cipele, oznaka elegancije

Plitke cipele Oksford (Rišelje u Francuskoj) verovatno su najčešći model u muškoj garderobi. Njihova glavna karakteristika je "zatvoreno" pertlanje, bez razmaka između rubova, kao i lice cipele načinjeno od jednog komada kože. Kada se pertle zategnu i vežu, dobijaju se cipele bez ikakvog proreza koje potpuno leže uz nogu. Uobičajeno je da se za montažu Oksford cipela upotrebljava Blejk šivenje, jer ono daje lakši i finiji izgled. Elegancija ove vrste cipela je u njihovoj jednostavnosti i pročišćenosti linija i zato su one namenjene za svečane prilike, te se nose sa elegantnim odelom.

Kao i svaki odevni predmet, cipele treba da se usklade sa opštim stilom. U formalnim prilikama, uz tamno odelo od glatke vune, bez motiva, sa strukturisanim ramenima, oblače se Oksford cipele, model "one-cut", crne boje. One se odlično slažu sa crnim, sivim i teget odelima. Izgled se upotpunjava belom ili plavom košuljom i jednostavnom kravatom, bez motiva, ili sa vrlo sitnim motivima.

Najveće estete neće odobriti nošenje Oksford cipela sa farmerkama zbog velike razlike u stepenu formalnosti, ali sartorijalna pravila (sartor – krojač, lat.) danas se manje poštuju nego nekada. Tako, Oksford cipele mogu da se nose sa farmerkama, ali je neophodno da imaju grublji izgled, da im je vrh zaobljen i da su dobro iznošene. U principu, važno je smanjiti distancu u nivou formalnosti između elemenata i ujednačiti ih.

derbi-cipele-perforacije

Derbi cipele mogu da imaju perforacije koje su, nekada, služile da se, tokom rada na seoskim imanjima, iz cipela izbaci voda

Derbi cipele, najpolivalentniji model

Plitke cipele Derbi, imaju težu strukturu od modela Oksford i razlikuju se "otvorenim" pertlanjem (sa razmakom između rubova), dok su elementi na kojima se nalaze rupice za pertle, našiveni preko lica cipele. Derbi cipele imaju Gudjir montažu potplate sa vidljivim štepovima, što ih čini manje formalnim. Potom, gumena potplata je vizuelno teža od kožne, te se takve Derbi cipele najčešće nose u svakodnevnim uslovima.

Derbi cipele mogu da imaju perforacije na vrhu cipele ili i na drugim elementima. Te perforacije nekada su služile da se, tokom šetnji ili rada na seoskim imanjima, iz kožnih cipela izbaci voda. Danas one imaju samo dekorativnu ulogu. Postoji čak i poseban tip cipela, zvane Brog (brogue) koje imaju tvrd vrh u obliku "W" sa perforacijama i našivene komade kože na kojima se nalaze rupe za pertle. Važno je napomenuti, što je više perforacija na cipelama, model je za manje formalne prilike.

Derbi cipele mogu da se nose sa odelom, pod uslovom da se svemu dâ neformalniji izgled. Na primer, odelo od punije vune sa teksturom i sa motivom u dve boje, ili destrukturisan sako sa našivenim džepovim. U slučaju da vam je noga šira ili ako imate visok rist, te vam Oksford model nije udoban, opredelite se za vrlo jednostavne Derbi cipele, bez perforacija i sa Blejk monatžom potplate gde se ne vide spoljni štepovi.

Plitke cipele sa jednom ili dvema kopčama, po prirodi su model na sredini puta između Oksforda i Derbija. U slučaju ako je potplata montirana Blejk metodom i ako je lice cipele od jednog komada kože, cipele sa kopčom se približavaju Oksford modelu. Ako su cipele dobrog kvaliteta, one mogu da se uklope sa odelom namenjenim poslovnim prilikama ili sa rasparenim odelom uklopljenim od pantalona i sakoa, eventualno sa prslukom.

Ako je montaža tipa Gudjir sa vidljivim štepom i dodatim vrhom sa poprečnim štepom, znači vizuelno teži model, onda se one više približavaju Derbiju i tako spadaju u cipele za neformalne prilike. Cipele sa kopčama lako mogu da se nose sa odelom, posebno ako je u retro stilu (odelo sa prslukom, sako na preklop, motiv "princ od Velsa"...). Istovremeno, ovaj model cipela može da se nosi i u svakodnevnoj varijanti, pa čak i sa farmerkama.

cipele-izmedju-Ok-i-Der-

Plitke cipele sa kopčama su model na sredini puta između Oksforda i Derbija. U zavisnosti od montaže (Blejk ili Gudjir), one postaju više ili manje formalne

Sportska obuća – mokasine i brodarice

Najstrožije estete, za farmerke, preporučiće mokasine ili patike, ali ne i Derbi cipele. Takođe, oni neće podržati nošenje braon cipela u gradu, jer je ta boja bila predviđena za izlaske u prirodu, dok je crna boja bila predviđena za ozbiljnije prilike, poslove i izlaske u gradu. Srećom, danas se ova kruta pravila ne moraju da poštuju.

Ipak, činjenica je da se sa farmerkama najlakše nose mokasine. Ovaj tip plitkih cipela nema ikakav sistem zatvaranja, nego se one navlače na nogu. Mokasine mogu da budu vrlo jednostavne ili, na nivou jezika, da budu ukrašene resama i visuljcima. Mokasine spadaju u vrlo neformalnu odeću, dok se brodarice vide upravo kao sportske patike. Mokasine mogu da se nose i u formalnijim prilikama kombinovane sa rasparenim odelom, destrukturisanim ili sportskim sakoom, sa pamučnim pantalonama, sa jednobojnom ili kariranom košuljom i kravatom.

Muške cipele se najčešće kupuju crne ili braon boje, ali ako želite svom izgledu da dodate notu originalnosti, možete da se opredelite za bordo ili tamno ljubičaste cipele, jer one mogu vrlo lepo da se usklade sa dosta stilova i boja. Kontrast između boje cipela i odela daje reljef izgledu.

Izbegavajte lakovane cipele i opredeljujte se za glatku kožu koju ćete polirati kremom i kapljicama vode. Prilikom kupovine, zapamtite da je glatka koža najformalniji izbor, potom ide nubuk, a onda teksturisana koža, jer svaki reljef otežava opšti izgled cipela. Takođe, ne zaboravite da cene kvalitetnih cipela počinju od 150 € i stižu do 800 €. Od te cene pa naviše, pored osnovnog kvaliteta, kože i šivenja, može se govoriti o posebnom kvalitetu detalja – obliku, unutrašnjosti cipele...

cipele-brog-

Poseban tip cipela, zvane Brog (brogue), imaju tvrd vrh u obliku "W" sa perforacijama. Što je više perforacija na cipelama, model je za manje formalne prilike

Duboke cipele za hladnije dane

Tokom zimskog perioda i, uopšte, hladnijeg vremena, nose se duboke cipele i na njih se primenjuju isti principi kao i na plitke cipele: konstrukcija, montaža, materije, potplata, perforacije, pertle...

Duboke cipele koje odgovaraju Oksford cipelama jeste model Balmoral, poreklom iz Britanije (početak 19. veka). To su, ustvari, duboke Oksford cipele namenjene svečanijim zimskim prilikama i mogu da se nose sa odelom. Potom, svima su poznate duboke cipele Čelzi (sredina 19. veka) koje se odlikuju jakim lastišima sa svake strane, čime se omogućava lako oblačenje i dobro držanje uz nogu. One se najlakše nose u opuštenom stilu sa flanelskim pantalonama ili farmerkama.

cipele-duboke-

Duboke cipele za sve prilike : Balmoral, Čelzi, Džodpur i Čaka

Model Džodpur (jahaće cipele s početka 20. veka) nalikuje Čelzi cipelama, a razlika je u načinu zatvaranja kopčom na dugačkom kaišu. Duboke cipele Čaka (deo opreme za polo  iz 30-ih godina 20. veka), u zavisnosti od izgleda i montaže, lako se nose u različitim varijantama. Postoji vrlo sportski model koji se naziva "pustinjske cipele" i one spadaju u sportsku obuću.

Nezavisno da li ste se odlučili za plitke ili duboke cipele, pravila su slična. Određeni tip cipela će se nositi samo u posebnim prilikama, dok će neki modeli biti vrlo polivalentni. Obuća bi trebalo da bude složena sa opštim stilom pri čemu je neophodno poštovati stepen formalnosti odeće i cipela. Razlika u formalnosti treba da bude što manja, jer se jedino tako dobija skladna celina. Takođe, ne treba zaboraviti da isti par cipela ne treba nositi dva uzastopna dana da bi se koža dobro osušila i da bi se izbegle deformacije. Detalj koji se često zaboravlja jeste održavanje cipela. Obuća uvek mora da bude u dobrom stanju, bez rupa i oštećenja, da bude očišćena, namazana kremom i uglancana.

Ako poštujete sva ova pravila, vaše cipele neće stariti, nego će se vremenom patinirati i omogućiće vam zadovoljstvo da ih nosite i po desetak godina.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...